Като родител едно от основните ви задължения е да пазите цялата документация на бебето на сигурно място и винаги когато се наложи, да я предоставяте на лекаря. Дълги години майките и татковците старателно прибираха здравния картон на детето, пълен с резултатите от изследвания, имунизационния му календар и всички бележки, свързани със здравето му. Съвременните технологии обаче вече позволяват един нов начин на съхранение, който може да запази тази ценна информация за по-дълго време, тя да се подреди, а чрез това и да се улесни работата на педиатъра. На много места по света вече пазят данните за здравното състояние на бебето не само на хартия, но и на електронен носител – CD. Записани на диск, те много по-трудно ще се унищожат. Така лекарят, за когото компютърът вече не е лукс, а необходимост, само с едно движение на мишката ще се запознае с предишните заболявания на бебето.

Информационно начало
След като малкото човече се появи на бял свят, ежедневно се трупа информация за него – от това колко тежи при раждането до деня на първата му усмивка, до момента, в който казва “та-та”... Ако обаче се наложи да отидете в спешно отделение, дали ще си спомните с точност какви лекарства вашето малко съкровище е вземало при последната си простуда? Или пък какъв е бил сложният тест, който ортопедът му направи, когато падна и си удари крака? Често педиатърът има нужда от картона на детето веднага, но дали той винаги е под ръка и е попълнен четливо с всички данни? В живота на вашето мъниче се случват толкова много неща. Какво да направите, за да предоставите на педиатъра си пълна информация? Когато решите да запишете на диск цялата здравна информация за бебето, най-важна е добрата организация. Тази информация може постоянно да се обогатява и винаги да ви е подръка. Не изхвърляйте картона на детето, защото и той със сигурност ще потрябва. Направете отделни папки на компютъра си по месеци – на 1 месец, на 2 месеца... Дискът трябва да съдържа основни данни за детето.

Първото хранене
След като мъничето се роди, записвайте кога, колко и какво количество мляко е изяждало. За новоизлюпените родители, които страдат от липсата на сън и постоянно са изнервени от детския плач, това може да се окаже трудно начинание. Все пак постарайте се да водите тази статистика поне три месеца. Следете и колко често вашето съкровище пълни пелените за еднократна употреба. Формулата е: това, което хапва, трябва да се озовава в пелените няколко часа по-късно. Ако бебето няма проблем с ходенето по малка и по голяма нужда, то поема достатъчно количество кърма. Запекът при новороденото понякога е сигнал, че остава гладно. През първите 24 часа от живота на детето то трябва да се изходи и уринира поне веднъж.
От друга страна, в случай че бебето се разболее, тази статистика ще помогне на педиатъра по-бързо да постави диагноза и да назначи лечение.

Мерки и теглилки
Бебето расте с часове. Ръстът, теглото и обиколката на главата му постоянно се променят. Това е информация, която е важна за педиатъра. Ето защо тя задължително трябва да присъства в здравния диск на детето. Тези промени са индикатор за общото здравно състояние на бебето. Всеки месец лекарят следи как детето наддава, дали расте според нормите. Дори и най-малкото отклонение може да е сигнал за някакво заболяване. Записвайте данните всяка седмица.

Изследвания и консултации
Ако държите здравната информация на наследника ви да е пълна, скенирайте резултатите от всички изследвания, които са му правени. Включвайте ги в отделна папка. Много лаборатории дават резултатите по интернет, но педиатърът няма достъп до тях. Направете копие. Вземете и копие от епикризата, ако детето е било в болница,и също я скенирайте, за да я приложите към останалите документи за здравното му състояние.

Имунизации
Ваксинациите на детето се отбелязват в специален имунизационен календар. Не е лошо да имате отделна папка с такъв календар и на компютъра си. Тази информация ще ви е необходима, когато малчуганът тръгне на ясла, на детска градина, на училище.

Лекарства
Много родители трудно помнят имената на лекарствата. Ето защо може да направите отделен раздел с всички медикаменти, които детето е вземало. Добре е тази информация да стои при имунизационния календар на детето. Подредете списъка по дати – кога и при какви случаи малчуганът е приемал дадено лекарство. Така педиатърът може да се ориентира по-лесно.

Алергии и отличителни белези
За предпочитане е да впишете и всички отличителни белези на детето – по-големи бенки или белези. Ако то има алергия към крем, лосион или медикамент, отбележете го. Информацията може да се окаже полезна за лекаря или за детегледачката. В случай че се притеснявате за някой по-особен белег, бенка... снимайте ги.

Един ден вкъщи
Педиатърът не може да прекара целия ден с вас, а често забравя да зададе някои много съществени въпроси, свързани със здравето на детето. Ето защо родителите трябва да му напомнят и да му предоставят необходимата информация. Полезно е лекарят да знае, ако имате домашни любимци вкъщи или ако някой от обкръжението на бебето пуши.
Запишете на диска и гласа на детето – как то се смее, говори...
При всяка консултация носете здравния картон и здравния диск със себе си. Лекарят ще е благодарен за помощта, която му оказвате.