В различните периоди нуждите от сън на новороденото и кърмачето са различни. Предлагаме Ви само един ориентир. Не забравяйте, че всяко дете има специфични предпочитания. Вашето съкровище също!

То пристига уморено
След като се появи на бял свят, новороденото спи непробудно почти 12 часа. Все още централната му нервна система е твърде незряла, а бодърстването е свързано именно с развитието на тази система.
Чрез почти постоянния сън бебето пести енергия, която е изключително необходима за усилените процеси на растеж, особено през първите 3–4 месеца след раждането.
Добре е да знаете, че през първите 10–20 дни сънят на новороденото може да се наруши от по-ниските стойности на кръвната захар или от чувството на глад. Това чувство събужда бебето приблизително през 3 часа – време, необходимо за смилането на храната.
Други причини за прекъсването на съня могат да са чревният дискомфорт (коликите), неподходящите, по-твърди дрешки или неудобната поза на тялото.

Животът е толкова интересен…
Към края на първия месец Вие ще забележите, че Вашето дете започва да бодърства. Това става обикновено след като го нахраните и продължава 10–20 минути, след което то отново заспива. За него първите впечатления от заобикалящия свят са много силни и то се изморява много бързо. Сънят е защитен механизъм, който предпазва малкото човече от превъзбуда и нервност.

Запомнете!
Не допускайте звукови и светлинни дразнители около Вашето дете. Те ще го превъзбудят и то ще реагира с непрекъснат плач. Детето няма да може да заспи и сънят му ще е неспокоен.
Когато Вашето слънчице стане на 2–3 месеца, периодите на бодърстване се увеличават. Неговият житейски “репертоар” се обогатява – то започва да издава звуци, да се смее и да се заглежда в играчките. В тази възраст нуждите му от сън намаляват и то вече спи около 14–16 часа в денонощие. Обикновено нощта е времето на най-продължителния сън. През деня сънят е кратък (1–2 часа) и се редува с бодърстване и с активност. През това време кърмачето натрупва нови впечатления, които активизират нервната му система. То усвоява и първите си уроци по говор и общуване с възрастните. Изучава заобикалящия свят, заглежда се в предметите и в хората около него.
Бодърстването и активността и имат много важна роля за правилното физическо и нервно-психично развитие на Вашето дете. Около 5-ия месец то ще удвои теглото и ще увеличи ръста си с 12 см.
Времето за сън постепенно намалява. Ето приблизително как изглежда режимът на дете над 6 месеца:

  • нощен сън около 10 часа;
  • сутрешно бодърстване и последващ сън около 1 час;
  • обедно бодърстване и последващ сън около 1 час;
  • следобедно бодърстване и последващ сън около 1 час;
  • вечерно бодърстване, съчетано с баня, и последващ нощен сън.
    Това е ориентировъчно разпределение на бодърстването и съня. Вашата наблюдателност вероятно ще открие индивидуалните потребности на детето и така ще съобразите режима му с тях. В този период най-важното е детето да е спокойно, засмяно и винаги готово за контакти. Всичко, което Ви смущава в неговия денонощен ритъм, споделяйте с педиатъра.