Къпането на бебето е нещо по-различно от къпането при големите деца и възрастните. То не е просто хигиенна мярка, а средство за стимулиране на моториката и много добра закалителна и възпитателна процедура. Къпането на бебето преди последното хранене гарантира спокоен сън. Това е още един чудесен начин за засилване на връзката родител-дете. Въпреки неувереността ви в началото, с времето, с малко практика, ще започнете заедно да се наслаждавате на къпането.

Преди да падне пъпчето

Достатъчно е подмиването на бебето под течаща топла вода, без да се използва сапун. Задължително трябва да се почисти пъпният остатък с памучно тампонче, напоено с 90°C спирт. Друг вариант през първите няколко седмици е да миете вашето бебе с влажна гъба, натопена в топла вода. Препоръчително е това да се прави до пълното заздравяване на пъпчето, което може да продължи до три седмици. Ако миете детето с гъба, за предпочитане е да го поставите на равна повърхност. Можете да използвате масичката за преобличане или леглото. Разгърнете чиста кърпа и сложете детето да легне. Винаги придържайте детето с едната си ръка. Когато сте подготвили всичко, съблечете бебето и го увийте в кърпа, за да му е топло. Започнете измиването от лицето. Няма нужда да използвате каквито и да са средства за къпане. Обърнете особено внимание на гънките под мишниците, местата зад ушите, вратлето, между пръстчетата на крачетата и гениталната област. Използвайте отделна чиста памучна кърпа за избърсването на всяка част от тялото. След като измиете бебето, нежно го подсушете. Може да използвате мек хидратиращ лосион или подхранващо олио, ако бебешката кожа е суха. Върху зоната под памперса задължително се нанася защитен мехлем, който предпазва кожата от следващото замърсяване с фекалии и урина.


Хоп във ваничката!

Когато падне пъпчето, бебето е готово за истинска баня в бебешка ваничка. Тук може да се включи вашият партньор за кураж, но и да помага в придържането на хлъзгавото бебе. Къпането на бебето във ваничката в началото може да ви се стори малко страшно. Стремете се да останете спокойни и го дръжте здраво. Ето как да изкъпете своя мъник. Първо си измийте ръцете. След това пригответе всичко, което ви е нужно за къпането – гъба, най-малко една чиста кърпа, пелена и дрехи. Напълнете ваничката. Температурата на водата трябва да е топла, но не гореща (37°C). Измийте гениталиите и дупето на бебето, преди да го поставите във ваничката. След това започнете къпането от горе надолу – първо очите, ушите, лицето и вратлето. Препоръчва се поне в първите 3 месеца да не се използва сапун. С гъбата измийте тялото на бебето, след това го изплакнете и извадете от ваничката, като придържате главичката и вратлето с едната ръка, а с другата го дръжте под дупето. Увийте бебето в хавлия, внимателно го избършете и след това му сложете пелена. Ако кожата на бебето ви има склонност към изсушаване, нанесете подходящ овлажняващ крем. Накрая облечете мъника в чисти дрехи. Обърнете внимание, че никога не бива да оставяте бебето само в банята дори и за няколко секунди!

Най-честите въпроси за къпането на бебето

Не правете резки движения. Започнете последователно да намокряте детето от стъпалата към седалището! За да помогнем на родителите да бъдат готови за първото къпане, сме подготвили отговори на най-честите въпроси:


Колко често трябва да къпем бебето?
Няма нужда да къпете новороденото всеки ден. Всъщност къпането на детето със сапун по-често от няколко пъти на седмица може да изсуши неговата кожа. Разбира се, лицето, врата и областта под пелената трябва да миете всеки ден. Областта на седалището се измива при всяка смяна на пелените под течаща топла вода. Главичката се мие 2-3 пъти седмично.

Има ли значение дали къпем детето сутрин или вечер?

Препоръчително е къпането да става вечер, преди последното хранене, но това зависи от вас. Изберете времето, когато не бързате. Някои родители предпочитат сутрешното къпане, докато други предпочитат вечерното, преди сън, за да е по-спокойно бебето през нощта. Първоначално къпането продължава 5–6 минути, като постепенно времето се увеличава до 20–30 мин, във все по-голямо количество вода, за да може детето свободно да движи крачетата и ръчичките. Това се отразява благоприятно на физическото му развитие и на добрия апетит, а изразходваната енергия предопределя спокоен сън.

Какъв вид ваничка да изберем?
Много родители купуват пластмасови ванички, предназначени специално за кърмачета. Други се спират на малки пластмасови или надуваеми басейни, които се поставят във ваната. Запомнете: безопасността на детето е най-важна – това има значение при избора, а не видът на използваното съоръжение. Никога не оставяйте бебето само във ваната. По време на къпането придържайте бебето с едната ръка, докато с другата го миете и поливате. Важно е през цялото време да се подсигури главичката на бебето да бъде над водата. Може да се използват специална яка или шапчица.

Колко вода трябва да налеем във ваничката?
Няма определено количество. Обикновено препоръката е около десетина сантиметра топла вода. За да не е студено на бебето, поливайте го през цялото време на къпането. Някои проучвания показват, че ако се използва повече вода, достатъчна за покриването на бебешките рамена, бебето е по-спокойно, особено вечер преди сън. Независимо колко е количеството на водата, дръжте бебето здраво по време на къпането.

Каква трябва да е температурата на водата?
Оптималната температура е около 37°C, като при изваждане на бебето водата вече е около 35°C, което е идеално за постигане на закалителен ефект. За да избегнете изгаряния, винаги проверявайте температурата на водата с ръка, преди да започнете да къпете бебето.

Какво трябва да измием първо?
Повечето родители започват миенето от лицето, а после продължават с останалата част на тялото. Най-важно е да измиете добре гънките на кожата и гениталиите. Но самото измиване е само част от процеса къпане. Много важни са възпитателният и закалителният характер на къпането, което дава възможност и за развитие на моториката на детето. То е идеален начин да се започне обучение за плуване, използвайки естествения рефлекс за спиране на дишането при намокряне на лицето на бебето (до 4-ия месец).

Трябва ли да мием косата на бебето?
Ако ви се струва, че бебешката коса е мръсна или има петна по кожата на главата, препоръчително е да я измиете. Нежно втрийте мек шампоан за бебета. Оберете шампоана с влажна кърпа, след което полейте главичката. Измийте косата най-накрая, за да не стои бебето в сапунена вода.

Нужно ли е да използваме специални средства за къпане?
Няма нужда от каквито и да са средства за къпане. Чистата вода е напълно достатъчна за новородените. Все пак, ако мислите, че е необходимо, използвайте подходящ хидратиращ продукт, специално предназначен за бебета.

Необходим ли е лосион за след баня, за да се избегнат обриви?
На повечето новородени не е необходим лосион за след баня. Най-добрият начин да се избегнат обриви, е добре да подсушите бебешката кожа след къпане, особено гънките. Ако все пак предпочетете да използвате лосион, потърсете хипоалергични продукти.

Текст: Марин Иванов

Материалът е подготвен със съдействието на д-р Иван Стаменов, педиатър в Медицински комплекс „Д-р Щерев“