Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е често срещано състояние, което засяга голяма част от жените в детеродна възраст ((между 5 и 20%)  За жалост, то оставя своя отпечатък не само физически, но и емоционално. Добрата новина - вашето здраве е във вашите ръце, поемете властта и се наслаждавайте на живота. Преди това обаче, нека да научим повече за диагнозата СПКЯ…

Поглед от близо

Синдромът на поликистозните яйчници е ендокринно заболяване, засягащо яйчниците. Характеризира се с наличието на множество малки кисти (някои ги оприличават на перлички) по яйчниците, хормонален дисбаланс и инсулинова резистентност. Състоянието се проявява по различен начин при всяка жена, а симптомите му могат да включват:

-           Нередовни или обилни менструални периоди

-           Прекомерно окосмяване

-           Репродуктивни проблеми и липса на овулация

-           Акне и мазна кожа

-           Увеличаване на теглото/наднормено тегло

Защо?

Факторите за появата на Синдрома на поликистозните яйчници мога да бъдат генетични, както и такива, свързани с начина на живот, макар точната причина да не е напълно изяснена.

…диагноза, моля!

Да, това е надеждата на пациентите – да получат правилната оценка на своето здравословно състояние що се отнася до СПКЯ. Диагностицирането включва поредица от медицински прегледи и изследвания, а навигацията е в ръцете на акушер-гинеколога и ендокринолога. Например, хормонална проверка, изразяваща се с кръвно изследване на FSH, LH и сътношението LH/FSH – в кръвна проба, взета на 3 или 7 ден от началото на менструалното кървене; тестостерон, прогестерон, пролактин, естрадиол, андостендион, инсулин (обременяване с глюкоза) и др. Подгответе се и за  ултразвуков преглед от гинеколог, който да докаже наличието на ,,перлите‘‘ върху яйчниците.

Лечението…

Вълшебната дума е ,,индивидуален подход‘‘ от страна на специалистите. Но, както вече споменахме, вашето здраве е предимно под вашата власт, затова – действайте:

-           Здравословен начин на живот и раздяла с излишните килограми. Не е клише, а силно оръжие срещу СПКЯ. Кажете ,,да‘‘ на балансираната диета и редовни физически упражнения. Намалете приема на захар и рафинирани въглехидрати.

-           Сред природата, на тишина. Избягвайте стреса, научете се да релаксирате, намалете употребата на екрани, забравете за цигарите.

-           Посещение при репродуктивен специалист. Ако сте от дамите, които се опитват да забременеят, но нямат успех повече от година, не губете време и запазете час при опитен лекар. Възможно е да ви назначи хормонална терапия, лекарства, стимулиращи овулацията.

- Приемайте подходяща хранителна добавка. Но каква да изберете… Инозитолите са показани за лечение на СПКЯ и безплодие, сред които мио-инозитолът и D-хиро-инозитолът играят най-утвърдената роля.

Най-често се споменава съотношението 40:1, което естествено присъства в кръвта на здравите жени. Това съотношение на мио-инозитол и D-хиро-инозитол (40:1) може да се намери и в продукта Catafertyl за НЕЯ. И внимание – това е единственият продукт на пазара с активна фолиева киселина Quatrefolic и оптимално съотношение на инозитол 40:1.

Не сте сами по този път, наречен Синдром на поликистозните яйчници. Помнете, че вашето женско начало е по-голямо от това предизвикателство. Доверете се на съмишленици и дерзайте, здравето ви принадлежи!