Едно от най-честите дерматологични заболявания в детската възраст е атопичната екзема. Нейното разпространение обаче трудно може да се определи, тъй като по-леките форми остават незабелязани и от родители, и от лекари неспециалисти. По-тежко изявените форми се лекуват с различен успех от общопрактикуващи лекари, алерголози, гастроентеролози, фитотерапевти и др.
Понякога поставянето на точната диагноза е трудно дори за специалиста дерматолог, тъй като в хода на развитието на атопичната екзема се появяват и някои други видове дерматити.

Кои са признаците
През последните години заболяването се появява все по-често още през първите месеци след раждането – най-вече по местата, подложени на триене или на външни неблагоприятни въздействия – вятър, слънце, дразнещо действие на урината и др. Екземата се проявява със сухота и зачервяване на кожата на лицето, най-често на бузите и по-рядко на гърдите и бедрата. Засегнатите участъци могат да са по-релефни (папулозен обрив), а обривните единици (пъпките) да са единични или оформящи плаки. Понякога пъпчиците са с малки мехурчета на върха и се приемат за стафилококова инфекция, което води до неправилното им и неефективно лечение.
Друг важен признак е сърбежът, който прави кърмачето много неспокойно, с лек сън, с влошен апетит, капризно… Болното дете може да има запек или разстройство. Заболяването се съчетава и с някои алергични заболявания, като астма, алергичен ринит и конюнктивит.

Коя е причината?
Точната причина и механизмът на възникване на атопичната екзема не са известни, но безспорно значение имат три фактора:

 • наследствеността – един или двамата родители страдат от атопична екзема или от други алергични реакции;
 • приемането на неподходящи силно алергизиращи и токсични храни през бременността и кърменето;
 • ранното отбиване и преминаване към хранене със заместител на майчина кърма.

  Как се лекува?
  Най-важна за лечението е профилактиката. Бъдещата майка да избягва или напълно да изключва от менюто си някои храни и напитки, тъй като те съдържат токсични и алергизиращи съставки, които преминават през плацентата, излъчват се чрез кърмата и стимулират токсо-алергични механизми за възникване на атопичната екзема. От химикалите, с които се обработват повечето храни, най-опасни са консервантите. Те са добавка дори и към някои продукти, които се консумират всеки ден – хляб, прясно и кисело мляко. Особена заплаха са хранителните изделия с удължен срок на годност. Други изключително вредни химични съставки са ароматизаторите. Чрез тях вкусът на портокаловия сок става по-приятен, ароматът на гъбената супа-кубче многократно по-силен от аромата на гъбите. Набухватели, оцветители, стабилизатори масово се използват в производството на тестени изделия и сладкиши. Химикалите, вложени в изброените храни и напитки, се определят като безвредни, но не се изчислява сумарният им ефект върху организма и най-вече върху имунната система на децата.
  Храни, който не трябва да употребяват бременни, кърмачки и болни от атопичен дерматит деца, и еквивалентните им здравословни заместители са дадени в таблицата:

  Това "Не"

 • пакетирани сокове и разхладителни напитки
 • прясно мляко (особено вредно е млякото с удължен срок на годност)
 • хляб и тестени изделия: пухкавите и много бели видове
 • млечни произведения: маргарин, сухо мляко и сметана, сладолед,
 • овче сирене и кашкавал, квасено (кисело) мляко (предлаганото по магазините съдържа нежелани съставки)
 • консервирани и престояли (дълбоко замразени) меса и риби, пастети, кремвирши, салами и други полуфабрикати, бройлери
 • десерти – всички дълготрайни и особено съдържащите шоколад, какао, нежелани са есенциите и оцветителите
 • извънсезонните плодове и зеленчуци (тяхната дълготрайност е постигната с помощта на химикали и облъчване)

  Това "Да"

 • домашни прясно изцедени сокове, сиропи, нектари
 • билков и плодов чай
 • пълнозърнест хляб без много подобрители (заводски типов) прясно краве сирене и кашкавал (с ограничение при обостряне на заболяването)
 • домашно заквасено (кисело) мляко
 • прясно свинско, телешко месо и риба, домашно пилешко месо
 • домашно приготвени сладкиши, предимно на плодова основа, с прясна сметана
 • сезонни пресни и замразени плодове и зеленчуци

  Добре е да знаете
  Грижи за кожата. Върху склонната към изсушаване и обриви кожа на детето, което страда от атопична екзема, нанасяйте редовно и многократно (до 4–5 пъти дневно) специални емулсии, масла, мази (унгвенти), които трябва да изградят и да възстановят изтънелия и обеднял естествен водно-липиден слой. Внимавайте продуктите да са без ароматизатори и консерванти и да са приготвени от добре пречистени и висококачествени съставки. Тези продукти са чудесно средство и за защита на по-чувствителната и със склонност към подсичане кожа на бебето, която е в допир с пелените за еднократна употреба. Може да поставяте омазнители във водата при къпане. Използвайте измиващи средства без детергенти (повечето шампоани, дори и детските, са с детергенти) и сапуни за чувствителна кожа. В период на силно обостряне на екземата употребявайте само хума.
  Корекция в храненето. Замяната на един вид мляко с друг вид може да даде много добър лечебен ефект при кърмачето, заболяло от атопична екзема.
  Облекчен имунизационен календар. Някои ваксини се отменят или отлагат в зависимост от тежестта и хода на заболяването при детето. Медикаментозно лечение. Към него се прибягва само при по-тежките форми на болестта.
  Последните три мерки задължително се назначават и контролират от компетентен в тази област специалист.

  Каква е прогнозата
  Обикновено по-леките форми на атопична екзема спонтанно затихват към края на кърмаческия период. Окончателното излекуване на някои форми обаче е много трудно, изискват се търпение, грижи и опит и от родителите, и от лекуващия лекар. За съжаление често страданието става хронично и спътник за цял живот.

  Д-р Илиев има специалности по детски и кожни болести, специализирал е медицинска козметика в Австрия, Германия и Швейцария. В момента ръководи медицински и козметичен център – ул. “Милин камък” 28 (кв. Лозенец), в който има специализирани кабинети по детска дерматология и медицинска козметика, тел. 02/ 866 30 76 и GSM 087 766 30 66.