Нежна музика, отблясък от свещи... Романтична вечеря с любимия мъж? Не! Това е идеалната обстановка за спорт и релаксация. Отпускащата мелодия и приглушената светлина дават възможност на тялото и ума напълно да се отърсят от стреса и напрежението и да се слеят в пълна хармония. Именно в такава обстановка протича и курсът по Пилатес, организиран от Кръстина Чолакова в София. Тя е бременна в 6-ия месец и е дългогодишен инструктор по  Пилатес. В групата й има както бъдещи и настоящи майки, така и жени, които са много далеч от родителството.


“Запалих се по Пилатес преди години. В САЩ изкарах курс за инструктори и вече 6 години практикувам в България”, разказва за началото Криси.

Помощ на ранените
Методът Пилатес включва около 500 лесни упражнения. При тях не се натоварва само определен мускул, а група мускули, често в необикновена комбинация. Всяко упражнение има различно ниво на трудност. Методът е създаден от германеца Йозеф Пилатес в началото на XX век. В детството си той се разболява от астма и ревматизъм. Именно тези болести го подтикват да измисли комплекс от упражнения за стягане на мускулатурата. По-късно те са използвани през Първата световна война за възстановяване на ранени войници, а не след дълго навлиза и в балета.
И днес Пилатес се практикува както за поддържане на фигурата и тонуса, така и за възстановяване след травми. Упражненията помагат на много жени да износят по-лесно бременността, да родят по-леко и бързо да се възстановят.

Ползи и вреди
„Бременната не е болна. Тя може да продължи живота, който е водила преди зачеването. Много момичета мислят, че ако не са спортували преди бременността, няма смисъл да започват сега. Всъщност, ако редовно правят упражненията, ще се сбогуват с всички неразположения на тялото, които съпътстват 9-те месеца”, обяснява Криси. Методът Пилатес помага на жената да укрепи мускулите на гърба, гърдите и тазовото дъно. „Благодарение на упражненията болките в гърба изчезват, бюстът остава стегнат. Упражненията правят много по-здрава мускулатурата на таза. Ето защо жените раждат по-бързо и се възстановяват без проблеми.” Друга безспорна полза от Пилатес е възстановяването на правилната стойка. Стегнатите мускули на гърба помагат на жената да стои изправена. Благодарение на това гръдният кош е по-отворен и бебето има повече място да се развива. „Неизменна част от метода е жените да се научат да дишат правилно. Доказано е, че именно правилното дишане помага на жената да роди по-бързо”, допълва Криси.
Методът Пилатес помага за укрепване на кръвоносната система и кръвоносните съдове. Така бременните ще се сбогуват със спуканите капиляри и грозните червенинки по кожата си. Упражненията подобряват и циркулацията на кръвта и предпазват от отоци по краката.
Ако упражненията се изпълняват правилно под наблюдението на инструктор, няма никакъв риск за бебето или за бъдещата майка.

Курс за бъдещи и настоящи майки
Криси води курс по Пилатес от няколко години и въпреки бременността си не смята да се отказва. „Ако бъдещата майка няма никакви оплаквания и лекарят й разрешава да спортува, може да започне с Пилатес след 12-ата гестационна седмица. В залата са идвали момичета, бременни дори в 9-ия месец. Препоръчително е бъдещата майка да се занимава с Пилатес през ден. Така ефектът ще е най-голям. По-честите натоварвания не са желателни. Групата ни е смесена – има както бъдещи майки, така и момичета, които все още не планират бременност. Затова съобразявам упражненията с всички. След 6-ия месец бременната не бива да ляга по корем и гръб и затова избягвам подобни натоварвания. През 9-те месеца не бива да се натоварват и коремните мускули, за да не се предизвикат преждевременни или фалшиви контракции”, обяснява Криси. Обикновено на курса идват по 7–8 дами. Инструкторката обръща специално внимание на всяка, като се съобразява със състоянието й.

Инструктор или майка
„Преди да забременея, мислех, че бъдещата майка е много по-чувствителна и не издържа на натоварвания. Много щадях бременните. След като забременях, осъзнах, че бъдещата майка не е порцеланова кукла. Правя всички упражнения и се чувствам жизнена, тонизирана и нямам досадни болки”, споделя опита си Криси. Още при първия преглед при акушер-гинеколога тя споделила, че е инструктор по Пилатес. Лекарят я насърчил да продължи заниманията си. „Мисля да водя курса до 9-ия месец и съм убедена, че след раждането бързо ще се върна в залата.”

Пилатес за татковци
Бъдещите татковци не са много въодушевени от идеята да посещават курс по Пилатес. Релаксиращата музика и плавните движения ги карат да се чувстват неудобно. Досега в залата не са идвали ентусиазирани мъже с бременните си половинки. Криси обаче е убедена, че ако и кандидат-татковците се присъединят, половинките им ще са по-мотивирани да спортуват.

Мая Ковачева
Снимки: личен архив

В помощ на медицината
Преди няколко месеца в школата на Криси дошла майка с бебе на 6 месеца. Тя споделила, че след раждането е получила смъкване на органи и лекарят й препоръчал да практикува Пилатес. Младата жена посещавала занятията в продължение на 2 месеца. При поредния преглед се оказало, че благодарение на упражненията се е възстановила напълно.

За хубав бюст
Целта на упражненията не е да се увеличи гръдният мускул, а само той да се поддържа, за да не увиснат гърдите.
 Седнете по турски. Сгънете ръцете в лактите на височината на гърдите, допрете длани с пръстите нагоре. Започнете да притискате длани с всичка сила една в друга. Повторете това упражнение 10–15 пъти. Показател, че правите всичко правилно, е напрежението в горния гръден мускул.
 Седнете по турски или на колене. Поставете длани върху раменете. Изправете гърба така, че лопатките да се допират една до друга. Започнете да движите лактите – първо 10 пъти напред, после 10 пъти максимално встрани.
 Изправете се така, че стъпалата да са успоредни едно на друго. Допрете длани на нивото на раменете, лактите да са изправени. Пръстите да се допират над нивото на гърдите. Изтеглете лактите колкото може по-назад, така че лопатките да се докоснат. Повторете 10 пъти, след което опънете ръце напред и назад зад гърба.
 Краката трябва да са на ширината на раменете. Сложете едната ръка на бедрото. С другата ръка започнете да правите кръгове. Направете 10 кръга напред и 10 назад. След това сменете ръцете.
 Опънете ръцете напред и започнете енергично да ги кръстосвате, като ги редувате (сменяте местата им отгоре и отдолу). Повторете три пъти по 8 пъти.
 Изправете се, краката да са допрени един до друг. Започнете да повдигате  ръцете нагоре, но да са стегнати. Могат да се използват гирички по 1 кг. Повторете 3 пъти по 8 пъти.

Кръстина Чолакова
инструктор