Къпането на бебето е едно от сериозните предизвикателства, пред които се изправя новоизлюпената майка след изписването от родилния дом. Постепенно обаче водната фиеста става любимото занимание на всички вкъщи. Ваната се пълни с топла вода, играчките са налице, масажното масло е в готовност. Кога обаче може да сложите първите мехурчета за вана в коритото на бебето? Няма ли да е още по-забавно, ако малчуганът гони балончетата, докато го къпете? Оказва се, че ако ваната, пълна с пяна, е символ на удоволствието за възрастните, за децата съвсем не е така. Доказано е, че прозрачните сапунени балончета могат да причинят много инфекции на отделителната система на бебето. Ето защо не слагайте пяна или сапун във водата, в която къпете детето, поне докато то не навърши 3 години. Балончетата за вана са направени от силно измиващи препарати, които съдържат парфюми. Те могат сериозно да раздразнят нежната бебешка кожа. Доказано също така е, че те дразнят и най-деликатните части на отделителната система при децата, ако препаратът не се измие достатъчно добре. Резултатът е, че бебето трудно пишка, изпитва болки и дискомфорт. Ако се допусне подобно дразнене, понякога бебето задържа урина и това може да предизвика по-сериозни заболявания на отделителната система. Според американски проучвания момичетата са по-уязвими и страдат по-често от подобни заболявания вследствие на лошото почистване на сапуна след банята. За да предотвратите подобни проблеми, следвайте стриктно някои правила. 


 Не оставяйте детето си да седи във вана, пълна с пяна или сапунени балончета. Водата трябва да е напълно чиста. Извадете бебето веднага след къпане.

 Ако детето ви вече пишка на гърне, стимулирайте го да го направи след банята. Така при изпразване на мехура няма да има никаква опасност бактерии да попаднат в отделителната система. Измивайте детето си, след като е ходило на гърнето.
 Винаги измивайте добре сапуна, особено от деликатните части на бебето. Не търкайте, а потупвайте с ръка.

 В случай че малчуганът вече е имал някакви проблеми с отделителната система, най-добре избягвайте да го къпете във вана с пяна, докато навлезе в пубертета. Обяснете му, че така ще го предпазите от по-големи неприятности в бъдеще.
Понякога за родителите е трудно да разберат, че детето им има проблеми с уринирането, особено ако то е прекалено малко, за да сподели оплакванията си. В повечето случаи се забелязва покачване на телесната температура. Понякога бебето може да пишка повече от обичайно. В някои случаи урината е примесена с кръв или има по-силна миризма. Ако детето ви вече говори, то може да ви каже, че изпитва болка при уриниране. Някои малчугани стават много отпаднали, други повръщат, имат диария или губят апетит. Понякога проблемите на отделителната система могат да навредят на бъбреците на малчугана, затова незабавно трябва да потърсите консултация със специалист.

Д-р Дора Лъчезарова
педиатър