Събуйте обувките на детето! Ходенето с боси крака ще му достави много по-голямо удоволствие, а е и по-здравословно. Само босите крака имат достатъчно свобода да се развиват оптимално. Имайте едно наум обаче – проучете дали по терена няма парчета стъкло, пирони, остри камъчета... Отстранете опасностите!

Почти тапицирани
Поради подкожната мазнина при бебетата стъпалата им изглеждат плоски. Предимството на дебелата “тапицерия”, която осигуряват тъканите, е, че ходенето с боси крака не причинява болки, още повече, когато с времето се образува вроговяване на кожата на стъпалата.

“Не” на джапанките
Джапанките създават усещането почти за боси крака. Те предпазват, когато подът е много горещ. Въпреки това, ако се обува нещо, по-добре да е подходящо за детските крака – със стабилна подкрепа на петите. В противен случай от крачетата се искат много сили, за да не позволят на джапанките да се изхлузят при всяка крачка.

Нежен масаж
Във вода или на суша босото ходене по камъчетата отпуска цялото тяло. Подобно на масажирането на рефлексните зони, чрез нервните окончания в стъпалата то стимулира отделни органи и части.

Добра тренировка
Пясъкът дава сила и стимулира добрата походка – босите крака обикновено пристъпват меко с мускулите под пръстите, а не рязко с петата.

По-здрави
От далечни времена е известно, че децата, които ходят боси, по-рядко се разболяват. Причината е, че смяната на хладната, мокра с топла, суха почва под краката тренира съдовете и закалява подобно на обливанията с редуване на топла и студена вода.

Сигурност при стъпването
Обувките лесно се хлъзгат при стъпване върху дърво, докато за босите крака дървото е сигурен терен. С помощта на силните мускули, сгъващи пръстите, босите крака здраво се вкопчват, докато в обувките тези мускули са в отпуснато състояние.

Трениране на чувствителността
С цялото си тяло детето усеща балансирането върху краката на татко. Безбройните сетивни клетки в стъпалата му изпращат сигнали, че в наклонено положение крачетата са опрени върху гола, топла кожа.