В последните години често се чува думата антиоксидант, а вероятно мнозина не знаят какво означава. Нужни ли са ни антиоксидантите и защо, как да си ги набавяме... Преди около 20 години биохимиците откриха, че антиоксидантите са вещества, които атакуват и унищожават вредителите от околната среда, наричани антитела.


Молекулите им имат разрушително действие върху клетката. Антителата се увеличават там, където има цигарен дим, смог, прах (уличен и домашен), радиация, интензивни ултравиолетови лъчи и др. Любопитното е, че вредителите обичат лошата нискокачествена храна. При стрес и тежки физически натоварвания обаче те се роят.

Защо свободните радикали са убийци? Защото унищожават всичко, до което се докоснат – мембраните на клетките, ензимите, полезните белтъци, от които се изгражда клетъчното ядро. Тяхното въздействие е с много последици – от ранно стареене до депресия и други сериозни болести, аборт, увреждане на плода... Ако във всяка клетка няма спасителни системи, които залавят и отстраняват или унищожават антителата, човекът би загинал.

Кои са спасителите?
Мощните спасители от атаката на антителата се наричат антиоксиданти. Те са два вида – естествени и синтетични.

Естествени антиоксиданти. Те се приемат с храната. Първо място сред тях заема витамин С – витаминът на живота. Той се съдържа в ябълките, в цитрусовите плодове, във всички червени зеленчуци, в магданоза, зелето, цвеклото, спанака... Витамин С лекува болните клетки, увредени от антителата, и съдейства за образуването на нови здрави клетки. Той поддържа кожата свежа и еластична.
Втори по значение естествен антиоксидант е витамин Е – витаминът на младостта. Богати на този витамин са растителните масла, ядките, житните култури, нетлъстото месо. При среща с антителата витамин Е се активизира – заобикаля ги, след което ги пленява и обезврежда, като руши структурата им.
Значим антиоксидант е и бетакаротинът – провитамин А. Той е широко разпространен растителен жълто-оранжев пигмент. Когато попадне в човешкия организъм, се превръща в ретинол – витамин А. Той поддържа хубавия тен на тялото и е сигурна защита на организма от ултравиолетовите лъчи. Когато в кожата и в лигавиците този пигмент срещне вредител, бързо го елиминира. Бетакаротинът се набавя чрез консумацията на моркови, тъмнозелени и жълти зеленчуци, яйца, мляко. Най-голямо е количество му в черния дроб (телешки и агнешки), в рибата и в рибеното масло. Комбинацията от витамините С, Е и А е мощна защита на всяка клетка срещу инвазията на антителата. Бетакаротинът и витамин Е предпазват клетъчната обвивка, а комбинацията от витамини С и Е пази клетъчните ядра. Трите витамина действат особено ефективно, ако към тях се включи и фолиева киселина. Тогава се получава мощна атака за освобождаване на кислорода, който агресивните антитела се стремят да отнемат.
Сред активните антиоксиданти е и микроелементът селен. Той спасява ноктите, косата и кожата от отровите в замърсения въздух. Този микроелемент се набавя чрез консумацията на зеле, нетлъсто месо, риба, морски дарове, яйца, неолющен ориз, бели гъби (пърхутка, култивирана печурка). Селенът стимулира имунната система и неутрализира вредното влияние на антителата. Той има важна роля при лечението на артрита и сърдечно-съдовите заболявания.
Друг силен антиоксидант е коензим Q10, съдействащ за увеличаване на енергията във всяка клетка, т.е. стимулиращ клетъчното дишане, което е добра защита от антителата. Съхранената с помощта на коензим Q10 клетка веднага помага и на по-слабите и беззащитни клетки около нея. Коензим Q10 се съдържа във всички видове меса и риби, в яйцата, пресните плодове и зеленчуци.

За зеления чай и за гроздето
За много хора по света зеленият чай е синоним на здраве. Смята се, че ако се пие редовно, нуждата от лекарства значително се редуцира. В чая има танин, витамини, микроелементи. Той укрепва всички системи в човешкия организъм. Отстранява бързо и ефикасно антителата, като предизвиква отделяне на по-голямо количество урина и така попадналите или образували се в организма нашественици убийци се изхвърлят навън. Чаят има противовъзпалително и успокояващо действие.
Заслужава да се отдели специално внимание на гроздето като антиоксидант. Семките на червените сортове съдържат полифеноли, които стимулират образуването на еластин и колаген. Те подпомагат двигателния апарат.
Французите, които редовно пият червено вино (нали и то се прави от грозде!), са на последно място по сърдечно-съдови и ракови заболявания. Полифенолите са мощни антиоксиданти. За да ги доставяте на организма, яжте червено грозде, пийте пресен гроздов сок и червено вино. Добрата доза за бременни и родилки са 50–60 мл червено вино – при повод или за по-добро настроение.

Изберете естествените!
Добре е да запомните, че синтетичните антиоксиданти не могат да заменят естествените. За да сте здрава и красива, докато очаквате бебето, а и след това, докато го кърмите, яжте здравословна храна. Всеки ден включвайте в менюто си плодове, зеленчуци, хляб, месо, яйца... Не вземайте синтетични антиоксиданти. Те могат да нарушат пътя, по който организмът усвоява храната, а това не само е нежелателно, но и опасно!
Мадона, Моника Белучи, Дженифър Лопес, Сара-Джесика Паркър, Деми Мур, Клаудия Шифър... (списъкът е дълъг) са пристрастени към витаминозните храни и зеления чай, към кремовете, съдържащи витамини С, А, Е, коензим Q10... Защо ли? Защото искат да са здрави и красиви. Споделете манията им. Пътят е лесен, а и... много вкусен!