Костите на човека продължават да растат и стават по-плътни и здрави до около 30-годишна възраст, след което плътността им бавно започва да намалява. Около 45% от масата на костите се натрупват през юношеството, а към 19-годишна възраст костите обикновено спират да растат на дължина, което определя окончателната височина на вашето дете.Добрата костна структура помага да се сведат до минимум симптомите на остеопороза в по-късна възраст и намалява риска от счупвания. Макар редовните упражнения за поддържане на теглото (например повече движение) да са важни за увеличаване до най-голяма степен на плътността на костите, главният фактор за развитието им е храната.


Костите са изградени от колаген и минерали, предимно калций и фосфат. Калцият е основният елемент на костите, затова менюто на растящото дете трябва да съдържа достатъчно храни, богати на калций, като млечни продукти и тъмнозелени листни зеленчуци.
 

Помощници на калция


Калцият от храната не винаги се абсорбира от организма – 70% или повече може да се отделят чрез урината. Както осигурявате достатъчен прием на калций, така помогнете за абсорбцията на колкото може повече от него.


Витамин D е необходим, за да се стимулира този процес, а недостигът му може да причини рахит. Калцият си взаимодейства с магнезия при изграждането на костите, затова е необходим и достатъчен прием на магнезий.

Незаменимите мастни киселини, като рибните и растителните масла, играят роля в метаболизма на калция и абсорбцията му от тъмнозелените листни зеленчуци е по-добра, отколкото от млечните продукти. Храна, която е, общо взето, богата на плодове и зеленчуци, благоприятства задържането на калция. Изследвания са открили връзка между оптималния прием на витамин Е и плътността на костите. Цинкът е друг важен минерал, който също помага за изграждането на костите.

 
„Крадци” на калций


От друга страна, определени храни и напитки намаляват абсорбцията на минералите или увеличават отделянето им. Храната с високо съдържание на протеини, особено на протеини от животински произход, може да увеличи отделянето на калций. Кофеинът, който се съдържа основно в кафето, кока-колата и чая, изглежда, причинява малко, но доста съществено увеличение на отделянето на калций. А храна, богата на сол, увеличава отделянето на калций в урината.

Може би решаващ фактор при децата е, че храната, богата на фосфати, може да ограничава абсорбцията на калций. Газираните и безалкохолните напитки, както и преработените хранителни продукти обикновено съдържат голямо количество фосфати. Ако детето ви спазва някаква ограничителна или специална диета (например строго вегетарианство), много важно е да му осигурите достатъчен прием на хранителни вещества, жизненоважни за изграждането на костите.


Из "Хранене на бебета и малки деца"
Издателска къща "Колхида"