Вашето бебе прави гримаси и плаче със свити юмручета. Не мислете, че е сърдито или пък се глези. При него са “дошли” коликите, които не подминават почти никое бебе.


Сигурно сте напълно безпомощна, когато гледате как вашето мъниче плаче и изпъва крачета. То не може да каже какво му е. Всъщност с плача си сигнализира за своя дискомфорт. Добре е да знаете, че то реагира със сълзи на всяка неприятна ситуация, усеща заплахата или негативното излъчване. Плачът е неговият защитен рефлекс.

Причината е ясна, а лечението?
Често плачът на бебето подсказва общо неразположение или телесна болка. След като то навърши 1 месец, нормалната продължителност на плача е между 1 и 4 часа дневно. Към 12-ия месец времето за това състояние намалява до един час дневно. Приема се, че упоритите ревльовци, които опищяват “орталъка”, страдат от колики.
Тази диагноза с лекота поставя всеки, който общува с бебе. И като че ли с нея докторите често изчерпват въпроса. Но, както се знае, “диагнозата не лекува”. Не е обаче лесно – педиатърът трябва да изключи широк диапазон от остри заболявания, преди успокоително да заключи, че бебето е здраво и просто има колики.

Кои са причините?
Най-честата причина за коликите или за стомашния дискомфорт е неправилното хранене на детето. Ако то гълта лакомо или вие го храните припряно, в стомашно-чревния му тракт навлиза въздух, който дразни червата и предизвиква бурното им движение. Неподходящата храна (несъобразена с възрастта), както и подсладеното кисело мляко също причиняват бурна перисталтика на червата. Ако не спазвате точно часовете на хранителния режим, а храните бебето си и нощем, то отново ще е неспокойно. Причината е, че в тънките черва се образува пянообразна въздушна смес, която трудно се всмуква от чревната лигавица.
Друго важно обстоятелство е редовното изхождане на бебето. Ако то не го прави, консултирайте се с вашия педиатър с какво средство може да му се помогне.
Колики могат да се предизвикат и от банална инфекция или от вирусно заболяване, сигнал за което е и повишената телесна температура. Сред другите по-сериозни причини за коремния дискомфорт са хранителната алергия и бактериалното чревно разстройство, които в тази ранна възраст изискват проследяване в болнични условия.

Със или без лечение…
Приема се, че без лечение коликите отзвучават за 90 дни, а с лечение… за 3 месеца. Някои педиатри не препоръчват лекарства, тъй като коликите сами ще преминат. Впрочем най-доброто лечение е майчината кърма. Но – внимание! Ако пушите, пиете алкохол или приемате лекарства като аспирин, алергозан или белергамин, със сигурност ще трябва да изтърпите воплите на вашето сърдито бебе.

Нежността успокоява
Срещу колики едно време бабите запарвали семе от копър или анасон, което има действие на лек опиат. Преди години се предписваха разтвори с минимална доза приспивателно средство. Целта е да се успокои централната нервна система и да се потисне бурната перисталтика на червата. Сега има различни готови лекарствени форми. Съставките на някои от тях “разбиват” пенестия въздух в червата и улесняват абсорбцията му. Други средства съдържат екстракти от билки, сред които често е и лайката, макар че тя също може да причини колики. Предлага се и гранулиран чай, в съставките на които са включени добре познатите анасон и копър.
Забравете за миг лекарствата и опитайте нещо далеч по-просто. Вземете бебето на ръце, нежно го полюшвайте и му шепнете мили думи. Това също е терапия, която може да успокои стомашните болежки. Положете ръка върху корема на бебето и се опитайте с ласка да отнемете болката. Не се страхувайте, че ще разглезите вашето любимо съкровище.