Всяко боледуване на детето е притеснително за родителите. Независимо дали се касае за лека настинка, грип или тежка пневмония. Нормално е малчуганът да се разболява от време на време, но ако инфекциите се повтарят много често, това е знак, че организмът се нуждае от малко помощ.

Нужно е време за възстановяване от боледуванията

Най-често децата боледуват от инфекции на горните дихателни пътища, причинени от различни вируси – грипни, парагрипни, риновируси, аденовируси и др. Когато детето е болно, осигурете достатъчно време за излекуване и възстановяване на организма от вирусното заболяване – не бързайте да връщате малкото в яслата/градината, преди организмът да е укрепнал достатъчно. Така той бързо се поддава при нова среща с вирусите.

Помощ от природата

При честа употреба на химически медикаменти (антибиотици и др.), освен че организмът се натоварва токсично, се понижава имунният отговор. Затова е нужно да се балансира работата на имунната система, за да се прекрати омагьосаният кръг на честото боледуване. Това може да се постигне с щадящи лечебни методи като хомеопатия и Шуслерова терапия, с прием на хранителни добавки, пробиотици, имуномодулатори и други природни средства.

Бърза и ефективна реакция

Ако още в началото на заболяването вземете адекватни мерки, ще създадете подходящи условия боледуването да премине по-леко и бързо. При първи симптоми на простуда – хрема, запушване на носа, дразнене в гърлото, можете веднага да започнете лечение с хомеопатичното лекарство Инфлуцид. Клинично доказано е, че той има антивирусно действие и ефективно облекчава всички прояви на грип и настинка - хрема, кашлица, главоболие, висока температура, втрисане, мускулни болки, отпадналост. Лекарството стимулира и укрепва защитните механизми на организма, помага боледуването да бъде кратко и щадящо. Подходящ е за деца над 1 г., като се приема по 1 табл. през час до максимум 8 табл. на ден. След като състоянието се подобри, продължете лечението поне още 10 дни с приема на 1 табл. Инфлуцид 3 пъти дневно.

Към приема на Инфлуцид добавете и Шуслерова сол №3 железен фосфат – по 1 табл. на всеки 30 мин. Тя подобрява кислородното насищане на тъканите и помага на организма по-бързо и ефективно да се справи с инфекцията. Тази сол много успешно овладява и температура до 38,5 градуса, като приемът е по-чест – по 1 табл. на всеки 5-10 мин. до подобряване на състоянието. А при температура над 38,5 градуса подходяща комбинация е Шуслерова сол №3, №5 калиев фосфат (дава енергия на организма) и №8 натриев хлорид (предпазва от обезводняване) – по 1 табл. от всяка сол се редуват на всеки 5-10 мин. до овладяване на състоянието. 

Стабилна подкрепа

Специално за възстановяване и укрепване на детския организъм при понижен имунитет е хомеопатичното лекарство Имунокинд. В състава му влизат 3 калциеви съставки и серен йодид. С тяхна помощ малчуганът се справя по-лесно с респираторните инфекции, боледуванията значително намаляват, подобрява се калциевата обмяна, която е особено важна в детска възраст, укрепва се защитата на кожата и лигавиците (входните врати на инфекциите).

Клинични изследвания доказват, че Имунокинд е много ефективен след антибиотично лечение. Също така данните сочат, че децата, приемащи лекарството, стигат до терапия с антибиотик 3 пъти по-рядко от тези, които не го приемат. Поради минералния си състав Имунокинд също така подобрява апетита и тонуса на малчуганите. Препоръчителният прием е 3х1 табл. на ден в продължение на поне 2-3 месеца. Препаратът е много подходящ и преди тръгване на детска ясла или градина, като е добре употребата му да започне поне 1 месец преди това.

Хранене за здраве

Изследвания доказват, че децата, които приемат имуностимулиращи препарати, боледуват по-малко в периоди на бум на вирусните инфекции. Но те допълват, а не могат да заменят правилното и пълноценно хранене. Включвайте задължително храни като моркови и зеле, картофи и тиква, омега-3 мастни киселини (риба, зехтин, слънчогледово олио, маслини). И ограничете максимално захарта (вафли, бисквити, шоколади, желирани бонбони и др.), която води до потискане на имунитета.