Болки в корема, хрема, повръщане – все повече родители се обръщат към хомеопатия, когато детето им е болно. Педиатър обяснява как действа този метод и при какви оплаквания може да помогне.

Каква роля играе хомеопатията във вашата практика?

Голяма. Обучена съм в приложението на хомеопатията и провеждам лечение с естествени средства вече много години. Старая се да обединя най-доброто от два свята. Когато е възможно, се обръщам към естествените средства за лечение, при други случаи се дава предимство на академичната медицина. Възможни са и комбинации между двете.

Кои детски болести могат да се лекуват с хомеопатия?

Много класически оплаквания като повръщане, стомашно-чревни проблеми, кашлица, хрема, както и нарушения на съня и трудности при пробива на зъби. Решаващо винаги е състоянието на детето.

Не се ли изключват взаимно хомеопатията и академичната медицина?

Не, двете се допълват, тъй като по този начин лечебният процес се подкрепя най-добре. Когато детето има болки, е оправдано да се комбинира болкоуспокояващ медикамент с хомеопатично средство. При лека простуда е достатъчно да се използва домашно средство като компрес на врата или липов чай.

Как действат хомеопатичните средства?

Те стимулират по деликатен начин собствените защитни механизми на тялото, като му помагат да се справи самостоятелно с болестните причинители. В зависимост от заболяването лечението с хомеопатия се нуждае от малко повече време от химичните медикаменти, за да подейства. В дългосрочен план обаче тя в много случаи е по-успешна.

Как си обяснявате това?

Когато се предписва антибиотик без належаща нужда, имунната система няма шанс да се разгърне. Хомеопатията, времето и спокойствието помагат на организма да активира собствените си оздравителни сили и да образува антитела, които да го предпазят от повторно заболяване.

Родителите обаче трябва да имат търпение?

Те трябва да предвидят малко повече време за оздравяването, тъй като намирането на правилното средство от лекаря е свързано с подробен разпит. Той трябва да узнае например кога кашлицата на детето е по-силна – нощем или денем и дали е суха. При първия разговор се изясняват въпроси за характера на детето. Освен това лекарят трябва по-често да преглежда малките пациенти. Всичко това затруднява родителите, но затова пък резултатите от хомеопатичното лечение са по-трайни.

Може ли лекарят хомеопат да помогне и при хронични заболявания като синузит?

Точно при хронични заболявания хомеопатията постига по-добри резултати от университетската медицина. Ако не могат да се избегнат химичните препарати, хомеопатията помага дозата им в съкратени срокове да се намали.

Има ли странични действия?

При компетентно прилагане хомеопатията няма странични действия. Тя се понася добре и от новородени. При бременни и кърмачки хомеопатичните средства са добра алтернатива на класическото лечение. При бременни не се препоръчва самолечение, тъй като в редки случаи хомеопатичните средства могат да предизвикат контракции.

В кои случаи хомеопатията е безсилна?

При тежки заболявания, сериозни наранявания или органични проблеми като например апендицит. Също така при ангини или пневмонии не може да се избегнат класическите медикаменти. Хомеопатичните средства могат обаче да подпомогнат излекуването.

Има ли средство, когато бебето плаче много?

Ако то е здраво, се препоръчва магнезиев препарат срещу спазми.

Как е най-добре да се дават на бебето хапчета?

Най-добре е те да се разтворят в малко вода и да му се дават с пластмасова лъжичка. Така те попадат в пространството между венеца и бузата и могат да въздействат през устната лигавица, а бебето не може да се задави.

Как родителите могат да се ориентират към добър хомеопат?

Важно е той да е добре обучен и да има опит с деца. Идеалният случай е лекарят да е педиатър с  обучение по прилагане на хомеопатия.

Хомеопатията е оспорвана...

Аргументът е прагматичен и гласи, че който може да лекува, е прав.