Силни болки по време на мензес, неприятно усещане, страдание и загуба на много кръв. Често жените се питат защо природата ги е наказала по този начин. Няма ли друг, по-лесен вариант организмът им да се подготвя за появата на бебето, а трябва всеки месец да изхвърля неоплодената яйцеклетка по толкова неприятен начин. Всъщност не всички дами страдат от обилна менструация. Понякога силните болки и сериозното кървене са свързани с една широко разпространена болест – ендометриозата. „Заболяването представлява разрастване на лигавица на матката на нетипично място в организма на жената”, обяснява д-р Венко Павлов, акушер-гинеколог от XVII ДКЦ, София. Понякога клетки на ендометриума (лигавицата на матката) се появяват на маточните тръби, на яйчниците, на перитонеума, дори на пикочния мехур. Тези клетки кървят всеки месец едновременно с мензеса на жената. Често в яйчниците се образуват и ендометриозни кисти. За съжаление има случаи, при които симптомите на ендометриозата не се проявяват. Така жената не може да разбере, че има проблем, докато не посети лекар. „Заболяването не е наследствено. То не е следствие от външни фактори.


Причината за появата му обикновено са
хормонални нарушения
обяснява д-р Павлов. Лошата новина е, че все по-млади жени страдат от подобни проблеми. През последните години възрастовата граница на болестта рязко е спаднала. „При мен идват дори 16–17-годишни момичета. Някои от тях едва сега започват полов живот. За съжаление, ако заболяването не се установи навреме и не се лекува, последствията могат да са сериозни.”

Лошата новина е, че много често жените не обръщат внимание на болезнената и обилна менструация. Те смятат, че това е нормално. Повечето от тях пренебрегват и редовните профилактични прегледи. Симптомите са освен болезнена менструация, болки и по време на полов акт, постоянна болка ниско долу в корема, която може дори да се обърка с апендицит. „Ендометриозата води до стерилитет. Тя може да се установи само при гинекологичен преглед. Ето защо както младите жени, така и по-възрастните дами трябва да посещават акушер-гинекологичния кабинет поне веднъж годишно. Болестта се установява след преглед и ехография. Най-сигурният метод за поставяне на диагнозата е лапароскопският преглед”, обяснява специалистът.
„За щастие, ако се установи навреме,
ендометриозата се лекува
Това може да стане с медикаменти и по лапароскопски начин. След хирургичната интервенция обикновено жената трябва да приема хормонални препарати, за да се възстанови хормоналният баланс в организма й”, обяснява д-р Павлов. Благодарение на лечението болките, които жената изпитва по време на мензеса, значително намаляват, тя не губи толкова много кръв и репродуктивните й способности се възстановяват.

„Ако болестта се установи навреме и се проведе правилно лечение, жената
има реални шансове за бременност
и да роди напълно здраво дете. Ендометриозата е лечимо заболяване и зачеването е напълно възможно след такъв проблем. Имам много пациентки, които са провели хормонално лечение и след това идват бременни или с малките се деца при мен”, оптимист е д-р Павлов.
Понякога единственият проблем е, ако жената зачене, докато още приема медикаменти. Така тя все още е с нередовен мензес и не може да установи кога точно е забременяла. Това обаче може да стане ясно след преглед с ехограф.
„Профилактичен метод, но все още с не напълно доказан ефект, е приемането на противозачатъчни таблетки. Те регулират хормоналния баланс и така премахват предпоставката за поява на ендометриални клетки на необичайни места. За съжаление обаче методът не винаги помага.”

Мая Ковачева