Пробиотици? Това е сравнително нова дума, която вероятно срещате по билбордове и телевизионни реклами. Сигурно ви съветват спешно да купите рекламирания продукт под формата на капки или таблетки, за да укрепите вашето здраве и здравето на детето си. И в аптеката учтиво и услужливо ви препоръчват това “лекарство”. Слагам го в кавички, защото пробиотиците не са лекарство.


Що е то?
Пробиотиците са живи микроорганизми, които имат изключително благоприятен ефект върху здравето, когато се приемат в определено количество, в подходяща форма и в точно време. Пробиотичните посевки – култури, се получават от полезни бактерии. Най-често те са специално подбрани и са от групата на млечнокиселите. Тяхно специфично свойство е да увеличават количеството на полезните бактерии, които нормално живеят в организма, и да укрепват имунната система. В пробиотиците има много фибри (целулоза). Те се извличат от растението цикория и се присъединяват към добрите бактерии (микроорганизми).

Известно е, че някои микроорганизми са причинители на заболявания в човешкия организъм. Други обаче могат да имат дори лечебен ефект. Лечението на вирусни и бактериални инфекции и възстановяването след тях са в неразривна връзка със състоянието на нормалната бактериална флора в организма. Тази флора е разнообразна, богата и активна. Без нея животът е немислим. Кожата, междузъбните пространства, храносмилателният тракт, влагалището на жената... гъмжат от милиарди бактерии, които изграждат защитен щит срещу агресията на болестотворните микроорганизми от външната среда. Добрите бактерии вършат чудеса. Мисията им да служат вярно и безотказно се изразява в различни дейности: активиране на имунната система след тежки инфекции, “дирижиране” на храносмилането, за да могат ефективно да се усвояват нужните вещества и да се изхвърлят токсините, отделяни при разпада на храните и на клетките на загиналите агресивни микроорганизми... Най-голямата група добри бактерии се намират в тънкото, дебелото и правото черво. Те пазят храносмилателния път от злокачествени заболявания. Когато сте здрава, добрите микроорганизми работят в синхрон. В организма винаги е нужна хармония: витамините взаимно се допълват, за да е ефективно действието им, заменимите и незаменимите аминокиселини са полезни само ако между тях има определен баланс, много минерали търсят съдействието на калция и фосфора... 
Равновесието в работата на микроорганизмите се нарушава при неподходящи диети за отслабване, при стрес, умствена и психична преумора, хирургични интервенции, бактериални и вирусни инфекции. Равновесието се нарушава и при прием на антибиотици. За тях има много легенди и митове. Тези медикаменти са открити в началото на XX век от учения Александър Флеминг. Почти няма човек по света, който да не се е лекувал с тях. Като всяко лекарство обаче, и те са нож с две остриета.

Нужни и полезни са, когато се приемат при бактериални инфекции по лекарско предписание, в продължение на определено време, придружени от съответна диета. Антибиотиците не лекуват вирусни инфекции. Не бива да се прилагат и профилактично. Опасно и недопустимо е некомпетентни лекари или самоуверени лаици да препоръчват лечение на бактериални инфекции с антибиотици, защото в някои случаи те се превръщат във врагове. Често при приема им се появява дискомфорт: гадене, повръщане, диария, тежест в стомаха, газове, безапетитие, обриви по кожата. Това са симптоми на алергични реакции. Особено уязвими са бременните, родилките и малките деца. Дълго след лечение с антибиотици алергичните реакции се задържат, следват по-чести инфекции в резултат на намалената имунна защита, появяват се гъбички в устата, червата, влагалището... Всички посочени проблеми могат да се избегнат бързо и ефикасно, ако се приемат пробиотици. Те могат да се включват и при други заболявания – колит, гастрит, тежка алергична реакция, лош дъх от устата. Това обаче трябва да става само по лекарско указание. Докато се приемат пробиотици, е нужно
да се спазва подходящ хранителен режим. Така ще се стимулират добрите микроорганизми от защитата и внасяните с пробиотика ще заработят ефективно. Подходящи храни са пресните плодове и зеленчуци, за предпочитане сурови. От менюто трябва временно да се отстранят грейпфрутът, грахът и прасковите. Препоръчва се да се консумират ябълки, киви, круши, вишни, череши, лимони, моркови, зеле, домати, чушки, тиквички, зелени листни зеленчуци. Те доставят много витамини, захари, минерали. Белтъците в храната трябва да са висококачествени, от животински и растителен произход – мляко и млечни продукти, риба, пиле, телешко, яйца, соя, житни растения. Важни са и мазнините. Те заздравяват лигавиците, укрепват сърдечно-съдовата система и имунитета, подхранват кожата и активизират пробиотиците. Използвайте в храната си зехтин, слънчогледово и царевично олио, соево масло, суроватъчно краве масло, така ще подпомагате усвояването на мазнините от нетлъстите меса и тлъстите риби.
Забравете алкохола, дрогата, кафето и никотина. Те блокират работата на добрите микроорганизми, принуждават ги да бездействат, поради което те бързо се разпадат. Така от полезни сътрудници те стават врагове на здравето. Не забравяйте това, ако сте бременна или кърмачка.
Колкото до течностите, те винаги са особено нужни. С тяхна помощ се изхвърлят отровите от храните и клетките на лошите микроорганизми, създава се комфортна среда за бързо приобщаване на внесените пробиотици с микрофлората и се подпомагат доброто физическо и психично здраве.
Бременни и млади майки, не е възможно да отстраните болестотворните микроорганизми от обкръжаващата среда. Можете обаче активно да намалите честите заболявания и да направите протичането им по-леко и без тежки последствия. Лекувайте инфекциите и алергичните заболявания под зоркия контрол на лекаря и приемайте предписаните от него пробиотици. Хранете се разнообразно и достатъчно, за да осигурявате условия пробиотиците да действат ефективно. Резултатите ще са намален лош холестерол, оптимално оползотворяване на полезните вещества от храните, по-здрави зъби и венци, свеж дъх, активна и ефективна превенция на затлъстяването, намаляване на обострянията на екземите, особено при деца, бременни и родилки... Бялото течение при жените, за което има много причини – възпалителни, хормонални, функционални, също добре се повлиява от влагалищни пробиотични глобули. Те избавят и от влагалищната дисбактериоза.
Възможно е пробиотиците да се окажат чудото на XXI век. Включвайте ги в борбата с инфекциите и техните усложнения. Чрез тези средства ще укрепвате полезната микрофлора и активно ще защитавате имунната система, която винаги трябва да е в добра форма.

Д-р Милка Жижанова – Милушева
диетолог