Ако сте от майките, които предпочитат вместо количката да използват по-оригинални начини за носене на бебето, може би сте чували доста хапливи подмятания по свой адрес. Най-безобидно звучи загрижеността дали няма да се изкриви гръбнакът на бебето или дишането му да се затрудни, щом е така плътно пристегнато до тялото Ви.
Колкото по-малко е детето, пренасяно със самар, "кенгуру", шал и пр., толкова по-недоверчиви са околните към безопасността му. Някои педиатри също се отнасят скептично към подобни приспособления и препоръчват те да се използват, след като детето може да седи самостоятелно.

Изберете сигурността
Разбира се, че за безопасно носене на детето трябва да се употребяват само приспособления, специално пригодени за целта. За най-ранната възраст е подходяща торбата, докато в самара-столче може да се носят деца, навършили най-малко 8 месеца. Торбата или хлабаво превързаният шал могат да създадат проблеми, ако детето не е заело правилна поза – с придърпани към тялото и разкрачени крака. Това зависи и от качеството на материята, от която е направено приспособлението за носене, както и от умението Ви да завържете шала правилно.

Спазвайте правилата
"Кенгуруто" (самар, шал...) да дава възможност краката да са свити най-малко под прав ъгъл и да са прибрани към тялото. Това се постига със специално приспособление, което пречи на детето да опъва крачетата си.
Частта, която обхваща гърба на детето, трябва да е пристегната, за да го държи изправен. Най-добре носете детето плътно до Вашето тяло, за да не се отпуска гръбчето му, когато заспи.
Задната част на торбата да е по-дълга, за да не може главата да се килва назад или настрани.
Раницата да е снабдена с каиши за стабилно прикрепване на детето, да осигурява свободно движение на краката му, седалката да е тапицирана добре, за да не го претрива.

Изборът е Ваш, но...
Все пак не е препоръчително да носите детето в тези приспособления месеци наред по много часове, тъй като мъничето също има нужда да остане само със своите занимания.
Използването на “кенгуруто” (самара, шала…) по правилата не вреди на детето. Близостта до майчиното или бащиното тяло му вдъхва чувство за сигурност, спокойствие и защитеност. Психолозите твърдят, че носените деца са по-будни и уравновесени…