Знаете ли, че България е водеща по употреба и резистентност към антибиотици в Европа? Може би, ако се замислите, ще се сетите поне за двама души от близкото ви обкръжение, които ,,лекуват‘' всеки дискомфрот с антибиотик - защото вярват, че именно така ,,пресичат'' болестта. За съжаление, освен че антибиотиците невинаги са решение за дадено медицинско състояние, употребата им би могла да се окаже и сериозен проблем.

Антибиотиците действат само на бактериалните инфекции. NB! Грипът и настинката се причиняват от вируси, затова антибиотиците следва да се прилагат при доказана бактериална инфекция (например стрептококова инфекция в гърлото, магарешка кашлица (Коклюш), инфекция на пикочните пътища). И това съвсем не е всичко – когато антибиотиците влязат в ежендевието на децата, сякаш после изглежда невъзможно семейството да излезе от порочния кръг. Не на последно място, родителите изпитват силна вина, че не са овладели ситуацията и се е стигнало до прием на антибиотици.

Завръщане в миналото

Антибиотиците причиняват резистентност сред бактериите, а когато тази резистентност се разпространи повсеместно, тогава човечеството ще се върне в доантибиотичната ера – в превод, тогава, когато се е умирало от банални инфекции. Този факт превръща антимикробната резистентност - АМР в глобална заплаха за здравето.

Но как така антибиотикът ,,няма да работи‘‘?

Отговорът се крие в бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите, които се променят с течение на времето и вече не реагират на лекарства. Разбира се, това от своя страна прави инфекциите по-трудни за овладяване, следователно се увеличава рискът от разпространение на болестта и крайният изход може да бъде фатален.

АМР е причина за около 1,27 милиона смъртни случая през 2019 г., алармира Световната здравна организация.

Това е причината СЗО да призовава за повече осведоменост за антимикробната резистентност и разумно предписване и прием на антибиотичните препарати, а учените да търсят активно техни ефективни алтернативи.

Златни правила относно приема на антибиотици:

1.     Приемайте антибиотици САМО ако имате нужда от тях. Антибиотиците НЕ въздействат върху вируси, като тези, които причиняват настинка и хрема, дори ако слузта е гъста, жълта или зелена; повечето болки в гърлото (с изключение на стрептококова инфекция), грип, COVID-19 и много от бронхитите.

2.     Попитайте лекаря си кое е най-доброто лечение за вас и не си самопредписвайте антибиотици, особено без необходимите медицински изследвания.

3.     Когато са ви предписани, приемайте антибиотиците точно, според указанието на лекаря. Ако през бременността се наложи да вземате антибиотик, винаги четете листовката, приложена в опаковката, спазвайте точните интервали на прием и в никакъв случай не прекъсвайте лечението преждевременно. Така рискувате и вие, и още нероденото ви дете да станете резистентни

 Съществува ли алтернатива?

Сега ще ви изненадаме приятно с ,,естествения заместител на антибиотичното лечение, Пеларгониум (Pelargonium sidoides) или Африкански здравец, близък роднина на Мушкатото (всяка баба в България се гордее със своето Мушкато на терасата).

Южноафриканската билка се използва от векове за лечение на заболявания на дихателните пътища и, за наше щастие, намери своето място в европейските лаборатории.

Нови химични, фармакологични и клинични изследвания на патентован екстракт от растението доказват неговото антимикробно, антивирусно, мукоцилиарно и имуномодулиращо действие и ефикасност при редица инфекции на дихателните пътища, като бронхит, синузит, грип А (H1N1, H3N2), респираторно синцитиален вирус, човешки коронавирус, пара-инфлуенца вирус и коксаки вирус. Растителни лекарствени продукти с екстракт от Пеларгониум могат да са от полза за реактивни дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), инфекции на горните дихателни пътища, фарингит, остър синузит, остър бронхит и за подсилване на имунната функция.

С научно доказаните си ефекти за повлияване на инфекции на горните дихателни пътища и остри вирусни и бактериални инфекции, растителните лекарствени продукти с екстракт от Пеларгониум EPs® 7630 предоставят безопасна и ефикасна подкрепа за организма за справяне с респираторни инфекции и подсилване на имунната система.

 Спортувайте

Активният начин на живот е най-сигурното средство за поддържане на здравето – не само при децата.

Хранете се балансирано

Рационално хранене с богата на витамини, минерали, фибри и пробиотици храна поддържа здравето и е особено важно за малките деца.

Закаляване за най-малките

Закаляването е най-доброто профилактично средство срещу простудните заболявания – отнема време и изисква постоянство. Необходимо е по-дълго време да се прилагат различни подходи, с които се подобрява възможността на малкия човек за приспособяване.

Забавете темпото

Покрай грижите децата да бъдат здрави и щастливи, понякога забравяме да мислим за себе си. А стресът може да разболява и да направи уязвима имунната ни система. Намерете време за любима книга, разходка в планината и оставете настрана дигиталните устройства поне няколко часа дневно.