Диетоманията става все по-популярна и се превръща в еталон за добро социално положение. А иначе, честно казано, всички диети са само мода! Традиционното рационално хранене, обогатено и доразвито благодарение на постиженията на много науки (диететика, биология, генетика...), е храненето, което образованият, отговорен и здравомислещ човек трябва да следва.


Напоследък се шуми доста около т.нар. лечебен глад. Ако се притеснявате от натрупаните през бременността или след раждането килограми, не се подлагайте на гладуване за повече от 1 до 3 дни. Задължително преди това се консултирайте със специалист, а по време на диетата – да Ви наблюдава лекар интернист.

В България лечебният глад е грозно деформиран и се обосновава, меко казано, на нелогична медицинска култура
Защо? От менюто за 15–20 дни се изключват солта, белтъчините, мазнините, много микроелементи, някои витамини. Предлагат се 2 до 4 пъти дневно чай с мед и плодове между чая – 20 дни!

Какво става в организма през тези дни?
Изключва се солта. Плодовете съдържат сол, но в незначително количество. В рационалното хранене солта никога не е била в немилост. За 24 часа организмът има нужда допълнително от 4–6 грама. Недостигът на сол нарушава активността на нервните клетки и повишава нивото на бъбречния хормон ренин в кръвта. А този хормон предизвиква спазми в капилярите, което помага за образуване на тромби. Тези 4–6 г сол са добра профилактика срещу сърдечно-съдови и мозъчни инфаркти. Не забравяйте това.
В периода на гладуване чернодробните клетки, т. нар. хепатоцити, се самоизяждат. Как се постига това? При гладуване кръвта идва до черния дроб, който трябва да й подаде храна и тя да я пренесе до мозъка, за да си върши той работата. Тази храна е глюкозата (захар). Минимумът енергия, когато сме в спокойно или в легнало положение, е 1200–1300 калории – толкова, колкото да се поддържат жизнените функции. При гладуване от плодовете и меда се получават не повече от 550–700 калории. В първите дни разликата, която е необходима, се набавя от плуващите в организма мазнини и белтъци (аминокиселини). След това обаче се посяга на гликогена, който се намира в черния дроб и в мускулите, т.е. това е въглехидратният енергиен запас. Той се разгражда много лесно и водата, която се съдържа в него, се отделя с урината.
Така се отслабва бързо
Но гликогенът стига само за 2–3 дни. След това започва изяждането на чернодробните клетки. Затова при тези, които са боледували от чернодробни заболявания, може да настъпи остра чернодробна недостатъчност, т.е. черният дроб да дерайлира. При здравите хора пък няма с какво да се образуват нови чернодробни клетки, защото за производството им са нужни белтък, мазнини, захар, витамини, течности...
В плодовете няма витамини А, Е, D. Витамин А подпомага зрението, имунната система, здравината на кожата, косата, зъбите, венците. Витамин D помага за усвояване на калция и фосфора, повишава имунната активност, укрепва костната тъкан. При липсата му при децата се развива рахит, а при възрастните – остеопороза.
Този витамин се съдържа само в рибата, месото, млякото. Витамин Е се съхранява в черния дроб и мастната тъкан, в половите органи и жлезите с вътрешна секреция. Той е защитата от лошия холестерол, ранното стареене, умората... анемията, спонтанните аборти. Има го в растителните масла (слънчогледово, зехтин, царевично, сусамено...), в брашното, яйцата и ядките, в много малко количество – в брюкселското зеле и в спанака. В плодовете и в меда няма витамин Е. Разбирате защо ни е нужно месото, нали?
Какво става с бъбреците при гладуване? Те са изключително капризни и взискателни, а прецизната им дейност при глад е съществено разстроена. При липса на мазнини, захари и сол в норма отделянето на отровните вещества от кръвта намалява, а по-късно и количеството на урината рязко спада. В началото се появяват отоци на клепачите и глезените, наречени гладни, а по-късно и отоци на бъбречната недостатъчност, които са опасни.
От тези гладни дни и
главният мозък се вдига на яростен бунт
Като защитна реакция той работи на бавни обороти. Гладуващите стават сънливи и отпуснати. Сънливостта и безразличието са следствие на ниския приток на мазнини и белтъци към мозъчните клетки. Не случайно при мозъчна кома на болния се подават човешки белтък, захар, сол, а не чай и плодов сок.
В повечето случаи анемиите, когато не са генетично обусловени, а придобити, идват след гладуване. Червеното кръвно телце (еритроцитът) се образува от белтък, желязо, кобалт, мазнини, захар, течности. Анемията също води до апатия, сънливост и отпуснатост, а не до спокойствие, както уверяват привържениците на лечебния глад. Добре е двете състояния да се различават. Гладуващите са бледи, с големи сенки под очите, които ги правят по-изразителни и затова изглеждат омайващо замислени и романтични, но това е само
един от симптомите на сериозната болест анемия
Ако сте бременна, родилка, кърмачка, изгонете мисълта за гладуване!
Костите, зъбите, венците, косите на гладуващите и захранилите се с кълнове, стъбълца, семена – период, който продължава 15–20 дни – са застрашени от сериозни проблеми: чупливост, кариеси, остеопороза и др. Усвояването на калция става в присъствието на витамин D, а той не се съдържа в чая, в плодовете, в кълновете. Сърдечно-съдовата система също страда по свой начин. Кръвното налягане спада вследствие на отводняването и липсата на сол в храната, но скоро рефлексът на съдовия спазъм се възстановява, защото той не се влияе от гладуване. Съдовете и сърцето обичат в умерени количества животински мазнини. СЗО съобщава, че вегетарианците по-често умират от инфаркт на мозъка и на сърцето.
Как се отразява гладуването на болните от диабет, които имат наднормено тегло? Кръвната захар започва да играе нагоре-надолу, което налага незабавно да се включат рационалното диетично хранене и съответните медикаменти.
Няма орган, който да не страда при гладуване. Остава златното правило: Да се владее мярката, за да се владее всичко!
Яжте всичко, но с мярка! Ако килограмите Ви са много над нормата, намалете количеството на храните, но не тяхното разнообразие. Всеки ден се движете повече и спортувайте. Отхвърлете глада!