Д-р Марияна Свещникова, педиатър, XII ДКЦ – София, и МЦ „Иван Рилски” – София, пред „9 месеца”

Кои са най-честите проблеми, които възникват между майките и педиатрите?
Добре е, че бъдещите и настоящите майки приемат бременността и майчинството много сериозно и разбират колко важно е да си добър родител. Търсят информация, четат книги, списания, общуват в Интернет. Световната мрежа е удобно място за комуникация, защото жените не се чувстват изолирани през 9-те месеца и след това. Те се приобщават към една група, споделят проблемите си. „Животът” във форумите обаче крие някои опасности.


Най-честите разногласия между педиатрите и майките са колко дълго да се кърми – много жени се отказват да кърмят веднага след раждането. Не по-маловажни са въпросите на захранването – кога да започне и с какво, дали да се дава вода на бебето. Също как да се лекува детето, може ли да се прилага хомеопатия.  Но един от най-големите въпроси остава дали детето да се ваксинира и с кои ваксини.
Важно е майките да знаят, че както те четат и търсят информация, така и педиатрите се интересуват от новостите в специалността си. В нея всичко се променя много бързо. Принципи, които са били валидни преди години, днес вече са остарели.

Един от основните проблеми между лекарите и родителите е общуването. Често майките са пасивни слушатели и след като напуснат кабинета на педиатъра, се съветват с приятелките си от Интернет форума. Те не осъзнават, че  в интерес на детето е консултацията да се проведе под формата на диалог. Добре е родителят да сподели мнението си, да изкаже мотивите си, но да чуе и лекаря. Само тогава може да се вземе правилното решение по спорните въпроси. Много майки, изхождайки от обичта си към бебето, правят всичко възможно да улеснят живота му. А то трябва да се бори, за да се справя с трудностите. Не всичко, с което се сблъсква, трябва да е лесно и удобно. Целта на педиатъра е да запази здравето и живота на детето и да му осигури адекватно физическо и нервно- психично развитие, а не да му създаде комфорт.

Има ли въпроси, по които майката може да се довери на Интернет?
По някои въпроси глобалната мрежа е много полезна. В различни сайтове и форуми майките обменят опит как са се справили с определен проблем, дават съвети къде има добър лекар, който отговаря на техните изисквания, споделят откъде могат да се купят най-качествените продукти за бебето.

Има обаче и много консервативни педиатри, които игнорират мнението на родителите?
Вярно е, че много педиатри не са склонни да обсъждат здравни въпроси с родителите. Те се притесняват, когато някой застрашава техния авторитет. В такива случаи майките могат да подхождат по-дипломатично. Нека да уверят лекаря, че уважават неговите знания и опит, но биха искали да обсъдят и алтернативен начин за отглеждане на бебето. Важно е да не влизат в кабинета като на война. Ако майката се съмнява в правилността на съветите на педиатъра, най-добре е тя да го смени. Родителите трябва да имат пълно доверие на лекаря на детето си. В България има много добри специалисти, които постоянно се интересуват от новите тенденции в областта си. Българската педиатрична асоциация осигурява възможност на лекарите постоянно да се информират и те го правят.

Какъв съвет бихте дали на настоящите майки?
Не спирайте да се интересувате, да четете, но се доверявайте на вашия педиатър. Споделяйте с него аргументите си, когато възникне спор, и изслушвайте неговото мнение. Приберете се у дома и премислете добре. Ако не сте съгласна с един лекар, потърсете друг. Никога не се доверявайте на Интернет по медицински въпроси. В България има достатъчно добри педиатри и със сигурност ще откриете този, който отговаря на вашите изисквания.

Мая Ковачева

Възможно ли е това?!
В 20-годишната си практика д-р Свещникова се е сблъсквала с какви ли не случаи. Някои са смешни, други обаче са застрашавали живота на децата. Например майка съобщила на д-р Свещникова, че след като прочела съвет в голям Интернет форум, започнала да пръска кожата на дъщеря си с вода, да я посипва със сол и да я увива в пелени. По този начин се гарантирало, че като порасне, детето няма да се поти. Процедурата продължила седмици. „Ужасих се. Имаше реална опасност за живота на бебето. Едва успях да убедя майката колко вредно е това”, казва лекарката.
Друг широко разпространен мит във форумите е, че мазането на кожата на бебето с яйчен белтък сваля високата температура. При д-р Свещникова дошла майка, която 4 дни използвала този метод, за да понижи високата температура на своето кърмаче. Тя не искала да му дава “химикали”. След четвъртия ден обаче бебето получило силен обрив. „Тази практика е опасна за живота и здравето на бебето. Яйцето е животински продукт, който може да е заразен със салмонела или с други опасни бактерии”, предупреждава лекарката.

По света
През последното десетилетие всяка година Европейската академия по педиатрия и Световната организация на педиатриите се събират, за да обсъждат проблемите и новостите в специалността. На  форума през 2009 г. лекарите са направили предложение по време на тези срещи да се канят и родители, които да се запознават с най-новите изследвания в областта на педиатрията. Така те ще се информират по теми като захранването, даването на вода на бебето, ваксините и др. Все още обаче това предложение не е прието. Някои лекари се опасяват, че ако родителите присъстват на тези срещи, ще добавят нови страхове за здравето на детето си.

Нужни ли са изследвания?
Един от най-честите поводи за конфликти между педиатри и майки, консултирали се в Интернет, е алергията към белтъка на кравето мляко. За повечето жени единственото доказателство дали детето страда от подобна алергия е специалният тест. „Често родителите се сърдят, ако педиатърът не назначи това изследване. Те смятат, че този, който постави диагнозата само по клиничната картина, не е добър лекар. Всъщност при по-тежка алергия някои тестове (например скарификацията) може да се окажат ненужени и да доведат до усложнения”, обяснява д-р Свещникова.