Известно е колко важни за здравето са зъбите. За да се преработи приетата храна, още в устната кухина тя трябва да се сдъвче много добре и да се смеси със слюнката, в която има ферменти. За един средно дълъг живот зъбите раздробяват около 20–21 тона храна, т.е. подложени са на огромно натоварване, което изисква големи усилия.

Основният враг
Зъбите трябва да са и красиви! Защото от тях зависят усмивката, изражението на лицето... Добрата дикция и правилният изговор в 70% се определят и от функцията на зъбите.


Всеки зъб се състои от две части: видима, наречена корона, и корен, който държи зъба във венеца и челюстта. Короната е покрита от тънък слой емайл. Той е изключително здрав и съдържа много калций, който всъщност осигурява издръжливостта му. В корена има кухина – пулпа, която е изпълнена с кръвоносни съдове и нерви.
Основен враг на зъбите е кариесът. Той се появява при лошо, неправилно хранене и занемарена устна хигиена. Един болен зъб може да разпространи инфекцията по кръвен път до всички части на тялото и да предизвика мигрена, ангина, възпаление на ушите и на мозъчните обвивки, сърдечни заболявания, ревматизъм, депресия, алергия, възпаление на половите жлези, безплодие...

За да са здрави зъбите, най-съществена е ролята на храненето.

Осигурете им заетост
Много важно е да осигурявате повече работа на зъбите. Приемайте по-твърда храна. Не стържете морковите. Не белете и не режете ябълките (ако кората им е мека), прасковите и кайсиите. Отхапвайте крушите, предпочитайте да консумирате по-твърд хляб, сухар, геврек. Яжте сурови, но добре измити домати, краставици, чушки. Дъвчете бавно орехови ядки, бадеми, лешници. (Фъстъците консумирайте печени.) Твърдата храна масажира активно венците, които поддържат здравината на зъбите. Те се упражняват, а всяко усилие ги прави все по-устойчиви, както в спорта: колкото повече се натоварват мускулите, толкова те стават по-яки и могат да постигнат високи физически резултати.

Не яжте безразборно
Между основните хранения и закуските не консумирайте кашави, сладки храни и напитки. Въглехидратите в тях дават възможност на бактериите в устната кухина да се размножават бързо и ефикасно, което води и до образуването на кариес. Ако имате лошия навик безразборно да похапвате вкуснотии, задължително след това измивайте зъбите си или дъвчете дъвка без захар, богата на флуор.

С какво “да ги храните”?
Емайлът на зъбите е образуван предимно от калций. От количеството на калция и на фосфора зависи здравината на костите и на зъбите. За да изпълнява калцият функцията си, съотношението на калция с фосфора трябва съответно да е 2 към 1. Най-добри източници на калций са млякото и млечните продукти, а най-ефективно той се усвоява от сирената, изварата и прясното мляко. Французите ядат за десерт сирена и затова са на първо място по здрави зъби в света. Соята, орехите, сусамът, сьомгата, сардините са богати на калций. Зелето, броколите, брюкселското зеле, зеленият фасул са храни, които също съдържат този минерал. През бременността и в периода на кърмене бебето извлича калция от костите и зъбите на майка си, за да се образуват скелетът и зъбните му зародиши. Това е причината да акцентирам на изброените храни и да ви съветвам да не ги пренебрегвате. За да си осигурите необходимото дневно количество 1500 мг калций, всеки ден включвайте в менюто си 200–300 г сирене и 300 мл мляко, 2–3 пъти седмично – 100–150 г сьомга или сардини. Яжте през ден 50 до 80 г ядки. За да снабдите организма си пък с фосфор, консумирайте различни видове риби, пилешко месо, яйца, пълнозърнести храни. Дневно се нуждаем от 800–1000 мг фосфор на ден, а през бременността – 1200 мг. Голямото количество мазнини, приемани с храната, пречат на усвояването на калция и фосфора. Оксаловата киселина, която се съдържа в спанака, червеното цвекло, магданоза и млечния шоколад, често блокира действието на калция. Затова в края на бременността и в първите 2 месеца след раждането намалете количеството на тези храни в менюто си, но не ги изключвайте напълно.

Пийте и чешмяна вода
Пийте от време на време чешмяна вода, защото тя е флуорирана, а флуорът възстановява зъбния емайл при хора, които прекаляват с много кисели храни и така го рушат. Флуор има във всички риби, морски деликатеси и в зеления чай. Дневно бременните и кърмачките се нуждаят от 2.5 мг. флуор. Добре е да пиете със сламка газираните напитки, които са подсладени, и киселите плодови сокове (вишни, касис, къпини), за да избегнете контакта им със зъбния емайл.
По принцип пийте много вода! Тя изчиства лигавицата в устата и зъбите от полепнали храни, които са опасни. Особени “разрушителки” са карамелените и дъвчащите бонбони, частиците корнфлейкс, дъвката със захар...

Засилете охраната!
Стимулирайте действието на “здравната полиция” в устата. Тя санкционира всички вирусни и инфекциозни нарушители и осигурява перфектни условия за запазване на здрава лигавица и зъби. Коя е тази полиция? Това са ензимите (ферментите). В устната кухина те действат двупосочно – помагат за смилането на храната и правят слюнката ефективна хигиенистка. С ензими ще се снабдявате като консумирате сурови узрели български плодове и зеленчуци, както и южни плодове – манго, ананас, папая, зародиши.
Редовно (най-малко два пъти дневно – сутрин и вечер) мийте и почиствайте зъбите – бавно и методично с паста, четка, конец, вода.