Когато започнете да кихате често, телесната ви температура се повишава ту сутрин, ту вечер, дълго се влачите без сили след прекарания пореден грип, чувствате се отпаднали без видим повод, сигурно ще чуете от Вашия лекар: “Трябва да укрепите имунната система”.

Стъписана, задавате куп въпроси за имунната система. Що е това? Къде се намира тази система в организма? Какви функции изпълнява? Как може да се укрепи? В имунната система изключително прецизно работят в комбинация органи и клетки, които са бодигардът срещу болестотворните агенти (бактерии, вируси, паразити, гъбички), срещу разпадните продукти на хроничните болести и тумори, образувани в кръвта, срещу дразнители – алергени (прах, битови, растителни и химични отрови). Заболяемостта, оздравяването, продължителността на живота зависят от бързата реакция на имунната система. Коя е тя? В имунната система има много участници, но един-единствен е най-важен – имуноглобулините (белтъчни клетки). За да се произведат те, работят костният мозък, тимусната жлеза, лимфните възли. Създадените имуноглобулини се движат по лимфната система, а тя обхваща цялото тяло. В здравия човек това е сигнал, че имуноглобулините са в строго определено количество. Увеличението му сигнализира, че има хроничен възпалителен процес, тумор... Намалението му подсказва, че организмът не може да се справя с нахлуването на болестотворните агенти отвън или че има условия да се активират вътрешни агенти, които иначе мирно си живеят у него (туберкулозни бацили, колибактерии...). Изводът, който преди сто години е направил френският физиолог Клод Бернар, важи и до днес – възбудителят е нищо, всичко е средата! За да се образуват белтъчните клетки, трябва да им се отправи предизвикателство. Те се синтезират и действат в правилната посока, ако в организма има висококачествен материал и подходяща психична среда.

Какъв е “материалът”? В основата на имуноглобулините са белтъците, но те са два вида. Пълноценните белтъци съдържат 23 аминокиселини. Те са само от животински произход – месо, риба, морски деликатеси, сирене (но не кашкавал). Непълноценните се съдържат в зърнените храни, ядките и в някои бобови растения.

Щит от менюто Бъдещите и настоящите майки, при които имунната система е отслабнала, задължително трябва да включват в менюто си месо. Ако сте занемарили рационалното хранене, спешно коригирайте грешката! Не е нужно обаче да консумирате месо в огромни количества. За деня са достатъчни 200–250 г. Но то трябва да е прясно или охладено, нетлъсто – телешко, крехко свинско, агнешко, овнешко, риба, дивеч. Редувайте вида, ако имате възможност. Един ден в седмицата менюто Ви може и да е безмесно. Тогава хапвайте повече сирене и яйца. Сутрин Ви е нужно 250 мл прясно мляко, подсладено с мед, а за вечеря, ако нямате плод за десерт, изяжте 250 г кисело мляко или 70 грама топено сирене. Имуноглобулините се нуждаят от витамини – А, В (всички видове), С, Е.

Стимулатори на имуноглобулините Цинк. Ще го набавяте чрез месото, рибата, морските деликатеси, тиквеното семе (печено), бирената мая. При кулинарната обработка на храните част от цинка се изгубва, но в тиквеното семе, маята и в месото на скара и на пара се съхранява във висок процент. Цинкът има много добър ефект и върху безплодието. Манган. Богати на манган са ядките, зелените листни зеленчуци, грахът, червенотo цвекло. Сяра. Съдържа се най-вече в пилешкото месо, рибата, чесъна, броколите, в бялото и в брюкселското зеле. Тя е мощен щит срещу бактериалните инфекции. Имунната система не е капризна. Тя не обича въглехидратите, но никога не воюва с тях, щом са с мярка. Особено отрицателно обаче е отношението на тази система към цигарите. Ако сте върла пушачка, през бременността и докато кърмите може да си позволявате най-много по една цигара – и то след обилно хранене. Враг на имунната система е и алкохолът, особено ако често боледувате. Лекарствата, всички успокояващи, приспивателни и стимулиращи средства могат трайно да я увредят и отслабят, защото техните разпадни продукти се изхвърлят в някои части на тази система. А тя не е кошче за боклук.

Не вземайте по препоръка на аптекаря “безобидните” хомеопатични средства. Стресът, нощният труд, прегряването на слънце или претоплянето от прекалено много дрехи също сриват имунната система. Ако се разболеете (а това не е невъзможно през бременността и в периода на кърмене), вземайте лекарства и витамини само по лекарско предписание. Не се тъпчете с много храна. Болният трябва да яде умерено. В такъв период загубата на апетит е защитна реакция. За не повече от 2–3 дни бременните могат и да погладуват. Задължително е обаче да пият повече течности, да ядат плодове и поне 100 г месо на скара или варено. В менюто да включат салата според сезона. При болест пийте два-три пъти дневно по 200 мл чай, подсладен с мед. Хапвайте пчелен клей или пчелен прашец под формата на бонбони. Два-три пъти седмично сутрин след закуска вземайте 2 ч.л. пчелен прашец с 1 ч.л. мед.

Имунната и храносмилателната система имат много силна връзка помежду си. При бременност и кърмене имунната се поддържа здрава чрез рационалното хранене.

Защита от стила на живот Смейте се от сърце. Смехът подпомага отделянето на ендорфини – хормоните на щастието, които силно стимулират имунната система. Не се ядосвайте. Ядът действа като стоп на производството на имуноглобулините. Особено когато боледувате, не изпадайте в паника и отчаяние. Всеки ден най-малко 30-40 минути слушайте любима музика. Ако Ви се додреме на работното място – направете го (дискретно!) за 10-15 минути. За 15 минути 3-4 пъти на ден изключвайте мобилния телефон и компютъра. Вярата е най-важният стимул. Вярвайте в нещо: в Христос, Аллах, Буда, Виши, Черната котка, Белия гълъб... в техническия прогрес, в любовта, но преди всичко в себе си.