Лятото е в разгара си. Дългоочакваните топли дни вече настъпиха. Топлият полъх на вятъра гали кожата ни, във въздуха се носят песни на птички, жужене на пчели,весел смях на деца. Най-после можем да облечем летните дрешки на нашите мъничета и да ги оставим да играят на воля на зелените морави. Заедно с положителните емоции обаче често у родителите възникват и куп притеснения – ами ако го ужили оса, ако го нахапят бълхи или, не дай Боже, му се забие кърлеж... Кои насекоми наистина са опасни, предизвикват ли алергични реакции, кои са най-подходящите превантивни мерки и какво трябва да направим след ухапване… На всички тези въпроси ни отговори д-р Румяна Рачева, детски алерголог, Клиничен център по алергология в УМБАЛ „Александровска”.

 

Кои насекоми най-често причиняват алергия при децата?

Най-често алергични реакции предизвикват ужилванията от ципокрилите насекоми – пчели и оси. Ухапванията от другите насекоми не причиняват алергични реакции.

 

Какви са последващите реакции при ухапване на алергично дете и през какви етапи преминават?

Обикновено се получава доста изразена местна реакция, която при малките деца е много по-бурна. От особена важност е мястото, на което е ужилено детето. Ако то е в добре кръвоснабдената област на лицето, могат да се развият силни локални реакции с подуване на езика, устните и клепачите. Освен че тази гледка е много драматична, възможно е да възникнат и затруднения в дишането. По-страшни обаче са генерализираните реакции след ужилване от ципокрили насекоми, защото те засягат целия организъм. Последиците при тях са с различна тежест – може да се появят обриви по цялото тяло или отоци (реакция на подкожната тъкан), да се засегнат дихателните пътища и да се стигне до астматичен пристъп или да има шокова реакция. При нея кръвното налягане на пациента спада и той изпада в много тежко състояние. За щастие, тези реакции се срещат изключително рядко в детската възраст. В моята практика, която е повече от 30 години, аз лично съм наблюдавала само няколко деца с такъв тип проблем.   

 

Кое е първото нещо, което родителят трябва да направи, след като детето му е ужилено или ухапано от някакво насекомо?

На пациентите, които веднъж са имали тежка анафилактична реакция, обикновено лекарят вече им е предписал набор от лекарства за първа помощ. Понякога тези реакции се развиват много бързо и родителите наистина трябва да са подготвени за тях. При останалитедеца след ужилване трябва да се наблюдават реакциите и при необходимост веднага да се потърси помощта на специалист. Понякога, играейки в неокосена трева, децата могат да получат обриви само по оголените части на тялото – крачетата и ръчичките. Добре е да знаем, че това е реакция към треви и не е свързана с насекоми. В тези случаи се прави изследване за други видове алергии, за да се потвърди или отхвърли наличието на проблем.

 

Пчелите или осите са по-опасни?

Реакциите и при двете ужилвания са еднотипни. По-скоро има разлика във възможностите да профилактираме и лекуваме по-нататък. Ако е имало някаква анафилактична реакция от ужилване, добро решение е след това да започне имунотерапия или т.нар. хипосензибилизация с отрова от съответното насекомо. Тя спомага организмът да си изработи поносимост към отровата на конкретното насекомо и в бъдеще да не настъпват алергични реакции. Този метод е много специфичен и се назначава единствено от специализирани алерголози след необходимите изследвания. Терапията може да се прилага при деца над 5-годишна възраст. Аз работя изключително с деца и досега съм прилагала лечението само 3 пъти, което е показателно, че тази тежка форма на алергична реакция се среща рядко при малките.

 

Много често виждаме дечица, нахапани по цялото тяло от бълхи… Колко опасни са бълхите и изобщо могат ли да предизвикат алергична реакция?

Характерно за ухапванията от бълхи и паяци е, че обривите, които се получават, са групирани. Казано по-простичко – обривите се появяват там, където е минало насекомото. Понякога в детска възраст наблюдаваме пъпки от такъв вид насекоми и много често сме склонни да ги определяме като алергии. Това не са алергични реакции, а просто ухапвания или както ние, лекарите, казваме – строфулус от насекоми.

 

А какво е характерно за ухапванията от кърлежи и комари?

На кърлежите трябва да се обърне специално внимание, защото те определено пренасят болести. Кърлежът трябва да се отстрани и ако има зачервяване около мястото, подуване на близките лимфните възли – да се потърси лекарска помощ. В такива случаи е задължително да се проведе антибиотично лечение.

Не всеки кърлеж пренася болест, но поради тази възможност те са опасни. Важно е да споменем, че през последните години има доста кърлежи. Слава Богу, срещу тях се вземат и много мерки – обработват се тревните площи в градските паркове, в дворовете на детските градини и т.н. Това прави децата и техните родители по-спокойни. Не така стоят нещата с комарите. Въпреки че и те пренасят много зарази, обработката срещу тях е много по-сложна и трудна. 

 

Мравките и мухите се смятат за съвсем безобидни. Трябва ли да се притесняваме от тях?

Мравките и мухите пренасят всякакви мръсотии. Разбира се, има мравки, които щипят, но не предизвикват сериозни реакции. Тропическите мравки са много по-опасни, но у нас няма от тези видове. Все пак, ако някъде в жилището си видим мравки, хлебарки, мухи, добре е да ги отстраним. Да не забравяме, че не можем да контролираме малчуганите кога слагат пръстите си в устата...

 

Възможно ли е алергията от насекоми да е наследствена?

Не мисля, че тази алергия се предава по наследствен път. Смята се например, че пчеларите, които са многократно жилени, са си изработили толеранс към отровата на пчелите. Това не значи, че близките на тези хора, които живеят в същото домакинство и са изложени на риск, няма да бъдат алергични. Все пак е по-лесно да се пазим, отколкото след това да се лекуваме.

 

Много често при първо ухапване на детето не се проявяват никакви общи реакции. Трябва ли да сме спокойни, или е по-добре да отидем на лекар?

Има лекарствени средства, които след ухапване могат да се приложат локално. Това са различни кремчета, които съдържат антихистаминов препарат и значително облекчават сърбежа. Не трябва да се забравя, че насекомите пренасят много болести и когато ухапване от насекомо се инфектира, трябва да се вземат незабавни мерки. Ако се забележат някакви белези на възпаление, например гнойно мехурче, задължително трябва да се потърси лекарска помощ. Може би тук е мястото да спомена, че противоалергичните лекарства, които са за пиене, не могат да помогнат на детето, ако то вече е нахапано. Понякога на малчуганите се предписва такъв тип лечение, но в повечето случаи то има за цел просто да облекчи сърбежа до известна степен. Лично аз бих посъветвала родителите след ухапване да прилагат локални средства, защото те са много по-ефикасни.

 

Възможно ли е при повече от две ухапвания детето да стане алергично към определен вид насекомо?

Ако детето е било ужилено веднъж от пчела или оса и е имало по-бурни реакции от обичайните, вече имаме основание да го изследваме за алергия и да предприемем лечение.

И все пак, може ли да се установи, че детето е алергично към насекоми, без да е имало допир с тях?

Много често родители идват при мен и казват, че искат да проверят дали детето им е алергично към пчели и оси, защото са чували, че могат да настъпят тежки реакции при ужилване. Ако до момента детето не е ужилвано, няма как да е алергично. Преди да се развие алергична реакция, организмът трябва да се е „сблъскал” с това насекомо. Предварителното изследване не може да предвиди дали ще има някакъв вид реакция.

 

Как да предпазим децата си от насекомите през летните месеци?

На пазара има достатъчно много репеленти срещу ухапване от насекоми. Има различни средства за намазване, предлагат се и гривни срещу насекоми, които са достатъчно ефикасни. Всички тези продукти могат спокойно да се използват като превантивна мярка.

 

Разговора проведе Даниела Граховска