Защо детето гледа накриво?

Вие говорите на вашето малко съкровище, а то извърта глава, за да ви види... Възможно ли да е кривогледо?

През първите месеци след раждането доста често се срещат кърмачета, чиито очи понякога са обърнати много навън или навътре. В повечето случаи проблемът изчезва с възрастта. Ако обаче дори и през първите месеци очите постоянно се обръщат навън и навътре или ако не се оправят към 3-ия месец, добре е да се консултирате с офталмолог.


 
Дали е кривогледо?
Кривогледството (страбизмът) е изкривяване на едното или на двете очи. Има различни видове кривогледство: съдружно и паралитично, вродено и придобито, конвергентно, дивергентно, вертикално и смесено (изкривяване към носа, навън, нагоре или надолу, комбинирано). Малчуганите най-често страдат от съдружно кривогледство, което засяга 1–4% от тях. То е изкривяване на едното око, но без да са засегнати мускулите. При него двете очи поотделно са напълно подвижни и ъгълът на изкривяване винаги е еднакъв, независимо от посоката на погледа. Деца, страдащи от този вид кривогледство, не се оплакват от световъртеж, лъжлива локализация на предметите в пространството. Ето защо обикновено те нямат навика да накланят глава, за да избегнат двойните образи. Проблемът при съдружното кривогледство е, че малчуганът вижда или само с едното, или само с другото око (кривоглед е ту с едното, ту с другото око), но никога и с двете. Състоянието е още по-тежко, когато винаги е изкривено само едното око. То не функционира нормално – това е т.нар. „мързеливо око”. Когато едното око е „мързеливо”, неговият образ се потиска и в мозъка се разпознава само образът от по-доброто око. Така детето губи дълбочината на възприятието.

Причините за появата на съдружно кривогледство са различни. Обикновено детето страда от далекогледство или късогледство. Понякога обаче кривогледството се причинява от различни заболявания на окото, на зрителния нерв и на централната нервна система.


Не толкова често при децата се среща паралитичното кривогледство. Детето често вижда двойни образи, не може да прецени предметите в пространството и компенсира проблема, като накланя главата си настрани.

Когато детето не може да погледне в една или в повече посоки, а погледът му е фиксиран, то страда от погледна парализа. Най-често тя се причинява от увреждане на централната нервна система.

Време е за тест
Ако се съмнявате, че детето ви е кривогледо, може да направите лесен тест, за да установите дали има проблем. Той обаче се прилага едва след като малкото навърши 2 месеца. Тогава очните движения стават координирани. За проверката използвайте фенерче, насочено едновременно към двете очи. В случай че при детето няма проблем, отражението на светлинния източник ще е в центъра на зениците, когато то гледа право към него. Несиметричното разположение (обикновено единият отблясък е в центъра на зеницата на фиксиращото око, а другият е някъде встрани) показва наличие на кривогледство. Тестът може да се направи и със светкавица на фотоапарат.

Всеки случай на кривогледство е индивидуален, затова лекарят трябва да прецени как да действа едва след обстоен преглед на детето.

Има ли решение
Лечението на кривогледството винаги започва с поставяне на очила. Ако малкото има „мързеливо око”, се прилагат и други техники, като терапията продължава с години. В повечето случаи се назначават различни зрителни упражнения. Едва след това се пристъпва към операция. До оперативно лечение се стига често при вродено кривогледство.

Важно е родителите да знаят, че още при първото съмнение дали детето страда от кривогледство трябва да се консултират със специалист. Колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-голям е шансът зрението на детето напълно да се коригира.

Д-р Дора Делчева
офталмолог