Как да напъхате бебето в ританките, като то е толкова крехко? Ще се справите – с нежност, търпение и с няколко трика. Разтягане и нагъване.
Положително имате добър опит от чорапогащите – ако ги обувате като панталон, стъпалото се закача и се пускат бримки. Трикът е първо чорапът да се нагъне и след това да се изтегли нагоре. Същия принцип прилагайте и при обличането на бебето. В противен случай то постоянно ще се оплита в ръкавите или в крачолите. Затова първо разтягайте дрешката, после я събирайте и бързо я обличайте, след което на спокойствие я приглаждайте. Когато обличате на детето пуловер, първо го запретнете и като държите отвора за главата широко отворен, бързо с две ръце го наденете през главата. Така то няма да има чувството, че е пъхнато в тъмен чувал, който дърпате над главата му.

Бодро настроение чрез топлина
Добре облечените бебета се чувстват комфортно и на по-студен въздух. Нищо обаче не им е по-неприятно от студа при обличане и събличане. Топла мека постелка и стайна температура между 23 и 24 ºС осигуряват условия бебето да се чувства добре и голо. Това помага и преобличането да се превърне в приятен ритуал, а не в час за плач.

Ласкава игра при обличането
Всичко се удава по-добре, ако при обличането не бързате, а го превръщате в игра. Бебето обича мама и татко да му говорят, да го галят или гъделичкат.

Обличане в скута
Идеално е да обличате детето в легнало положение, тъй като до четвъртия месец то не може само да държи главата си. След това обаче може да пробвате процедурата в седнало положение. В скута имате възможност по-добре да държите бебето, а и то може да помага, например като протяга ръцете си нагоре. Ританките и пелените обаче се сменят най-лесно в легнало положение.

Посрещнете ръцете
Якето често е твърдо и обемисто за нагъване. Затова пък ръкавите му са достатъчно широки и има място да пъхнете отдолу ръцете си. Като стигнете догоре, хванете китката на бебето и прокарайте ръката му през ръкава, като внимателно оттегляте собствената си ръка.

Избирайте удобни дрешки
Старайте се да спестявате на себе си и на бебето усилието да прокарвате голямата му глава през тесни отвори. Затова избирайте дрехи от еластични материи и с копчета тик-так на раменете.
Панделките на бебешките чорапки изглеждат кокетно, но често стягат пухкавите крачета. Затова обикновено бебешките чорапи не са прави над глезените, а следват извивките на закръглените прасци.
Пуловерите и жилетките от груби плетки не са за препоръчване, защото малките пръстчета на бебето непрекъснато ще се закачат в бримките. Ританките без стъпала имат две предимства – по-лесно се обличат и бебето може да ги носи по-дълго време. Нали 7/8 панталоните са толкова модерни!