Едва ли има лекар, който предписва антибиотици и кортизонови препарати безпричинно. Оправдани ли са страховете на родителите, когато се налага лечение с тези препарати?
Синът на моя позната беше на седем месеца, когато лекарката установи, че има възпаление на пикочния мехур (цистит) и му предписа антибиотик за лечение. Майката изпадна в ужас – нужно ли е да се назначава толкова мощно лекарство на малко дете? Не може ли организмът на детето да се справи с инфекцията? Не вредят ли антибиотиците на имунната система? Антибиотиците, както и кортизоновите препарати (кортикостероидите) не се ползват с особено добра слава, по-скоро се изтъкват сериозните им странични ефекти. Въпреки това неминуемо идва момент, когато родителят стиска в ръка рецептата за тези класически средства. Куриозното е, че днес страхът от страничните ефекти е по-голям от страха от болестите. Ще напомня, че благодарение на тези медикаменти от десетилетия са овладени инфекциозни заболявания като скарлатината и дифтерията и хронични заболявания като астмата. Разбира се, решението за приемане на антибиотици или кортизонови препарати се взема от лекар. Ето някои факти, които може да са Ви полезни.

Педиатърът има думата
Той решава дали малкият пациент би могъл да се справи без антибиотик. Този риск лекарят поема, когато е сигурен, че заболяването се причинява от вирусна, а не от бактериална инфекция, когато познава добре състоянието на детето и е на разположение в случай на влошаване. Антибиотиците са необходими при лечението на пневмония, менингит, коклюш, гнойни инфекции на гърлото, ушите, инфекции на пикочните пътища.

Антибиотиците не намаляват имунната защита
Здравата имунна система функционира безотказно. Болестотворни причинители попадат в организма с всяко вдишване, с всяка хапка, с всяка целувка. Защитната система унищожава милиони бактерии и вируси, без да забележим. Но ако при бактериално възпаление на средното ухо разчитате само на защитните сили на организма, излагате детето си на сериозен риск от усложнения. В такъв случай обикновено се прилага антибиотично лечение.

Възможни са чревни разстройства
Ако страничните ефекти са значителни, лекарят сменя медикамента. Ако в листовката към лекарството страничният ефект е описан като "често срещащ се", това означава, че се наблюдава при 1 до10% от случаите. Например антибиотиците могат да причинят диария, защото организмът усвоява активното вещество чрез червата. Тъй като не може да различи "добрите" (нужните за храносмилането) от "лошите" бактерии, лекарството унищожава и "добрите".

Кога бактериите стават резистентни (устойчиви)?
Резистентни бактерии се създават, когато лечението с антибиотици се прекрати преждевременно. Тогава оцелелите бактерии се размножават и се променят така, че стават недосегаеми за прилагания антибиотик. Както показва проучване на Немското дружество за педиатрични инфекции, почти всяко трето дете не получава редовно от родителите си предписания му антибиотик. Причината е, че когато детето им се стори оздравяло, те престават да дават антибиотика. Ако не се допуска тази грешка, рискът от резистентност намалява.

Кортизонът не е химично средство
Кортизонът е хормон с противовъзпалително действие, който се образува в надбъбречната кора. Без него животът би бил невъзможен. Той регулира обмяната на белтъчините, захарта и мастите, съдържанието на минерални вещества, влияе на имунната система. За да се овладее ситуацията при стрес, в организма се отделя кортизон. Синтетичните кортизонови препарати принадлежат към най-ефективните противовъзпалителни средства.

Влияе на симптомите, но не лекува
При децата кортизоновите медикаменти се прилагат предимно при себорея, невродермит и бронхиална астма. С тях се постига облекчение на симптомите, особено на сърбежа и задуха.

Странични действия
Странични ефекти на кортизоновите препарати се срещат само при продължително приемане на високи дози. В такива случаи могат да се получат характерни изменения с отоци по лицето и тялото (синдром на Къшинг), които изчезват, щом лечението се преустанови. По принцип кортизонови препарати се прилагат само при спешни състояния като тежки астматични пристъпи или при някои хронични автоимунни заболявания. Приложението и преустановяването на приемането им се извършват само под контрола на лекаря.
В повечето случаи кортикостероидите се използват локално като кремове, спрей или инхалационни разтвори, при което страничните ефекти, като задържане на течности или увеличаване на теглото, почти не се срещат.