Във връзка с появилите се спекулации относно разпространението на коронавирусната инфекция от кучета и котки върху хора, искам да изясня някои изключително важни детайли. Коронавирусите са група вируси, които причиняват заболявания при бозайници и птици. При хората коронавирусите причиняват инфекции на дихателните пътища, които обикновено са леки – също като обикновената настинка, въпреки че по-редки форми – SARS, MERS и COVID-19, могат да бъдат смъртоносни.

Симптомите варират при други видове: при пилетата те причиняват заболяване на горните дихателни пътища, докато при кравите и свинете причиняват диария. Да, кучето и котката боледуват от коронавирусна инфекция, но тя протича по коренно различен начин. Типът на вируса, причиняващ инфекция при кучето е напълно различен от този при котката и коренно различен от този, изолиран при човека. Коронавирусната инфекция при кучето протича от леко до средно тежко, поразявайки храносмилателната система и причинявайки различен до степен на изразеност гастроентерит. Кучетата са вяли отпуснати, често се наблюдава липса на апетит, дехидратация, повръщане и диария, в повечето случаи примесена с кръв. При правилно лечение и своевременна намеса от ветеринарен лекар лечението е бързо и резултатно, с много нисък % смъртност за кучето. При котката нещата са по-сложни. Котешкият коронавирус е вирус, който заразява котките чрез контакт със заразени фекалии.Това може да се случи, когато котките поддържат козината си една на друга или пък използват едни и същи тоалетни, купи за храна или уреди за поддържане на външния вид.

Има два основни вида котешки коронавирус, които засягат котките и малките им:

  • Чревен коронавирус.
  • Коронавирусът, който причинява FIP (инфекциозен перитонит при котките).

Така нареченият „чревен“ коронавирус се ограничава главно до червата. Там той се размножава и може да причини диария – това е особено вероятно да се случи при котенцата, особено когато живеят заедно с други котки. Коронавирусът, който причинява FIP, понастоящем се счита за мутирала форма на чревния коронавирус.

Котките или котенцата, страдащи от FIP, показват различни симптоми, включително:

  • треска;
  • повръщане;
  • загуба на апетит и рязко отслабване;
  • диария;
  • гърчове.

Чревната форма е напълно лечима, докато инфекциозния перитонит е летална за котките инфекция. Тук е моментът да уточним, че ако при рутинен преглед или поради симптоматика, която налага посещение при лекар, се изолира коронавирус от вашето куче или котка е важно да запомните, че ТЕЗИ ТИПОВЕ КОРОНАВИРУСИ НЕ СА ОПАСНИ ЗА НАС, ХОРАТА.

Текст: д-р Евгени Евтимов, ветеринарна клиника „Vet Star clinic”