Дори хората без деца знаят колко неприятни могат да се окажат коликите при малките бебета, както за тях, така и за родителите. За съжаление, все още не знаем какво ги причинява, а това прави лечението много трудно. Последните изследвания обаче разкриват интересна връзка между коликите и мигрените.

Проучване, публикувано през 2013 г. в списанието на Американското медицинско сдружение, установява, че повече от 72% от децата с мигрена са имали колики като бебета. Тези състояния се определят като неутешим плач повече от три часа на ден, поне три дни в седмицата. 

Лекарите редовно предписват лекарства против газове или препоръчват смяна на адаптираното мляко на бебето с идеята, че произходът на болката може да бъде стомашно-чревен. За съжаление, тези практики често не успяват да осигурят облекчение. Ако коликите всъщност са болкови синдроми, свързани с мигрена, това може да означава, че те изискват напълно различен вид лечение. 

В свързана статия в списанието на Американската медицинска асоциация, д-р Филиз Зий и д-р Леон Епщайн предполагат, че бебетата с подобни симптоми могат да плачат всъщност поради гадене, болка в главата или и двете, но не поради болка от газове в чревния тракт. Те също така отбелязаха, че точно както недостатъчният сън може да предизвика мигрена, нарушенията на съня могат да бъдат причина за колики. 

Докато бебетата са на около три месеца, те все още развиват естествен ритъм на съня или циркаден ритъм. Циркадният ритъм е двадесет и четиричасов цикъл, който влияе на цикъла на съня, хормоните и различните други телесни функции. Когато бебето има установен циркаден ритъм, епизодите на колики също намаляват или престават напълно.

Тези неотдавнашни проучвания се обединяват в допълнителни изследвания, подкрепящи възможна връзка между колики и мигрена. Проучване от 2012 г., проведено от Медицинския университет в Сан Франциско, установи, че майките с мигрена два пъти по-често имат бебета с колики, отколкото майките, които нямат мигрена. Докато тези проучвания показват връзка, те не предлагат никакви конкретни решения – самите мигрени са изключително трудни за лечение. Въпреки това, ако дискомфортът при малките е свързан по някакъв начин с ритъма на съня на бебето и развитието на мигрена, може да има смисъл да се следва същият съвет, даден на пациенти с подобни състояния. Това означава да създадете среда, благоприятна за сън и да избягвате светлините и силните шумове, когато бебето ви започне да се унася вечер. През деня осигурете активност и много светлина. Това може да помогне на циркадния ритъм на бебето да се развие по-бързо, което да доведе до по-кратък период на колики.

Превод: Кристина Крумова