Силните са слаби. В процеса на развитието си нервната система на момчетата се оформя като по-чувствителна и ранима, отколкото при момичетата. В този смисъл мъжете са "слабият пол". Някои допускат, че това е мъдър ход на природата. Тя се е погрижила да снабди жената с повече сили, за да може да се справя с функцията си да дарява живот, да го отглежда и закриля.


Според една хипотеза мъжкият полов хормон тестостерон, произвеждан в по-голямо количество още в детска възраст при момчетата, определя агресивността и физическата им сила. Известно е, че спортистите използват (извън правилата, разбира се!) този хормон като стимулиращо средство за по-високи физически постижения.

Момчетата са по-буйни
Дори най-малките представители на силния пол са физически по-активни, по-нападателни и по-ловки във всичко, свързано с движение. Те могат да хвърлят топката по-далеч и да я хващат по-добре, тичат с 10% по-бързо от момичетата.
Между другото от буйния нрав на момчетата не би трябвало да се прави заключението, че по природа те са заредени с повече агресивност. Момичетата носят в себе си не по-малко войнственост.

"Мъжкото" зове
Още 2–3-годишните момченца осъзнават, че не са като мама. Блаженото време, през което бебето и майката са били едно цяло, е отминало. Момчетата преживяват болезнено отдалечаването си от нея. От самото начало осъзнаването на пола им е свързано с разграничаване от женското начало – момчето прави всичко различно от майка си.
В какво се състои различното, то тепърва ще трябва да научи. Затова момчетата охотно се втурват към онова, което е "мъжко". Те влизат в ролята на каубои, полицаи, автомобилни състезатели, футболни звезди – все любими образи, в които те се вмъкват като във филмова роля. Особено важен е примерът на бащата. За съжаление много бащи се боят, че грижите и вниманието им към детето може да изглеждат като "немъжко" поведение. Това, че мъжът трябва винаги да е силен, е заблуда, предавана от поколение на поколение, която пречи на много мъже да са искрени, грижовни и любещи бащи на сина си.
А таткото би могъл да покаже на момчето всичко, което го прави истински мъж – да е силен, но и да стане преди мама, за да приготви закуска за всички. Понякога и бащата може да е уморен, да е тъжен, да е мил, да строи кули и да се плаши от кошмари... Това няма да го направи по-малко мъжествен.

Мозъкът им е по-голям
Обемът на мозъка на момчетата е с 10% по-голям, отколкото на момичетата. Това обаче не ги прави по-умни. Защото пък сивото мозъчно вещество при госпожиците е повече, поради което връзките между различните мисловни процеси при тях се осъществяват по-бързо. Момчетата разполагат с повече бяло вещество (на него вероятно се дължи по-добрата им способност да се ориентират) и с повече защитна мозъчна течност, която явно е нужна на мъжкия пол с главата си да разбива стени или... да отправя футболната топка във вратата. Тестовете за интелигентност обаче доказват, че възможностите на мъжкия и на женския мозък не се различават особено.

Те са по-кекави
Те по-често страдат от възпаления на средното ухо, инфекции на дихателните пътища и астма. При тях в кърмаческата възраст рискът от внезапна смърт е по-висок. При момчетата 3–4 пъти по-често, отколкото при момичетата, се срещат нарушения като нощно напикаване, заекване, аутизъм, хиперактивност.
По-слабата уязвимост на момичетата се обяснява и с техните генетични особености – всяка тяхна клетка разполага с две Х-хромозоми (при момчетата една Х- и една Y-хромозома). Това е нещо като предпазен щит, който помага да се подобри неблагоприятната наследствена информация.

Деликатно равновесие
Ако сте мъжка майка, не бъдете прекалено строга към сина си. Не потискайте всяка проява на агресивност и физическа сила у него. Обърнете внимание как момчето ви се радва, когато откривате неговите положителни страни – любознателност, жизненост, енергия, амбиция. Това го стимулира и зарежда със самочувствие – нещо, твърде нужно на силния (слаб) пол.
Свръхопеката е другият капан, в който може да попаднете като майка на момче. Ако трудно общувате и не разбирате сина си, не се мъчете да компенсирате това с прекалено угаждане и разглезване.
Мили мъжки майки, положете усилия да възпитавате момчето си и като кавалер.

“Мускули” още от утробата
Около средата на бременността половите жлези на нероденото започват да отделят полови хормони. При това ключови функции има тестостеронът, от който момчетата имат голямо количество, а момичетата – по-малко. Колкото по-високо е нивото на този хормон, толкова "по-мъжки" се развива мозъкът и толкова повече нараства мускулната маса. Колкото по-малко количество е тестостеронът в майчината утроба, толкова по-социално ще е поведението на детето след раждането, по-силен ще е контактът с поглед на кърмачето с околните и запасът му от думи ще е по-голям.