За 7-месечната Соня почти винаги светът е дружелюбен. Тя е весела, когато се събуди сутрин, усмихва се на съседката, когато я срещне навън, и без кандърми оставя да я заведат при някоя приятелка, когато мама трябва да пазарува. Соня обича разнообразието – днес се радва на групата в яслите, утре иска да е при баба.


Майката на Павел може само да мечтае за такова дете като Соня. Нейният син е на шест месеца и трудно може да му се угоди. Често между веждите му се появява отвесна гънка и той дори от тази съвсем невръстна възраст наблюдава света с критичен поглед. Не обича непозната обстановка и чужди хора. Трудно е да бъде успокоен и обича най-много мама да го държи на ръце.

Осеммесечният Боян на пръв поглед изглежда спокоен и доволен. Докато майка му готви в кухнята, той лежи на одеялото и наблюдава шарената топка пред себе си. Понякога родителите му искат той да излезе от черупката си, но знаят, че бързо ще се затвори в себе си, ако се почувства претоварен.
Соня, Павел и Боян са напълно нормални бебета, макар че са твърде различни. Всъщност те са представители на три различни типа. Соня е от безпроблемните бебета, Павел – от трудните, а Боян – от резервираните (затворените). Трудното бебе може би ще е безпроблемно дете.

Разработени са различни критерии, според които може да се определи типът на бебето. Към тях принадлежат например любопитството (радва ли се детето на първото плодово пюре), способността да отклонява вниманието си (обръща ли глава при най-малкия шум дори да се занимава с нещо), реакциите (протестира ли енергично, когато пелените му са мокри) и ритъмът (в определено време ли е гладно). Преходът обаче е плавен. Някои трудни в първите месеци бебета по-късно стават безпроблемни и обратно. За всеки тип важи правилото, че колкото детето се чувства по-разбрано и колкото повече се отговаря на нуждите му, толкова ще е по-доволно.

Любители на разнообразието
Бебетата, към които принадлежи Соня, могат лесно да бъдат разбрани. Те извръщат глава, когато не искат нещо, с усмивка или с викове призовават родителите си да играят с тях и показват ясно – например с търкане на очите или с прозяване – че им се спи. Те обичат разнообразието и най-често имат добро настроение. Могат да се занимават за кратко и сами в стаята.

Обичащи режима
Неспокойните бебета като Павел се чувстват по-добре с определен дневен режим – твърдо установено време за сън, редовно подсушаване, хранене и игра. Когато е будно, бебето се нуждае от занимание, за да се измори и да може да спи по-добре.
Чувствителните малки деца плачат лесно, но трудно се успокояват. Майките им трябва по-често да се зареждат с положителна енергия при приятелки или чрез спортуване.

Нуждаещи се от подкрепа
Бебета като Боян се гледат лесно, обаче зад спокойствието им често се крие стеснителност. Затова те се нуждаят от активизиране. Най-добре е да се правят опити да се въвличат в игра или в друго занимание и често да им се показва какво могат да правят с играчките. Изкуството е да се стимулират внимателно, без да се претоварват.
Обгрижвани по този начин, такива бавни бебета се превръщат в смели откриватели.

Може да се утешите, ако отрочето ви не е от безпроблемните – към края на първата година следва ново “разбъркване на картите”. С прохождането се отваря нова страница в развитието на личността на детето ви.