За някои млади майки поддържането на дома в перфектен вид е почти болестна мания. Те до такава степен излъскват всичко, че къщата им прилича на стерилна операционна. В тази пристрастеност нямаше да има нищо лошо, ако някои от тези майки не хвърляха част от енергията си и за обвинения към партньора – как може той изобщо да не им помага?

Какво правиш по цял ден?!
До каква степен е здравословно поддържането на ред в дома? Дали задълженията могат да се разпределят справедливо между мъжа и жената, или нежната половинка е изтеглила жребия да поеме не само отглеждането на детето и на таткото, но и да им осигурява чист, подреден и уютен дом?


Обикновено майката с бебе – нали си е вкъщи, нали не работи или пък за да не й е скучно, трябва да готви, да мете, да мие пода, да следи хладилникът да е пълен, да пере, простира... Таткото, понеже е труженик, като се върне от работа, има задължението да хапне и да прочете спортния вестник. Какво повече да се иска от него – нали осигурява парите за дома?! Да, ама идва един момент, в който дори най-влюбената, тиха и безропотна жена се опълчва срещу дискриминационния режим и решава да се бори за еманципация. Нужен е само най-дребен повод, за да започне “междуполовата” война. Една от обичайните защитни реплики на наследника на Адам е: “Толкова съм уморен, а ти какво правиш по цял ден...”
Преди да подемете битката за справедливост и женски права, попълнете теста!

Кой какво върши вкъщи?
Вечер не можете да стоите на краката си от умора, а любимият ви се връща примрял от глад, призовава ви бързо да му сервирате, защото гори от желание да се застопори пред компютъра и да си чати или да сърфира до късно през нощта. Той умее да направи тези часове още по-приятни – с чаша бира или ледено бяло вино...

Развръзката
Определете реално с колко време разполага всеки от вас вкъщи и към какво разпределение на задачите се стремите. Анализирайте какво правите наистина с удоволствие. И преди да започнете да си поделяте нежеланите дейности, сравнете представите си за ред и чистота. Ако са твърде различни, трябва да сте наясно, че те са дълбоко заложени у всеки. Без толерантност и с непрекъснати натяквания кой какво е направил нищо няма да се получи. Това не означава, че не бива да се бунтувате, но най-важно е да знаете кога, как и с какъв тон да водите разговора по тази тема. Ако партньорът ви се връща след стресов работен ден, напълно излишно е да се опитвате да дискутирате каквото и да било с него за домашните тегоби. Изчакайте по-подходящ момент и в никакъв случай не започвайте с упреци.
Колкото до нежеланите от двамата дейности, решението не е да оставите нещата да се уредят от само себе си, респективно тези дейности да се поемат от партньора. Обсъдете дали можете да си позволите чужда помощ или евентуално да се редувате при изпълнението им. В края на краищата просто се налага да се преборите с бремето на всекидневието. Понякога помага и тази нагласа: най-омразното приемайте като релаксираща медитация. Опитайте такъв подход например при гладенето – май помага, а?

Соня Найденова
психолог