Бременността, раждането и грижите за новороденото и бебето водят до силен стрес при жената. В основата на тревожността са липсата на информация за промените в организма през 9-те месеца, самите промени, неизвестността, насажданите заблуди, болките и всички външни дразнители, които идват от натоварения живот. Най-силният враг на стреса е получаването на информация. Тя може да се открие в книги, списания, Интернет. Бъдещата майка трупа знания и получава отговори на въпросите, които я вълнуват, от разговори с лекуващия лекар, с акушерката. За да се преодолее страхът от раждането, особено значение имат още посещението на родилно отделение, училището за бъдещи родители и пр.Има някои методи, чрез които ефективно може да противодействате на стреса. Опитайте!

  •  Споделяйте тревогите със своя партньор. Не се затваряйте в себе си.
  •  Не пропускайте прегледите при вашия лекар.
  •  Осигурявайте си достатъчно сън.
  •  Занимавайте се с дейности, които ви носят удовлетворение, удоволствие и подхранват самочувствието ви.
  •  Мислете позитивно, т.е. съсредоточавайте се върху положителното, гонете отрицателното. Често си задавайте въпроси като “Кои добри новини чух днес?”, “Някойнаправи ли ми комплимент?”, “Какви приятни неща ще ми донесе утрешният ден?”…

Когато ви връхлети силен стрес, опитайте да му противодействате.
Разхождайте се – ходенето активизира всички енергийни нива на организма, оросява мозъка. Още по-добър ефект имат редовните физически упражнения, съобразени с вашето състояние.


Често вземайте душ (а след раждането – по-топла вана).
Споделяйте безпокойството си със специалист или с приятел.
Направете си подарък.
Помолете партньора да ви масажира.
Слушайте любимата си музика. Помъчете се да се слеете със звуковата среда, рейте се под звуците. Още по-добър ще е ефектът, ако не само слушате, но и пеете.
Занимавайте се с някакво изкуство. Рисувайте, танцувайте, свирете на инструмент, впуснете се в кулинарни “магии”.

Поплачете си. Учени от Минесота са изолирали от пролети по тъжен повод сълзи вещество, което действа като ендорфините – успокоява болката.
Смейте се, кикотете се на воля. Доказано е, че непринуденият смях има силен оздравителен ефект – подобрява кръвообращението, храносмилането, нормализира кръвното налягане, стимулира мозъка да отделя ендорфини и други субстанции, които отстраняват болката.

Прогонвайте мислите, които носят напрежение. Лесно може да го направите. Първо уточнете коя мисъл ви носи безпокойство. Затворете очи и се съсредоточете върху себе си за съвсем кратко време. Бройте до три и извикайте силно: “Стоп!” Ударете дори с ръка по масата. Може да си представите пътния знак “Стоп” или тази дума, написана с големи ярки букви, и наум да я извикате силно. Заемете се с някаква рутинна дейност и се постарайте да отклоните вниманието си към нещо
друго. Не е възможно човек да мисли за две неща едновременно. Този ефект широко се използва за борба със стреса. 

Научете се да дишате правилно. Известно е, че дишането влияе силно върху емоционалното състояние. Различните видове дишане – дълбоко, алтернативно, ритмично и др., успешно се използват не само за намаляване на болката при раждането, но и за отстраняване на безпокойството и страха.
 “Репетирайте” стресова ситуация – т.е. използвайте визуализацията. Обикновено визуализацията се съчетава с релаксиращо дишане.

Практикувайте йога. Научете се да релаксирате. Пълна релаксация, контрол на ума, автотренинг, автосугестия… са все елементи на т.нар. йога нидра. Чрез нея се постига физическа и емоционална релаксация. При йога нидра практикуващият като че ли спи, но всъщност неговото съзнание работи на много по-дълбоко ниво на осъзнатост. То се движи по граничната линия между съня и будното състояние. Това създава спонтанна връзка между подсъзнателното и несъзнателното поле на ума.
Йога нидра се прави с отпускане на тялото (не е концентрация) и с осъзнаване на инструкциите на водещия. Можете да практикувате този метод и вкъщи, но внимателно проучете същността му. Ще откриете доста информация в специализираната литература и в Интернет.

Мила Живкова
психолог