Кравето масло несправедливо се отхвърля и пренебрегва от тези, които не познават ползата му за доброто здраве. То е обвинявано, че е прекалено мазно и трудносмилаемо. Но като че ли малко се знае за неговите достойнства. А те са доста.

Важна е мярката
Бременни, родилки, бебета, деца и юноши, пък и по-големи е добре да включват в менюто си масло, но, разбира се, без да прекаляват. Важна е мярката – правилото се отнася за повечето хранителни продукти. У нас маслото е познато от далечни времена. Прясното мляко се биело с бутало, за да се добие каймак. Нашир и надлъж, във всички планински и полупланински селища маслото постоянно било на трапезата на българина.


Безспорно то има чудесен вкус и аромат, които се усещат най-вече когато се консумира сурово. Най-предпочитаните сладкиши в света се приготвят с масло – шоколад (бял и кафяв), баклава, кадаиф, кейкове...
Днес продуктът се добива от краве мляко чрез центрофугиране, изстудяване, повторно центрофугиране, след което се обогатява с млечни ферменти. Европейските норми за фино и висококачествено масло не допускат в съдържанието му повече от 16% вода и 30–35% мазнини. Цветът и ароматът на маслото зависят от начина на хранене на кравата – ако тя поема повече хранителни смески, маслото от млякото й е бледо и със слаб аромат, а ако пасе прясна трева, организмът й усвоява повече от багрилото каротин, маслото е със златистожълт цвят и превъзходен вкус.

Продукти

 • Масло
 • Слънчогледово олио
 • Зехтин
 • Маргарин

  Обвиненията за прекомерно високата калоричност на маслото не са особено състоятелни. То дори е по-ниско калорично от слънчогледовото олио и зехтина. А и все пак никой не консумира 100 г масло дневно?! Ако си позволите 25–30 г, намазани на филийка или прибавени в супа или в сладкиш, в баничка... организмът ви няма да се натовари. А тези 25 г ще ви осигурят около 40% от препоръчителната доза витамин А за деня. При бебетата и децата 15 г масло внасят 60% от нужния им витамин А. Световноизвестният кардиохирург Кристиян Барнард бе убеден, че инфарктът ще бъде забравен, ако човек се храни и живее здравословно и разумно. Ето неговите две препоръки:

 • Не бива да се предприемат никакви драстични диети, а да се спазва мярката в храненето. Вманиачените към постигане на слаба фигура са два пъти по-застрашени от сериозни сърдечно-съдови заболявания.
 • Всеки ден е нужно да се консумират животински мазнини – предимно прясно краве масло. Липсата му в менюто прави кръвоносните съдове чупливи, намалява сексуалното желание и води до депресия. Страхът от повишен холестерол, особено у млади хора, е далеч по-опасен за здравето от приетите 30 грама масло за 24 часа.

  Топ достойнства
  Маслото съдържа витамин А – полезен за зрението, за растежа на детето, за имунната система, предпазващ от вирусни заболявания.
  В маслото има витамин D, който заедно с калция и с фосфора поддържа здрави костите и зъбите. В комбинация с витамин С и витамин А пък предпазва от инфекции, подпомага усвояването на витамин А и подобрява зрението. Витамин D има важна роля за профилактиката на рахита, а при бременните и родилките – на остеопорозата, зъбния кариес, косопада.

  В маслото има и микроелементи.
  Калций. Той заздравява костната система, регулира сърдечната дейност, подпомага здравия сън.
  Кобалт. Този микроелемент е една от съставките на еритроцитите (червените кръвни телца) и предпазва от анемия, особено в последните месеци на бременността и в първите 3–4 месеца след раждането.
  В маслото има малко магнезий и селен.
  Белтъците (протеините) в маслото са много и то пълноценни, т.е. тези, които съдържат основните незаменими аминокиселини, необходими за структурата на всяка клетка. От белтъка се изграждат ферментите, хормоните и имунните тела. Белтъците улесняват пренасянето и усвояването на редица вещества в организма.
  Съчетанието на мазнини, които освобождават много енергия при разпада си, и белтъци, които имат основна градивна функция, прави маслото изключително полезна храна. За вегетарианките дозата за 24 часа трябва да е по-висока – около 40–45 г дневно, тъй като те не консумират месо. Тази препоръка е особено важна за бременните вегетарианки.

  Добре е да знаете
  За да извлечете най-голяма полза от маслото, добре е да имате предвид някои препоръки.

 • Съхранявайте го в хладилника добре пакетирано или затворено в порцеланов или в стъклен съд, в който почти няма въздух. Въздухът бързо окислява маслото и намалява полезните му качества.
 • Никога не го препържвайте до кафяво и черно! При нужда го разтопявайте бавно на слаб огън.
 • Прибавяйте го в супи, ястия, сосове, гарнитури най-накрая, преди свалянето на ястието от огъня.
 • Консумирайте го по възможност сурово. Извадете го от хладилника 10 минути преди употреба и го отворете (отхлупете съда), а след консумацията го увийте (захлупете в съд) и пак го приберете в хладилника.
 • Избягвайте да комбинирате маслото с по-тлъсти колбаси, за да не увеличавате внасяните в организма калории.