За съжаление няма вълшебно средство, с помощта на което децата да спят спокойно. Но затова пък има някои неоспорими факти, които е добре да знаете.

Всяко има свой биологичен часовник
Някои бебета спят непробудно през нощта скоро след раждането. Повечето деца спят така след шестия месец, а някои – още по-късно. Това е нормално. Сънят не е нещо, което може да се назубри като азбуката, а е крачка в развитието. Вие можете да оказвате съдействие на детето си, но не и насила да го принуждавате да спи.

Нощта е време за сън
Новороденото не прави разлика между слънчевата светлина и запалената лампа. То има ритъм от 3–4 часа без прекъсване през денонощието – хранене, подсушаване, бодърстване, сън. Вие диктувате такта, за да се съчетава режимът на бебето с установения ред в семейството. През деня се действа – игра, разходка с количката, почистване с прахосмукачка. През нощта оборотите се забавят – кърми се на тъмно, подсушава се само при нужда. След първите три месеца повечето бебета научават разликата и бързо заспиват отново след нощното хранене.

То има нужда от по-малко сън, отколкото очаквате
Новороденото спи средно 16.5 часа, 3-месечното бебе – 15 часа, 9-месечното – 14. Ако детето спи много през деня, нощният сън съответно ще е по-кратък. За непрекъснат сън се говори, когато бебето спи непробудно шест часа.

Най-доброто място е леглото
В началото бебето е толкова омаломощено от срещата си с белия свят, че заспива навсякъде – на мамината гърда, на татковата ръка. Това е удобно, но добре е да е само изключение. Детето трябва да се научи, че се спи само в леглото. Когато то се прозява и търка очите си, сложете го будно в креватчето. Важно е да не пропуснете момента на умората. Ако той отмине, бебето енергично ще протестира срещу опитите да го сложите в леглото. Тогава по-добре изчакайте да дойде следващият “Сънчо”.

Не иска да е само през нощта
Бебето да спи в една стая с мама и татко е стил, възприет от повечето родители. Понякога дори то спи в едно легло с тях. Най-добре обаче е да му осигурите креватче и то да спи в него. Разбира се, всяко семейство само ще реши в каква близост да спи с бебето.

Време е за сън, време е...
Има хиляди причини да отложите слагането на детето да спи. Часът преди лягане ще е много по-спокоен, ако процедурата е ясна на всички – след вечеря следва баня, след това поставяне на пелена за през нощта, миене на зъбите... На канапето следват гушкане и четене на приказка, а в леглото се пее песничка за лека нощ.

След 6-ия месец суче нощем само по навик
Въпреки това едва ли в 3 ч. посред нощ ще имате желание да се пазарите с отрочето си. По-лесно е да му дадете гърдата или шишето. Това обаче може да има лоши последствия. Обикновено големите проблеми със съня започват именно от дребните неща.

Проблеми с авторитета?
Последователността по правило не е чисто нощен проблем. Ако детето спи лошо през нощта, обърнете по-голямо внимание как протича денят му. Ще допуснете ли малкият тиранин да ви води за носа, или вие ще определяте правилата? Детето трябва да е сигурно, че мама и татко знаят кое е правилното. Дневник, в който записвате събитията през деня и през нощта, ще ви насочи към евентуалните проблеми.

Ако плаче през нощта, помогнете му – винаги и без отлагане!
Особено през първата половин година за детето е важно да знае, че не е само и че родителите му ще се погрижат за него. Това не означава, че при всяко промъркване мама и татко трябва да се втурнат към детското креватче. Може спокойно да игнорирате и мрънкането при заспиване.

Две тактики за сън
Първа тактика. Прилагането на тази тактика има смисъл само ако родителите и детето са напълно изтощени от вечерните битки преди сън. Детето се слага будно в кревата, след целувката за лека нощ напускате стаята. Ако заплаче, след 30 сек се връщате, успокоявате го, без да го вдигате от леглото. Постепенно промеждутъците между влизанията ви в стаята се увеличават – първия и втория път те са 3 мин, след това 6. През втората нощ влизате в стаята при детето първо след 3 мин, следващите два пъти – след 6, и после след 9 мин. Периодите се удължават, докато от петата нощ винаги са през 9 мин. Нуждаете се от много решителност, за да издържите на тази тактика, при реализирането на която най-добре е да се редувате с таткото.
Втора тактика. Подходяща е, ако детето изобщо не ви оставя да излезете от стаята при вечерния ритуал и ви принуждава например да държите ръката му, докато заспи. Тъй като малките промени се понасят по-лесно от големите, седнете първата вечер на стол до леглото му и изчакайте да заспи. Втората вечер отдалечете малко стола от леглото. Отдалечавайте се все повече, докато накрая престанете да седите в стаята.