Животът с бебе не е песен и не е лесен. Умората е почти 24-часова. Малкото любимо същество не се съобразява, че ви се спи и затова не бива да плаче. То не търпи да е мокро и гладно и постоянно зове за помощ... Преведено от неговия език, означава: “Ще рева, докато мама не дойде да ми помогне.”

Не е грях да помързелувате
Проблем. Бебето е будно в 6 ч. сутринта. Вие още спите. В 9 ч. то вече е уморено (и вие също). Бебето потъва в дрямка, вие обаче зареждате пералнята и бързате да изперете няколко дрешки. След това бебето има час за профилактичен преглед, а следобед ще се присъедините към групата на количките в парка. Междувременно някой трябва да изхвърли боклука и да разтреби хола.


Кое би било добре? Просто да не правите нищо.
Помага само едно. Да се настроите егоистично. Никой няма да предвиди почивка за вас. Просто сама трябва да си я осигурите, например, когато бебето спи или захласнато играе с любимата си играчка. Всичко, от което се нуждаете, е канапе, диск с любима музика, чаша чай. И порция спокойствие, което ще  спре порива ви да измиете купищата мръсни чинии.
Защо мързелуването е приятно? Защото почивката действа най-добре, когато се възползвате от нея всеки ден. Дори да отделите само 15 минути за себе си, ще станете по-толерантна към нуждите на другите.

Изразходвайте енергия
Проблемът. Животът с бебе е напрегнат, въпреки това той не винаги стимулира кръвообращението. Докато кърмите бебето и коремът ви не е възстановил предишната си форма, трябва да сключите примирие с новото си тяло.
Кое би било добре? Отново да почувствате себе си.
Тук помага само едно: движение. Джогингът е възможен и с детската количка. Решаващо е да изберете спорт, който наистина ви доставя удоволствие. И за който предвиждате точно определено време. Така упражненията ще се превърнат в постоянна част от вашето ежедневие. Ако трудно се организирате, включете се в група. Това укрепва мотивацията да издържите и да не се отказвате при първата трудност. Все пак не прекалявайте с тренировките – прекомерната амбиция може да навреди на тялото ви повече, отколкото да му помогне. Това важи особено за първите три месеца след раждането.
Защо спортът носи радост? Който се напряга физически, се разтоварва психически. Защото при тази активност се разграждат хормоните на стреса адреналин и кортизол, а нивото на серотонина в кръвта – хормона, отговорен за хубавото настроение, се повишава. Физическото натоварване гони депресивните мисли.

Бъбрете с другите
Проблемът. С малко дете не сте сама и въпреки това понякога имате такова чувство. Защото бебето няма да се възхити на новите ви обувки или да ви разкаже за нашумяла книга. И защото дори свръхотдадената на малкото майка от време на време иска да сподели нещо с приятели.  
Помага само едно. Да вдигнете слушалката и да си уговорите среща с приятели. За съжаление в стресови ситуации хората са склонни да ограничават контактите си, с което си правят лоша услуга. Естествено необходими са усилия да се преоблечете за излизане, но ще се почувствате по-добре едва когато се погледнете след цялата подготовка в огледалото.
Защо говоренето носи радост? Нищо не отстранява напрежението по-бързо от това да се смеете, да бърборите, да се храните в компанията на други хора. Така нещата идват на местата си – животът с бебе е напрегнат, но да нямаш бебе, не е удоволствие.

Медитирайте
Проблемът. Бебето е гладно. То е напълнило пелените, изморено е. Нуждае се от чист въздух. Иска да го гушкате. Или да играете? И ето че денят е излетял, а толкова много неща са останали недовършени. Естествено бебето е на първо място с потребностите си, но да не може човек да свърши нищо друго, което преди е правил напълно безпроблемно въпреки професията?
Кое би било добре? Да намерите собственото си равновесие.
Помага само едно. Да определите време за почивка и да се концентрирате напълно върху себе си. Това може да постигнете например с йога, медитация, чигун. Който и вид самовглъбяване да изберете, във всеки случай се нуждаете от спокойна обстановка поне за 20 минути. Освен това са ви нужни удобно облекло и постелка за пода.
Защо медитирането носи радост? Защото комбинацията от физически упражнения, дишане и концентрация укрепва нервната и имунната система. Който успее да постигне мир със себе си, е готов за предизвикателствата на ежедневието.

Виолета Спиридонова
психолог