На плота за повиване новороденото изглежда миниатюрно. Щом усети хладния въздух върху коремчето и дупето си, то започва да свива крачета и Вие разбирате, че в това положение се чувства некомфортно.

Стъпка по стъпка…
Когато стане на няколко седмици, мъничето вече енергично рита по време на смяната на пелената за еднократна употреба. След 4–5 месеца то овладява изкуството да се върти – щом му махнете мократа пелена, с тласък на едната половина на тялото то се завърта, опира се на раменете и главата и се увива като змиорка. Опасността да падне е реална! Отсега нататък смяната на пелените вече е рискова процедура.

Nota bene!
Установено е, че всяко трето бебе претърпява злополука при подсушаване. Пазете детето си!

 • Докато подготвяте смяната, оставете детето в креватчето му, а не на масата за повиване.
 • Разгъвайте предварително чистата пелена на масата.
 • Докато подсушавате детето, не се поддавайте на изкушението за “миг” да се отдалечите или обърнете, за да намокрите кърпата на мивката например. В такива моменти най-често се случват инцидентите с падане на детето от масата.
 • При смяната на пелената винаги придържайте бебето с една ръка.

  Хитри трикове
  Ето някои хитринки, които могат да Ви помогнат процедурата да не се превръща в мъчение за Вас.
  Капан за погледа. Отвлечете вниманието на мъничето, което се върти като пумпал. Ако дрънкалката над масата вече не му е интересна, измислете нещо ново преди подсушаването. То може да е съвсем малко – пъстра лента, къс шумяща хартия, листо, цветче.
  Помощ от звуците. Двете Ви ръце са заети, но могат да ви помогнат звуците. Попейте или пуснете приятна музика, което сигурно ще усмири малкия акробат.
  Любим предмет. Осигурете някоя играчка, която да подадете на детето, докато го подсушавате, но само тогава! Разкажете му подходяща приказка. Вариант “мама смешка”. На бебето му е много интересно, когато мама изглежда различно. Ако Ви е трудно да го укротите при преобличането, поставете на лицето си картонен червен нос например. Внимавайте обаче гледката да не е страшна, мъничето да се изплаши и да се разплаче.

  Всичко под контрол
  За успешния финал много важно е предварително да приготвите всичко необходимо за преобличането. Поставете върху хавлиена кърпа дрехите на слънчицето в обратен на обличането ред. Първо сложете откопчана жилетката, върху нея – бодито, откопчано отгоре и между краката, след това чорапките или терличките от двете страни на крачолите на бодито, гащичките – на съответното място, и разкопчаната камизолка над тях.

  Задължителен увод
  Ако бебето е мокро и наакано, сложете го на масата (плота) върху дюшече, покрито с голяма хавлиена кърпа, и внимателно почистете дупето му. Увийте го в хавлията за къпане и го занесете в креватчето, докато подредите дрешките му. След това преместете бебето отново върху масата.

  Процедурата
  Вашето слънчице лежи върху камизолката, вратлето му е върху вратната й извивка. Пъхнете ръката си в единия от ръкавите, наберете тъканта върху китката си, хванете пръстчетата и издърпайте внимателно ръката на бебето в ръкава. Направете същото и с другия ръкав. След това прихлупете камизолката.
  Обуването на гащите става по-лесно. Докато ръчичките леко се съпротивляват, крачетата сами се сгъват. Малко по-деликатно е напъхването на крачетата в бодито.
  След като обуете долната част, не закопчавайте копчетата между краката – така по-удобно ще продължите обличането.
  Вкарвайте ръчичките в горната част на бодито, както при обличането на камизолката, като не забравяте да хванете и неговите ръкави, за да не се съберат и да убиват на бебето. Ако искате то да е и с терлички или с чорапки, обуйте ги върху стъпалата на бодито. Накрая облечете жилетката, като напъхате ръчичките в ръкавите, използвайки същата манипулация, както за бодито. Ура, готово! То е сухо, чисто и доволно.