Торта, сладолед или бонбонче… Какво ще стане, ако си позволите още едно парче баница или пък двоен сандвич? Нали сте бременна и може да хапвате повечко? Всъщност вече никой не вярва на бабешките съвети да ядете за двама. Разумното хранене ще ви помогне да родите здраво бебе, без да трупате излишни килограми.Сбогом на диетите

Бременността е прекрасно време за сбогуване с диетите. Може с ръка на сърцето да забравите за Дюкан, за зелевата супа и китайските капсули за отслабване, чийто ефект е само продължителен престой в тоалетната. Дали обаче през 9-те месеца може да хапвате всичко без ограничения? За жалост отговорът на този въпрос е „Не!”. Факт е, че наддаването на тегло се определя до известна степен от гените ви. Ако всички в рода ви са пълнички, едва ли ще може да запазите фигурата си на балерина. В случай обаче че всяка вечер похапвате чипс, пица и два шоколада, несъмнено ще качите свръхтегло. Добре е да запомните, че колкото и да хапвате през бременността, бебето ви ще извлича всички хранителни вещества, които са му необходими.


Шоколад или ябълка

Има бъдещи майки, които спират диетите през 9-те месеца, но се лишават и от малките удоволствия като шоколада и пицата само и само да не качат някой излишен килограм. Те старателно преценяват порциите си, всеки ден се мерят на кантара по няколко пъти и си докарват само главоболие. Бременността наистина не е време за пресмятане на калории или за спазване на диети, но все пак може да се храните умерено и с мярка. Не прекалявайте с нищо, но не се лишавайте от малки изкушения. От тях също има полза.

През първите три месеца бременната трябва да увеличи приема на калории само със 100, през вторите три месеца – с 200–250, а през последните три – с 500. Млякото и млечните продукти са много важни през 9-те месеца, затова хапвайте на воля. Задължително включвайте в менюто си кисело и прясно мляко, сирене, кашкавал. Те доставят на организма полезни белтъци, калций, магнезий и фосфор. Подпомагат формирането на костната система на бебето. Важно е да консумирате и нетлъсто месо, риба и яйца, които са източник на животински белтък и не са много калорични. Добре е в менюто ви да преобладават плодовете и зеленчуците. Те са основният източник на витамини. Едни от най-нужните са витамините С, А, Е, D, B12, както и B 9 (фолиева киселина). Те помагат за правилното развитие на плода в утробата и предпазват от появата на някои малформации. Препоръчителни са и пълнозърнестите храни, тъй като съдържат фибри и помагат за профилактика на констипацията, която е много честа през бременността. Избягвайте тестените продукти и не прекалявайте с пържените и панираните храни, захарните изделия, безалкохолните напитки и тлъстите меса.


Прекаленото наддаване на тегло през 9-те месеца може да доведе до редица усложнения – разширени вени, болки в гърба, повишено артериално налягане, диабет, по-продължително и трудно протичане на родилния процес и, разбира се, следи по фигурата след раждането.

10 или 20?

Лекарите са категорични, че през бременността жената трябва да наддаде между 10 и 15 кг. Тези килограми се разпределят между бебето, плацентата, околоплодната течност и пр. Ако се чудите къде отиват килограмите – 62% от тях са вода, 30% подкожна мастна тъкан и 8% градивни белтъци.
Важно е още преди зачеването да сте наясно какъв е индексът на телесната ви маса (ИТМ). Ако той е бил под 27, добре е за 9-те месеца да наддадете между 7 и 11 кг. В случай че е между 20 и 27, кантарът през бременността може да удари до 15 кг плюс. Ако преди зачеването сте били прекалено слаба и ИТМ е бил под 20, може да си позволите да наддадете до 18 кг. Все пак не изпадайте в паника, ако качите някой и друг килограм повече. Яжте по-нискокалорични храни и всичко ще е наред.

Как раждат дебеланките?

Ако през бременността сте качили не 10, а 20 килограма, раждането може да е по-трудно, отколкото предполагате. Лекарите не са на едно мнение по въпроса как раждат дебеланките. Факт е, че появата на бебето е процес, който зависи от много фактори. За лека форма на затлъстяване се приема тегло, надхвърлило с 20% идеалното, а за по-тежка – с 50% над идеалното. По-пълните жени страдат по-често от хипертония, диабет, пиелонефрит, разширени вени и др. Доказано е, че при тях вторият период на раждането се удължава, има по-голяма опасност от инфектиране на раните, тромбоемболии и др. При тях по-чести са и кръвотеченията в следплацентарния период.
Друг проблем може да възникне, ако жената ражда с цезарово сечение. В този случай епидуралната упойка се поставя по-трудно поради затлъстяването.

Сбогом на килограмите

Много жени се притесняват дали след раждането ще останат така пухкави или ще могат да възвърнат фигурата си отпреди теста за бременност. Добрата новина е, че след 9-те месеца и 10-те часа родилни мъки от раз ще се сбогувате с поне 5–6 килограма завинаги. Все пак не очаквайте още в родилния дом да може да влезете в старите си дънки. Постепенно след появата на малкото човече през следващите 6 седмици матката ще се свие до нормалните си размери, количеството на кръвта ще намалее, остатъчните течности ще се отделят и постепенно ще отслабвате.
Внимание! Ако кърмите, най-вероятно стрелката на кантара няма да помръдне известно време. Когато вашето мъниче проходи обаче, бързо ще влезете в старата си форма. Все пак възможно е да сте генетично предразположена към напълняване след бременността. Немски учени смятат, че по природа някои жени са по-пълни от други. Лошата новина е, че единственото решение за вас е по-усилената физическа активност. Добрата – че шоколадът изобщо не е забранен. Той ще ви доставя ендорфини – хормоните на щастието, затова хапвайте, но с мярка!

Бистра Генева
диетолог