Правилните грижи, особено през първите две години от живота, са определящи за двигателното развитие на децата, като отговорността за тях си поделят ортопеда и родителите. При постоянните си професионални контакти с майки на деца под 2 години ревматологът д-р Рами Хазбун споделя, че среща много заблуди и груби грешки, които могат да предизвикат сериозни проблеми в двигателното развитие на малчуганите. За да сме максимално полезни на настоящите и бъдещите майки, попитахме д-р Хазбун как да отгледаме деца със здрави крачета?Това че процесът на раждането е с минимален риск за детето и майката, се дължи на хрущялната костна структура на бебето, която му позволява да се деформира и огъва според родовите пътища. Затова по време на бременността е много важно майката да не приема повече от препоръчителната доза витамини и калций. Тя трябва да пие фолиева киселина за предпазване на бебето от дефекти на невралната тръба (спина бифида и аненцефалия) и да приема разнообразна храна.  

Дори защитено в утробата на майката, за детето съществува, макар и минимален, риск от луксация и дисплазия на тазобедрената става. Тъй като е почти невъзможно да се повлияе върху оформянето на тазобедрените стави през ембрионалния период, родителите задължително трябва да се погрижат за това веднага след раждането. Първият преглед от ортопед трябва да се направи до четвъртата седмица. Родителите не могат да разпознаят евентуални нарушения в опорно-двигателния апарат на детето, ако не са ясно изразени, затова бебето задължително трябва да бъде прегледано от специалист с ехограф. Единствено с този ранен диагностичен преглед може да установи дали има вродена луксация или дисплазия. Ако изследването покаже отклонение от нормата, лекарят преценява какво лечение е необходимо. Колкото по-рано се установи проблемът, толкова по-леко е лечението и корекциите са по-близо до пълното възстановяване. Например, ако луксацията се диагностицира до 1-вия месец, шансът детето да се възстанови напълно, без последици за ставата, крачетата и походката, е почти 100%. И това става по най-безболезнения начин – само с упражнения и профилактични гащички. В по-напреднала възраст степента на възстановяване започва да намалява. Ако луксацията при детето се установи на 6 месеца, корекцията става чрез стременцата на Павлик, по-популярни у нас като „каишки”. За съжаление обаче, едва 65% от децата се възстановяват. Ако луксацията и дисплазията не се лекуват навреме, в по-късна възраст се развива коксартроза. Тук споменахме по-сериозните диагнози, но имайте предвид, че най-често срещаните ортопедични заболявания при бебетата са изкривени крачета към стъпалото. Това са позиционни изкривявания, които се оправят от само себе си или чрез стимулационни масажи, като при по-тежки случаи се коригират чрез гипс или операция.
Д-р Хазбун споделя, че в практиката си установява проблем при едно от 100 деца, като в повечето случаи той е провокиран от вредните навици на родителите. Ето защо той съветва:

•    Не повивайте и не пристягайте детето. Обличайте го с широки дрешки, за да може да се движи свободно.
•    Не носете бебето с една ръка, защото така десничарите засягат лявото краче, ставата изостава в развитието си и изкуствено се предизвиква дисплазия. При левичарите се получава обратното.
•    Не прибирайте крачетата едно към друго – между тях е пелената и това създава опасна съпротива, която може да извади „ябълката” извън таза.
•    Носете детето в поза кенгуру – седнало с лице към вас, с подпряно дупе и кръст и крачета, максимално разтворени около хълбоците ви.
•    Не на дундуркането! Тази наглед невинна игра може да доведе до луксация, особено при по-едри деца. Най-рискова е възрастта 5–6 месеца, защото тогава развитието на мускулатурата изпреварва развитието на ставите.
•    Не ползвайте проходилки, бънджита и каишки за прохождане. Бънджитата развиват еднообразно мускулатурата, а проходилките и каишките са сред помощните средства за прохождане на проблемни деца. Според д-р Хазбун те би трябвало да се купуват само с рецепта след поставена диагноза.  
•    Оставете детето да проходи само, не го насилвайте, особено преди първата година. Това само ще му създаде проблеми. С падането и ставането ще се научи какво е равновесие, ще тренира мускулатурата си и ще се научи как да пада.
•    Не обувайте на детето обувки при първите стъпки, защото то трябва да се научи да разпределя тежестта си между палеца, кутрето и петата. Децата първо стъпват на цялото си ходило, едва към втората годинка се научават да ходят като възрастните.  
•    Не дърпайте рязко детето за ръчичка. Ако се спъне, докато го държите, не го дърпайте за една ръка – по-добре е да падне, отколкото да му изкълчите лакътя или рамото. Детските стави не обичат резки движения.
До втората си годинка децата все още са „хрущялни човечета”. По времето, когато започват да се изправят и да се опитват да ходят, все още меките им и гъвкави крачета се изкривяват от собствената им тежест. Резултатите са О-образни или Х-образни крачета. При първите малчуганите стъпват на външния ръб на стъпалото, а при вторите – на вътрешния. Това не бива да ви тревожи, изкривяването е физиологично и с времето ще се оправи. Процесът продължава до петата година, затова от 2 до 5 години децата трябва да носят обувки с твърд форд, коригиращ петата, а на 2 години задължително да посетят ортопед. Прегледът има за цел да установи дали това изкривяване е в рамките на нормата, както и дали походката на детето е правилна и има ли пропадане на свод (т.нар. плоскостъпие или дюстабан). На две и половина години повечето деца имитират плоскостъпие, а на шест – от само себе си се оправят. Ако дюстабанът е по рождение, трябва да се коригира оперативно. Що се отнася до походката и стойката, те са генетично заложени, но това не означава, че не може да им се въздейства. Най-честите грешки, които допускат родителите, са, че не оставят детето самостоятелно да се упражнява да се изправя и то започва да разчита на тях. Другата сериозна грешка е, че родителите често избират неподходящи обувки. Детската обувка не трябва да има свод, трябва да е мека и да се огъва. Ако родителите спазват всички препоръки на специалистите и редовно водят малчуганите на ортопедични прегледи, напълно възможно е да отгледат деца със здрави и красиви крачета.