С какво може да се компенсира липсата на слънчева светлина през зимата, за да си набавя детето нужната му доза витамин D?

Кърмата има ниско съдържание на витамин D, но затова пък той се усвоява най-пълноценно от детския организъм. Ето защо майката трябва редовно да приема храни, богати на витамин D (риба, яйца, месо). В случай че детето се храни с мляко за кърмачета, то получава дневната си доза витамин D (400 международни единици) от храната, но тя не се усвоява 100%.


Използвайте по-слънчевите зимни дни, за да извежда детето навън. Тъй като ултравиолетовите лъчи не преминават през стъклото или дрехите, нужно е слънцето директно да огрява открит участък от детската кожа (колкото дланта на майката) около 15 минути, за да има пълноценен ефект.   
Преди години обичайна практика беше на всяко дете да се дава еднаква доза капки витамин D като профилактика срещу рахит. Днес вече се приема, че дозата е индивидуална за всяко дете. Колкото по-едро е то, толкова по-висок е рискът да заболее от рахит. Отчитат се и опасностите от предозирането с витамин D – черепът на бебето може да се затвори по-рано от необходимото и да се получи т.нар. краниостеноза. Ето защо давайте допълнително капки витамин D на детето само след консултация с педиатър, който ще определи нужната доза…

Д-р Пламен Масларски, педиатър, МБАЛ „Вита” – София