Една от най-честите причини за стрес по време на бременността е появата на т. нар. „стрии" на кожата на гърдите, бедрата и корема.

Как се получават стриите?

Хормоналните промени по време на бременността са отговорни за различното темпо в синтеза на колагена и еластина. В резултат на липсата на тези две вещества, започва изтъняване на плътността. Естествено, въпросното се появява по места, които са били най-разтегнати, например – коремът. Същият ефект се получава и заради увеличаването на мастните депа на ханша и бедрата. Логично и появата на стрии по гърдите е свързана с тяхното нарастване по време на бременност и кърмене.

Какво се случва след това?

Изтъняването на кожата не остава без реакция от организма. Тялото бързо възстановява целостта ѝ със съединителна тъкан. Този процес е подобен на зарастването на рани след нараняване. В резултат на това по кожата се появяват участъци с петна. Съединителната тъкан съдържа кръвоносни съдове, които придават на стриите розов или лилав отенък, а след това постепенно намалява броят на кръвоносните съдове и стриите стават бели. Тенът не може да скрие стриите, защото те не потъмняват от слънцето – напротив, разликата става още по-видима.

Качеството и количеството на колагеновите влакна се предава по наследство. Колкото повече са тези влакна, толкова по-малка е вероятността от стрии. Ето защо, ако майката по време на бременност има стрии, вероятно и дъщеря ѝ също би имала.

Как да се справим със стриите?

Няма универсална формула, която да ви предпази от тях. Все пак съществуват процедури за предотвратяване появата поне на част от стриите. Разбира се, този процес е труден, но е по-ефективен от борбата със съществуващите вече врагове. За да се поддържа кожата в добро състояние, са необходими два подхода – вътрешен и външен.

На първо място е правилното хранене. То не само допринася за контрол на теглото, но и за получаване на необходимите елементи от кожата. Препоръчителни са протеините, които синтезират колаген и еластин в кожата, както и зеленчуците, съдържащи витамини, каротин и други хранителни вещества.

Ползите от витамините за организма на бременната жена са много. Необходимо е приемането на витамин Е. Той има значителен принос за предотвратяване появата на стрии по време на бременност, както и за защита на клетъчните мембрани. Нормалният прием на Витамин Е е възможно да бъде постигнат с мултивитаминни препарати. Витамин Е може да се прилага и директно на застрашените от поява на стрии участъци от кожата – при третия месец на бременността може да се предприеме локално приложение на специални средства под формата на гелове, масла и кремове. Тяхното действие се основава на активиране на фибробласти – клетки, които произвеждат колаген и еластин. Тези мазила съдържат Витамин Е в оптимални количества. Освен това те съдържат подхранващи и овлажняващи агенти, силикон, естествени еластин и колаген. Преди да си легнете вечер намажете участъците, застрашени от появата на стрии. Като превантивна мярка може да се препоръча носенето на бандаж по време на бременност. Тези приспособления намаляват натоварването на гръбначния стълб, мускулите на коремната стена, предотвратяват увисването на корема и разтягането на кожата. Имайте предвид, че не е необходимо бандажът да се носи през цялото време, за предпочитане е на всеки половин час да се сваля, така че коремните мускули да се натоварват. Колкото е по-еластична кожата, толкова по-добре се възстановява след разтягане. За да се подобри еластичността, можете да използвате масажен душ.

Лекият масаж с пощипване, особено в комбинация с кремове за бременни жени отново ще свърши чудесна работа. Леко повдигнете кожата с върховете на палеца и показалеца сантиметър по сантиметър. Палецът и показалецът се движат по повърхността на кожата и я масажират с възглавничките на пръстите. Не изпъвайте прекалено много кожата. Ноктите не бива да бъдат тъврде дълги, за да се предотврати нараняване. Масажът се извършва на проблемните области в рамките на 10 минути.

Друг способ е извършването на масаж с мека четка от конски косми или друг подобен материал. В резултат на масажа се стимулират клетките, които произвеждат колаген и еластин. Не бива да има усещане за парене или болка. Началото на масажът е от десния крак, от коляното нагоре. Можете също така да ползвате ръчен масажьор – кръгови движения от долу нагоре, като преди масажа кожата трябва да се намазва със специален крем или гел. Сутрин за подобряване на кръвообращението и еластичността на кожата е добре да се редуват топли и студени душове, като се приключва със студен душ. Първо започнете с нормална температура, а след това увеличете горещата вода. След 30 секунди (следващия цикъл – след 60, а след това – след 90) увеличете студената вода. Обливайте тялото със студена вода за 20—30 секунди, след това отново увеличете горещата вода. Това се повтаря между 3—5 пъти. Смяната на температурата трябва да бъде плавна, ако не се чувствате добре, веднага прекратете процедурата.

Текст: Milenita May