Двегодишните преливат от енергия, която обаче периодично ги напуска. Тогава те настояват мама да ги вземе на ръце. На какво се дължи това и как да постъпвате в такива случаи.

Защо иска да го носите на ръце
Непреодолима умора (1). Понякога и децата чувстват слабост. Причините са различни – може би е време за следобедния сън или за хранене или денят е бил изпълнен с прекалено много преживявания и бурни игри.
Дребно неразположение (2). Може би коремчето се бунтува, ръцете са студени, нахална мравка лази по крачето или в лявата обувка е попаднало камъче. В такива случаи е позволена малко утеха.
Силна потребност от ласки (3). През втората и третата година детето непрекъснато иска да изпробва наскоро извоюваната си самостоятелност, но същевременно се нуждае от рамото на мама или татко като сигурно убежище. Там то се зарежда със сила и нежност.
Уморителна досада (4). Когато иначе бързоходният малчуган изведнъж започне едва-едва да се влачи, причината може да е просто мързел. По-точно обаче е да се приеме за скука. Ходенето в права посока е много отегчително за двегодишните.
Хубави спомени (5). Да иска да го вдигнат на ръце – това е остатък от периода преди прохождането. Всяко малко дете иска от време на време да се върне в бебешката възраст, когато е било носено и возено и се е чувствало като малък цар.
Неутолимо любопитство (6). Кога ли търпението на мама или на татко ще се изчерпи? След третото вдигане на ръце или чак след петото? Понякога чрез мрънкането се изпробват родителските граници.

Как да отвлечете вниманието му
Ако не искате да го носите, опитайте някой от следните трикове:

 • Правете малки почивки. При по-дълги разходки или след пазаруване добре е да почивате пет минути дори да остава съвсем малка част от пътя. Глътката плодов сок също дава сила.
  Помага при 1 и 4.
 • Дарявайте го с ласки. Деца, които особено се нуждаят от внимание, са по-склонни да останат "на земята", ако имат възможност по-често да изпитват мамината топлота или татковите целувки.
  Помага при 2 и 3.
 • Давайте му право на глас. Ако Ви предстои кратък път, но детето настоява да го носите, предложете му да избира: "Първо да посетим баба, или да купим вестници?", "Искаш ли да минем по тесните улички или по широкия булевард?"
  Помага при 4, 5 и 6.
 • Планирайте достатъчно време. Колкото повече карате детето да бърза, толкова по-скоро то се изморява и ще иска да го носите. С малките (късите) си крачета то не може да ходи толкова бързо като Вас. Затова по възможност предвиждайте повече време.
  Помага при 1 и 5.
 • Отвличайте вниманието му. Най-често дава резултат, макар и краткотраен – "Два или четири крака имат катеричките?", "Слънчице, какво искаш да хапнеш довечера?" Ако детето отказва да ходи, нестандартният подход да изминете част от пътя, подскачайки, може да даде резултат.
  Помага при 1, 2, 4 и 6.
 • Правете му малки подаръци. Издръжливостта на малкото заслужава да се възнагради. Перспективата за сладолед например събужда неподозирана сила.
  Помага при 1, 2 и 4.
 • Говорете му ясно. Понякога помага само категоричното: "Сега не мога да те нося, защото съм много уморена!"
  Действа при 1, 5 и 6.