Ако здравето е съдба, не по-малко важно е храненето, особено през първите 1000 дни. Моментът, в който държим в ръце положителния тест за бременност, е магичен. Едно е важно – да осигурим най-добрия старт на новия човек. Добрата новина е, че родителите могат да допринесат много за това. Дали детето един ден ще има алергия, ще страда от диабет или свръхтегло, ще има астма или сърдечно-съдови заболявания, зависи до голяма степен от храненето през първите 1000 дни.

Този период е особено важен, защото от деня на зачеването до втория рожден ден в детския организъм се изграждат основите на развитието. Нервните клетки се свързват, органите и мозъкът зреят, имунната система и обмяната на веществата се формират. Всичко това може да се повлияе благоприятно от родителите. Още в утробата нероденото получава всичко необходимо през плацентата и това влияе на развитието на органите му.

Бременните трябва да посягат по-често към плодовете и зеленчуците. Още от началото бъдещите майки трябва да се хранят здравословно и разнообразно и да забравят поверието, че е нужно  да ядат за двама. Едва през втората третина на бременността необходимостта от калории леко се повишава с 250 калории. През третото тримесечие това са 500 калории. Това са чиния зеленчукова супа и филия хляб.

Неродените реагират чувствително на повече мазнини и захар. По-късни последствия са развитие на диабет и свръхтегло. Затова бременните с нормално тегло не трябва да наддават повече от 11,5 до 16 кг.

Свръхтеглото на майката се отразява на бебето

Майки със свръхтегло трябва да наддават през бременността не повече от 9 кг. При деца с такива майки има два до три пъти по-висок риск по-късно да са със свръхтегло. Затова е добре бъдещите майки да се стараят да намалят евентуалното свръхтегло още преди бременността.

Важни хранителни вещества през бременността

През бременността могат да се поемат по-големи количества фолиева киселина, йод и омега-3 мастни киселини. Фолатите са важни за нервната система и за деленето на клетките през първите месеци. Йодът има значение за растежа, умственото развитие и производството на хормоните на щитовидната жлеза. Специалистите препоръчват допълнително да се приемат таблетки с витамини и микроелементи. Решаващи за развитието са и омега-3 мастните киселини, които се съдържат в тлъстата риба. След раждането кърмата доставя всичко необходимо, затова е необходимо бебето да се кърми изцяло поне шест месеца. Изследвания показват, че кърмените бебета по-рядко страдат от свръхтегло.

Ако няма кърма, на бебето се дава специално мляко за кърмачета, което съдържа само лактоза като въглехидрат.

Бебетата показват ясно кога е време за първите лъжици пюре. Когато бебето се интересува от храната на мама и татко и следи с поглед храненето им, време е за захранването. След навършване на четвъртия месец родителите могат да дават на малкото първото морковено или тиквено пюре. Обедното зеленчуково пюре постепенно се допълва с картофи и месо. Един до два пъти седмично се добавя риба. После идва ред на млечното пюре и на плодово-зърненото пюре. Добре би било при захранването майката да продължава да кърми.

Пюретата трябва да са разнообразни

Дали ще приготвят сами пюрето, или ще дават готово пюре, родителите решават индивидуално. Важно е преди всичко разнообразието. Колкото то е по-голямо, толкова по-бързо децата се адаптират към новите храни. Предпочитанията се развиват относително рано. Рискът от алергии при ягоди и ядки е доста пресилен. Малко количество краве мляко в пюрето също се разрешава след шестия месец. Само медът не е разрешен, защото може да съдържа бактерии.

След първия рожден ден детето седи с родителите на масата и може да опитва почти всичко, което вижда. Силните подправки са табу, както и храни, които могат лесно да попаднат в трахеята. Децата бързо забелязват кое не е любимо за родителите – ако те не ядят салата, детето също ще я избягва.

Не по-малко важно от правилния избор на храната е удоволствието от храненето. В идеалния случай детето учи от родителите, че храненето е много повече от засищането на глада. Това оставя трайни навици за бъдещето.

А какво да се прави, ако малкото се мръщи при вида на броколи и спанак? Тогава мама и татко трябва да имат търпение. Тези храни трябва да се предлагат постоянно на детето, докато то свикне с тях. Доматът може би е по-вкусен, ако се прибави към соса, а аспержите са по-вкусни като супа. Родителите трябва да оставят достатъчно време на детето да свикне с новите храни. Така и по-късно то ще задоволява чувството на глад, без да преяжда.

Никой не е пораснал без десерт

Най-любимото от храната за повечето деца е десертът. Към него принадлежи сладкото, което упорито се търси от малкото като награда за изяждането на останалата храна. Важното е родителите да спазват мярката и да запазват спокойствие в този върхов момент за детето.

За по-добро хранене 

- Напитки – дават основата на здравословното хранене. Идеални са водата и неподсладените чайове, разредените плодови сокове.

 - Плодове и зеленчуци – ударението е върху зеленчуците, защото плодовете съдържат много захар. Важно е разнообразието, защото не всички видове съдържат всички хранителни вещества.

- Въглехидрати – от зърнените продукти най-добрият вариант са пълнозърнестите храни, които засищат по-дълготрайно и съдържат повече хранителни вещества.

 - Месо, колбаси, риба. Достатъчна е една порция дневно за малки деца, за възрастни – още по-малко.

- Млечни продукти – принадлежат към богатите на протеини животински продукти.

 - Яйца – може понякога да са повече от две или три за седмица. Днес се знае, че не са отговорни за високия холестерол.

- Масти – набляга се на растителните мазнини, които доставят важни мастни киселини и витамин Е. Добри са рапичното и маслиненото олио, както и ядките.

 - Похапването трябва да е от време на време, и то в малки количества. Препоръките се отнасят за всички, само количествата са различни. Една порция съответства на разстоянието между китката и върха на пръстите. Така големите и малките получават количеството, което им е необходимо.