Сънят на новороденото, кърмачето и детето има различна продължителност. Освен това всяко дете има различен темперамент и съответно свой ритъм на сън и бодърстване. Затова и следващите редове могат да са само ориентир за потребностите от сън.

То идва уморено
След трудното пътуване към белия свят бебето спи непробудно почти 12 часа. Все още централната му нервна система е твърде незряла, а бодърстването е свързано именно с развитието на тази система.


Като спи постоянно, бебето пести енергия, която е изключително нужна за бурните процеси на растеж, особено през първите 3–4 месеца след раждането.
Имайте едно наум, че през първите две-три седмици сънят на новороденото обикновено е неспокоен от по-ниските стойности на кръвната захар или от чувството на глад. Това чувство събужда бебето приблизително през 3 часа – време, необходимо за смилането на храната.

Други причини за прекъсването на съня могат да са чревен дискомфорт (колики), неподходящи, по-твърди дрешки или неудобна поза на тялото. С времето вие все по-точно ще се научите да откривате причините за събуждането на детето с плач и ще се стремите да отстранявате онова, което го причинява.

Наоколо е толкова интересно…
Към края на първия месец бебето ви ще бодърства по-дълго. Това обикновено продължава 10–20 минути след като го нахраните и смените пелената му. След това то отново заспива. Първите впечатления от заобикалящия свят са много силни и бебето бързо се изморява. Сънят го спасява от превъзбудата и нервността.

Nota bene!
Не допускайте силни звукови и светлинни дразнители около бебето. Те ще го превъзбудят и то ще реагира с непрекъснат плач. Детето няма да може да заспи и сънят му ще е неспокоен. Това не означава да запазвате пълна тишина около него – то може да чува говор около себе си и тиха музика, но не и метал изпълнения...
Когато детето ви е 2–3 месеца, все по-често ще е будно. То ще усвоява нови и нови умения – ще започне да издава звуци, да се смее и да се заглежда в играчките. На тази възраст вече ще спи около 14–16 часа в денонощие. Обикновено през нощта е най-продължителният сън. Разбира се, има деца, които лесно се събуждат през това време и доста дълго бодърстват. Ако и вашето дете е сред тях, правете всичко възможно да го успокоите – не палете лампа, не му предлагайте играчка и по възможност не му говорете.
През деня сънят е кратък (1–2 часа) и се редува с бодърстване и активност. През това време кърмачето натрупва нови впечатления, които активизират нервната му система. То прави първи стъпки в говора и в общуването с възрастните. С любопитство се заглежда в заобикалящите го хора и предмети.
Бодърстването и активността имат много важна роля за правилното физическо и нервно-психично развитие на детето.
Постепенно времето за сън намалява. Ето приблизително каква е схемата на режима на дете над 6 месеца:
 нощен сън около 10 часа;
 сутрешно бодърстване и последващ сън около 1 час;
 обедно бодърстване и последващ сън около 1 час;
 следобедно бодърстване и последващ сън около 1 час;
 вечерно бодърстване, съчетано с баня, и последващ нощен сън.
Това пак е само ориентир. Всеки ден вие ще откривате какви са индивидуалните нужди на детето ви от сън и това ще ви позволи да му създадете гъвкав режим. В този период най-важното е то да е спокойно, засмяно и винаги готово за контакти. Споделяйте с вашия педиатър, ако нещо в денонощния му ритъм ви смущава.

Д-р Яна Станчева
педиатър