Алергията е едно от често срещаните заболявания през последните години. Почти 50% от населението вече страдат от някаква форма на тази така неприятна болест. За съжаление обаче тя се открива трудно и се лекува продължително време. “Хранителната алергия обикновено се проявява веднага след раждането в кърмаческата възраст. Причината е, че храната е най-силният алерген, с който детето има контакт. Ето защо изключително важно е проблемът да се разпознае навреме и бебето да започне да се лекува още през първите месеци от живота му”, казва д-р Тихомир Мустаков, педиатър алерголог, главен асистент в Клиниката по алергология към УМБАЛ – София.

(Без)Опасна бременност
Шансът бебето да страда от алергия се повишава, ако в семейството на родителите има някой алергичен. Рискът е най-голям, в случай че това са бъдещата майка или татко, братята или сестрите на нероденото бебе. Така то е генетично предразположено да развие алергия. Ето защо бременната трябва да внимава как се храни и в каква среда живее през 9-те месеца, за да не увеличи риска за бебето си. “Важно е да води здравословен живот. Тютюнопушенето, приемането на антибиотици и еднообразната храна са почти сигурен начин жената да обрече бебето си на алергия”, предупреждава д-р Мустаков. Важно е бъдещата майка да работи в среда без токсини. Ако тя се лекува от алергия, трябва да се консултира със специалист как най-ефективно да провежда лечението си през 9-те месеца.


“От изключително значение е бременната да се храни с прясна и домашно приготвена храна и да избягва всички полуфабрикати. Спорен е въпросът за домашните любимци. Не може да се каже категорично, че те предизвикват алергия при бебето, но все пак присъствието им в дома на бъдещата майка не е желателно”, смята специалистът.

Проблемът с кърмата
Факт е, че кърменето е най-естественият процес и кърмата е най-полезната храна за бебето. Защо тогава хранителната алергия най-често се проявява след 3-ия месец, а при по-тежките случаи дори веднага след раждането? “Майката трябва да е наясно, че не съществува алергия към кърмата, защото тя е човешки белтък, който се усвоява от детския организъм. Възможно е в храносмилателната система на жената да попаднат алергени, които чрез кърмата стигат до бебето. Често това са молекули млечен или яйчен белтък, протеини от ядки. В стремежа си да има повече кърма жената изпива 2 литра краве мляко или изяжда килограм орехи”, обяснява алергологът. Подобно преяждане обаче може да доведе до хранителна алергия при по-податливите кърмачета. За щастие в повечето случаи проблемът отзвучава, ако майката спре да приема алергизиращата храна. Разнообразните ястия могат да спасят детето от първите прояви на алергия.


Ако детето е избегнало алергените в майчината кърма, прехранването може да му донесе много злини. Приемането на една и съща храна в голямо количество е предпоставка за хранителна алергия. “Някои жени дават на детето си по литър краве мляко или много сирене, за да има здрави зъби, но не мислят, че това може да крие в себе си опасност от алергия. Същото важи и за постоянното похапване на вафли, шоколад или “Зрънчо”, които се предлагат на детето.  Малкото трябва да се храни разнообразно и да не се прекалява, за да се избегне алергизирането”, добавя д-р Мустаков. Алергичните деца или тези, при които има риск от поява на заболяването, не бива да приемат силно алергизиращи храни като риба, яйца и ядки поне до 3-годишна възраст.

Алергия или простуда
За съжаление заболяването често върви ръка за ръка с други проблеми като гъбична инфекция или простуда и понякога минават дни, дори седмици, преди да се установи, че бебето има хранителна алергия. Най-често тя се проявява под формата на дерматит. В други случаи бебето има храносмилателни проблеми – проявяват се с диария с примеси на слуз и кръв. Дори и при най-малките съмнения консултацията с алерголог е задължителна. За жалост, когато детето получи алергия към една храна, вероятността обривите да се причинят и от друга е много голяма. Това е така, защото повечето храни съдържат еднакви молекули.

Внимание! Опасност
Алергичната реакция може да настъпи от 5-ата минута до 48-ия час след като детето е приело алергизиращата храна. Ако тя се забави, майката не може да прецени какво е причинило обрива или диарията. Възможно е малчуганът да получи тежък уртикариален обрив и да изпадне в шок. Смъртните случаи са рядкост. При кърмачето обезводняването вследствие на диарията може да се окаже животозастрашаващо. Важно е диагнозата да се постави навреме и да се избегне рискът в бъдеще.

Бъдеще – неизвестно
Хранителната алергия се преодолява при 85% от децата и до 5-ата си година те вече са забравили за проблемите, които са ги съпътствали преди това. При някои обаче до края на живота им остават различни видове екземи и други прояви. При децата с тежка форма на атопичен дерматит и високи нива на имуноглобулин вероятността да развият астма е 90%.

Мая Ковачева