През 9-те месеца жената става особено чувствителна към инфекции на родилния канал...
За жалост често те са подценявани от бъдещите майки, макар че могат да се превърнат във виновници дори за преждевременното раждане. Най-добрата защита срещу негативните последствия от инфекциите са редовните прегледи при акушер-гинеколога...Досадните гъбички
Те се срещат при около 15% от жените. Честотата им обаче се повишава при бременните, като стига 30% поради хормоналните промени в организма. Инфекцията се причинява от гъбичката Candida albicans. Кандидозата може да се разпространи по повърхността на лигавици от всякакъв вид, например в устната кухина или във вагината.

Вагиналната инфекция е една от най-честите форми на кандидоза, тъй като средата е особено благоприятна за виреенето на неприятните гъбички. Не винаги се усещат някакви симптоми, но най-честите признаци на инфекцията са вагиналните сърбежи и бялото течение. Когато се налага медикаментозно лечение през 9-те месеца, се препоръчват локалните препарати.


Изследвайте се за стрептококи от група В!
Стрептококът от група В е бактерия, която се открива при 15% от бременните, като в повечето случаи не причинява проблеми. Все пак съществува известен риск тя да се предаде на бебето при раждането му. Ето защо е задължително да  направите биологично изследване на вагиналния секрет, особено в последното тримесечие на бременността. На пациентките, при които скринингът е показал стрептококова инфекция от група В, се предписва антибиотична терапия.

Когато лактобацилите отсъпват...

Бактериалната вагиноза е най-честата причина за появата на дискомфорт във вагиналната област. Над 50% от жените обаче, които страдат от нея, обаче не усещат нищо и дори не разбират за наличието й. Според някои проучвания тя се среща по-често сред дамите, които имат по-активен сексуален живот и повече интимни партньори. Вагинозата е резултат от процес, при който „приятелски настроените“ лактобацили (които действат антибактериално) намаляват и отстъпват място на „вражески“ микроорганизми. Знак за проблем е нарушената киселинност във влагалището (със стойности на pH над 4.5). Нелекуваната бактериална вагиноза може да доведе до възпаления в областта на малкия таз и дори до преждевременно раждане. Затова през 9-те месеца не бива да се неглижира. Тъй като инфекцията се разпространява от външната към вътрешната част на гениталния тракт, лечението се провежда с вагинални антибиотици и гелове.

За да подобрите състоянието на вагиналната микрофлора, консумирайте повече българско кисело мляко, зеленчуци и плодове и пийтe повече течности. Също така избягвайте съмнителните в хигиенно отношение обществени тоалетни и басейни. 

Нелекуваната бактериална вагиноза може да доведе до възпаления в областта на малкия таз и дори до преждевременно раждане.

Лечение за двама
Трихомоназата е инфекция, която се предава по полов път. Затова презервативът е основната защитна мярка срещу нея. При наличие на трихомоназа не само бъдещата майка, но и партньорът й трябва да се подложи на терапия. Двойката трябва да се въздържа от полов акт до края на лечението. Ако не се лекува, трихомониазата може да доведе до преждевременно раждане.

Брадавици и по гениталиите? 
За причинител на т.нар. остри кондиломи, известни още и като генитални брадавици, се смята човешкият папиломен вирус. Острите кондиломи се предават по полов път и могат да се появят по вулвата, на ануса, във вагината или около шийката на матката. Възможно е през 9-те месеца да увеличат размера си. Има и изключителни случаи, при които уголеменият им размер пречи на бебето да се роди по естествен път. Няма място за паника обаче, тъй като има достатъчно варианти за лечение, които са безопасни през периода на бременността.

„9 месеца“