Пухкави бузки, гривнички на ръчичките и крачетата, голямо дупенце. Дебело бебе или просто закръглено?
Все повече проучвания показват, че не само при възрастните, но и при децата затлъстяванетосе увеличава. Нима е възможно едва няколко години след раждането детето да надскочи определените норми? Наскоро у нас се роди 6-килограмово бебе. Повод за радост или за безпокойство е това? В началото майките не се притесняват толкова за теглото на своето отроче. По-специално внимание се изисква, ако до третата си година детето все още е с наднормено тегло. Добре е родителите да знаят, че то се приема за дебело, ако теглото му надхвърля с 20% средното тегло на връстниците му.„Подарък” от гените
Дали в бъдеще детето ще е по-пухкаво или слабо, може лесно да се определи, като се погледнат родителите му. Генетичната обусловеност е особено важна. Статистиката сочи, че ако майката и бащата са слаби, вероятността от затлъстяване при детето е едва 7%. Ако обаче само единият от родителите е с наднормено тегло, процентът нараства на 40. В случай че и мама и татко са по-пухкави, наследствената обремененост на детето стига до 80%. Когато малкото е осиновено, в това отношение то прилича повече на биологичните си родители, отколкото на тези, които са го отгледали. Разбира се, има и добра новина – диетата и начинът на живот също са от голямо значение и могат да предотвратят затлъстяване в по-късна възраст.

Движението е първата „диета”
Дори детето ви да е пухкаво като малко, това не означава, че то непременно ще е дебело и когато порасне. Факт е, че докато се научат да пълзят, повечето малчугани са с тегло малко над нормата. През този период детето почти не се движи, спи повече и се храни често. Бебетата са по-закръглени, защото мастната им тъкан е необходима за растежа, за поддържане на телесната температура, за предпазване на костите и за доставяне на допълнителна енергия при заболяване. След 6–7-ия месец обаче детето започва да пълзи и прави първите си стъпки. Така постепенно то губи повече енергия и калории. Едва проходил, малчуганът иска да опознава света наоколо. Той постоянно открива нови неща и се забавлява да изследва и експериментира. Така често “забравя” да похапва и постепенно теглото му влиза в норма.


Съвети за подрастващи
Ако все пак вашият мъник продължава да се храни лакомо и бързо дрешките му омаляват, важно е да имате предвид някои факти.
 Доказано е, че кърмените бебета по-рядко затлъстяват от тези, които се хранят със заместител на майчиното мляко. Ето защо най-добре кърмете мъничето си възможно по-дълго (до края на първата година). При всяко кърмене детето получава мляко с различно съдържание на мастни киселини. Когато то е гладно, в началото получава кърма с по-високо съдържание на протеини и въглехидрати, но бедна на мастни киселини. Когато по-скоро е жадно, отколкото гладно, или просто иска да се успокои на гърдата на мама, то суче само нискокалорично мляко. Така само регулира приема на мастни киселини според индивидуалните си нужди.
 Започнете захранването с нискокалорични зеленчукови пюрета в края на 5-ия, началото на 6-ия месец след консултация с педиатъра. Добре е да избягвате кашите.
 Запомнете, че не винаги, когато малкото плаче, то е гладно. Не му предлагайте веднага да суче. То може да е жадно или да има нужда от внимание. Опитайте всички други варианти, преди да му поднесете храната.
 Не се изкушавайте да слагате захар във водата или в соковете на бебето. Приготвяйте му неподсладени напитки.
 Не насилвайте детето да яде. Запомнете, че стомахчето му е голямо колкото юмручето му. Не пълнете шишето или чинийката му. Не разрешавайте на бабите или лелите в прекалената си загриженост да прехранват детето.
 Играйте с малкото човече колкото може повече. Стимулирайте го с движение. Пускайте музика и танцувайте. Това ще е добре и за вашата фигура.

Д-р Пенка Цочева
педиатър