Какво не знаем за машината, която наподобява средата в майчиния корем?

Първият кувьоз в света е използван в нюйоркска болница през далечната 1888 г. От онзи момент до днес около „инкубатора“ за новородени кръжат и някои заблуди. За да ги разсее и за да даде повече подробности за това удивително изобретение, „9 месеца“ потърси д-р Мими Шумилина – неонатолог в столичната І САГБАЛ  „Св. София”.

Кога бебето се слага в кувьоз?
Бебето се поставя в кувьоз, ако е недоносено, има отклонения от нормата или адаптацията му към външната среда е затруднена. За първа степен на недоносеност се смята новородено между 2 и 2.5 кг. Все пак не всички бебета под 2.5 кг се слагат в кувьоз. Ако детето е родено на термин, но теглото му е ниско, значи то не е дохранено още в утробата. Това са т.нар. хипотрофични деца. При тях белият дроб е достатъчно развит и те дишат нормално. Повечето хипотрофични деца не стоят в кувьоз. В случай обаче, че бебето се роди много преди термина и е прекалено слабо, налага да остане няколко дни или седмици в кувьоз. Този „инкубатор” не е страшен или опасен. Напротив. Той не уврежда новороденото, а само му помага да се справи с проблемите след появата му на белия свят.

Когато детето се роди под 2.5 кг, то има нужда от определени условия на живот. В повечето случаи най-големите проблеми са температурата на околната среда и дишането. Бебето се нуждае от среда с температура 33–34 ºС. Именно толкова е и температурата в кувьоза. Причината е, че недоносеното има несъвършена терморегулация и няма достатъчно количество подкожна мастна тъкан. Резултатът е бързо прегряване или изстудяване, които в много случаи увреждат детето. Освен че в кувьоза се поддържа необходимата температура, той предпазва малкото от опасни инфекции, вируси и бактерии. В „инкубатора” може да се подаде допълнително кислород на бебето, да се обогати въздухът, който то диша.  


Често майките се притесняват, че когато лекарят сложи детето им в кувьоз, това значи, че то е много болно.
Поставянето на бебето в кувьоз не винаги означава, че то е болно. Да, има новородени, които са в критично състояние, има обаче и такива, които остават там само за няколко часа, защото при раждането си не са могли бързо да се адаптират към външната среда. Стените на кувьоза са прозрачни и всяка майка може да дойде в отделението, да види детето си, да го докосне (след старателно обработване на ръцете, разбира се). Жените не бива да се притесняват, ако видят, че към бебето са прикрепени системи. Много недоносени не могат да се хранят самостоятелно и се налага по венозен път да им се осигуряват течности и лекарства. Кувьозът е създаден така, че да облекчи всяко страдание на бебето и да му създаде възможно най-комфортна среда.

Колко пъти дневно неонатологът преглежда децата, поставени в кувьоз?
Прегледите са толкова, колкото се налага. Минимумът е 4–5 пъти дневно. Стените на инкубатора са прозрачни и лекарят може да наблюдава детето постоянно, дори докато върши друга работа. Опитните неонатолози са свикнали и само с един поглед разбират кога всичко е спокойно и кога се задава опасност. Освен това в кувьоза има монитори, които постоянно следят сърдечната и дихателната дейност, както и кислородното насищане в кръвта на бебето. Дори при най-малкия проблем се включва сигнализацията. Малко майки знаят, че всяка седмица кувьозът на детето им се сменя. Това е превантивна мярка срещу инфекции, тъй като„инкубаторът“ постоянно се отваря от лекарите и сестрите.

Може ли бебе в кувьоз да се храни с кърма?

Това е честа практика в повечето болници. Майката получава стерилни шишета, в които изцежда кърмата. След това тя се пастьоризира и се дава на бебето. Това може да стане с биберон или чрез сонда.

Възможно ли е кувьозът да увреди бебето?
Когато се спазват всички правила и се работи прецизно, няма никакъв риск за детето. Причината за проблемите с недоносените деца е тяхната незрялост. За съжаление най-сериозният риск е за очите на детето. Когато то се роди под 1 кг, кръвоносните съдове на ретината му са незрели, в резултат на което обикновено има сериозни проблеми с очите.

Мая Ковачева

Кувьозите на бъдещето
„В болницата често се шегуваме, че има кувьози от времето на Скарлет О`Хара, но и такива, които буквално имитират майчината утроба. Те са много модерни и имат  десетки функции“, казва д-р Шумилина.

При тези модерни машини бебето може да се претегли, без да се изважда навън, да му се направи рентгенова снимка, дори да му се извършат редица манипулации. Вградените монитори показват всички жизнени показатели. Добрата новина е, че повечето големи болници в София вече разполагат с такива кувьози. „За щастие имаме и модерни, добре оборудвани транспортни кувьози. Това е изключително важно, защото когато се налага бебето се  транспортира от една болница в друга, то получава всички грижи, от които се нуждае. Понякога пътят и времето са от съществено значение за живота на детето“, заключава лекарката.