Мигрена, гадене, виене на свят... Сигурно е тумор в мозъка! Или пък може скоро ще получите инсулт! А защо не и прогресираща слепота... В интернет може да намерите какви ли не предположения и съвети за състоянието, в което се намирате. Кое от кое по-страшни и най-често кое от кое по-невярно. Откакто глобалната мрежа навлезе дълбоко в живота и в ежедневието на съвременния човек, тя постепенно се опитва да измести лекаря и неговите съвети. Войната между медиците и компютъра понякога наистина е страшна. Жертви за жалост най-често са пациентите. Когато обаче става въпрос за бременни и бебета, наистина е рисковано.

“Разтревожена млада жена дойде при мен с 2-месечния си син и каза, че лявото му око е по-голямо от дясното. Според нея това беше птозис. Прочела в интернет и беше категорична в диагнозата си”, разказва педиатърът д-р Силвия Велева. “Птозисът може да се дължи на засегнат лицев нерв или на мозъчен проблем. Детето й нямаше никакви симптоми и шансът за подобно нещо беше минимален. Въпреки това жената настояваше да го изследвам. Обясних й, че синът й има несиметрични очи и всичко е наред. Не успях да я убедя и майката поиска втора консултация с офталмолог.” По-късно се оказало, че бебето е напълно здраво. Онлайн справката и упоритостта на майката й коствали две седмици обикаляне по болници, много нерви, пари, хвърлени на вятъра, и стрес за детето й.

Повечето съвременни лекари са на мнение, че глобалната мрежа е добър източник на информация. Те признават, че не могат да отделят достатъчно време на пациентите си, за да обяснят всички подробности, така както са написани в интернет. Положителната страна на мрежата е, че от нея всеки може да намери отговори на въпросите си и след като напусне лекарския кабинет. Има хиляди сайтове с полезна информация. За съжаление също толкова много са и с безобразни измами, некомпетентни съвети и хвабли. Само квалифицираният лекар може категорично да отсее къде е истината и къде измислицата. Предлагаме ви няколко правила, които е добре да спазвате, докато сърфирате из интернет. Не забравяйте, че търсейки информация, вие се грижите както за собственото си здраве, така и за здравето на бебето ви.

Не използвайте интернет, за да поставяте диагноза на себе си или на детето си. Лекарите учат дълги години и също толкова време практикуват и едва след това имат право да поставят диагнози и да определят най-правилното лечение. Колкото и да ви се иска да се справите чрез личен опит и четейки онлайн, това е рисковано начинание, което може да изложи на опасност вас или детето ви. Добре е при най-малкото неразположение да се обадите на гинеколога или на педиатъра си. Вярно е, че търсачката Google и хилядите форуми за взаимопомощ са истинско изкушение. Интернет е на разположение 24 часа в денонощието, но съществуват два основни проблема:

 • Интернет не може да направи изследвания на детето ви, да го види и пипне. Ако например бебето ви диша по-забързано, какво бихте направили? В случай че напишете в търсачката “учестено дишане”, резултатите, които ще излязат, са толкова много, че най-вероятно нито един от тях няма да има нещо общо с проблема на малкото. Без лекарят да преслуша белите му дробове, не може да се прецени какъв е проблемът. Всичко останало е налучкване.
 • Интернет не знае историята на семейните ви заболявания. Обикновено лекарят пита дали в семейството имате наследствени болести. Това също може да му даде насоки, когато преглежда малкия пациент.

  Не вярвайте на всичко, което четете или ви съветват. Някои от съветите, които ще прочетете в мрежата, могат да са преувеличени или напълно погрешни. Много хора, които пишат в сайтовете, се възползват от анонимността си и се забавляват, като лъжат, заблуждават или просто преувеличават собствените се премеждия. Някои слагат титлата “д-р” пред името си, за да си придадат повече тежест.

  Не се паникьосвайте, ако прочетете нещо, което ви плаши. Много е възможно, това което сте прочели, да не е вярно или да не се отнася за вас. Всеки случай в медицината е различен и строго индивидуален. Когато имате проблем, обадете се на лекар.

  Не се доверявайте на интернет повече, отколкото на лекаря. Вярно е, че и лекарите не знаят всичко, допускат грешки, че не са на мястото на пациента, но те дълги години практикуват и имат опит. Все пак, преди напълно да отхвърлите дадения ви съвет и да послушате онова, което сте прочели в интернет, помислете за рисковете, които поемате. Ако специалистът не е съгласен с това, което сте научили от мрежата, а вие държите на мнението си, консултирайте се с втори лекар. В случай обаче че и двамата са против, най-добре се вслушайте в съветите им.

  Споделете с лекаря, че използвате интернет, за да се информирате за проблемите, които ви засягат. Съвременните медици могат да ви насочат към някои полезни сайтове. Така ще знаете правилното място, към което да се обръщате за помощ. Обсъдете с лекаря си всяко нещо, което искате да приложите върху себе си или детето си. Той може да ви каже дали няма риск за здравето ви.

  Посещавайте сайтове, създадени от медицински специалисти, в които пишат и отговарят лекари. Форумите и блоговете са приятно място за общуване, но те не могат да ви дадат информацията, от която се нуждаете, когато става въпрос за здравето ви. Потърсете медицински страници, на които може да се доверявате.

  Търсете информацията, предназначена за пациента. В много от медицинските сайтове езикът не е предназначен за обикновения читател. Често обаче имат секции, посветени само на пациентите.

  Внимавайте с рекламите. Ако сайтовете, които посещавате, предлагат някакъв продукт, свързан със здравето, имайте едно наум, че информацията в тях може да е невярна или подчинена на търговския интерес.