1 – това, разбира се, означава, че ще държите на ръцете си едно бебе (освен ако не родите близнаци!), след като сте го отглеждали девет месеца в корема си. Както и да е –  вече сте минали през раждането и сте горда новоизлюпена майка. Поздравления! Радвайте се на този специален период – не забравяйте, че безсънните нощи няма да траят вечно!

2 – това е средният брой часове, които вашето новородено бебе ще прекарва в плач всеки ден. То разчита на вас за храна, топлина и утеха. Плачът е неговият начин да изразява нуждите си. Отначало може да ви е трудно да разбирате какво иска бебето ви, но с времето ще се научите да разпознавате различните видове плач, с които то изразява различни желания.

3 – всъщност три до четири дни след раждането кърмата ви ще се появи. Колкото повече бебето суче, толкова по-бързо ще стане това. Изведнъж ще почувствате, че гърдите ви като че ли са удвоили размерите си. Ако са твърди, болезнени и топли, вероятно са препълнени с мляко. Това става, когато бебето ви не изсуква кърмата достатъчно бързо. Слагайте го на двете гърди през няколко часа, дори ако трябва да го събуждате.

4 – между четвъртата и шестата седмица бебето ви ще се усмихне за първи път. Четири е също така средният брой седмици, през които ще имате изтичане на секрети от влагалището след раждането (лохии). Със свиването на матката цветът на лохиите се променя от яркочервен до розов и накрая до жълтеникаво-белезникав.

5 – това е броят на нещата, които бебето ви ще е в състояние да извършва през първите няколко седмици: да диша, да се храни, да спи, да плаче и да мокри пелените!

6 – след толкова седмици след раждането вероятно ще можете да правите отново секс. Затова се погрижете да си запазите час при вашия акушер-гинеколог не само за да го информирате за състоянието си, но и да ви предпише противозачатъчни средства. Запомнете, че можете да забременеете дори и ако кърмите.

7 – това са средно процентите, които бебето ви може да загуби от теглото си през първите няколко дни след раждането. Не се безпокойте – повечето възстановяват теглото си за около 10 дни.

8 – това е средният брой кърмения на ден. Това число може да стигне и 12. Важно е да не държите на абсолютно твърд режим на хранене. Кърменето “по заявка” се предпочита.

9 – трудно е да се повярва, но това е броят на пелените, които вероятно ще сменяте всеки ден през първите няколко седмици и месеци от живота на бебето. Редовната смяна на пелените е важна за предпазване от подсичане и обриви. Правете го преди или след всяко хранене и когато бебето се е наакало.

10 това е най-високият сбор от точки по Апгар теста, който може да получи бебето ви. По този тест се отчитат активността, пулсът, гримасата, външният вид и дишането и се оценява здравното състояние на новороденото. От резултатите се определя дали то се нуждае от незабавно лечение. На бебето ви ще бъдат дадени 0, 1 или 2 точки за всяка категория една минута и пет минути след раждането. Повечето новородени получават между 7 и 10 точки и не се нуждаят от незабавно лечение, като помощ при дишането.

“9 месеца”