Първи дни на бебето у дома… Има толкова много правила и забрани. Веднага след изписването на бебето от родилния дом педиатърът ще ви покаже как да поставяте малкото човече да спи. Последни проучвания показват, че най-добре е да го сложите в креватчето настрани, подпряно с одеяло или с малка възглавница. Дали обаче тази поза е най-правилната?

Обратно в историята
В края на миналия век Американската академия по педиатрия въвежда програма за намаляване на риска от синдрома на внезапна смърт при новороденото. До този момент лекарите съветват родителите да поставят децата си да спят по гръб. Проучвания обаче показват, че позата може да доведе до усложнения. Спейки по този начин, ако повърне, бебето може да се задави. От друга страна, дългото лежане по гръб води до сплескване на тила, а понякога даже и до забавяне на развитието на детето. Има случаи, при които някои деца по-бавно усвояват преобръщането, пълзенето, не правят опити да се изправят. Учените са категорични, че това се дължи на лежането по гръб. Ето защо педиатрите съветват родителите да оставят детето и по корем. По този начин ще може да общувате с него по друг, по-различен начин. Лекарите са категорични, че ако оставяте малкото по корем, няма опасност главата му да се деформира и да се сплеска.

Хайде на тепиха
Използвайте всяко време, когато бебето е будно и в добро настроение, за упражнения и игри с него. Не прекалявайте с гимнастиката. В началото то има нужда от 5–10 минути дневно. Увеличавайте заниманията с времето и с израстването на детето.
Ако бебето се разплаче или недоволства, прекратете игрите. Внимателно наблюдавайте неговите реакции. Не го насилвайте. Ако не му е приятно, изчакайте няколко дни и отново опитайте. Започнете още първата седмица. Малкото само ще ви покаже чрез плач и гримаса дали е готово за игра и кога се е уморило. Откликвайте на всяко негово желание.


Винаги когато играете с детето, му говорете. Обяснявайте му какво правите и защо. В началото, дори и да не ви разбира, постепенно ще започне да осъзнава действията ви. То обича да слуша гласа на мама. Той го успокоява.
Поставете бебето по корем на нещо твърдо. Най-добре използвайте времето след баня или смяната на пелените. Изберете момент, в който то не е сънливо. Застанете на нивото на очите му, за да ви вижда. Усмихвайте му се и го галете нежно. Внимавайте главата му винаги да е обърната настрани, за да може да диша.
Когато мъничето гука или издава звуци, може да ги имитирате. Така то ще знае, че вниманието ви изцяло е насочено към него. Поставете музикална играчка на 30–40 см от него и я движете. Звукът ще го накара да повдигне и обърне глава. Същото може да направите и с някоя любима, цветна играчка. Движете я нагоре-надолу или в кръг.

Остави ме!
Има деца, които не обичат да лежат по корем. Те мрънкат, недоволстват и плачат. В случай че детето ви е такъв сърдитко, решете проблема, като седнете на пода и поставите на коленете си дебело одеяло. Сложете бебето да легне на него. Помолете таткото да го забавлява, така че то да движи главата си. Тези занимания ще укрепват мускулите на врата, раменете, гърба и ръцете на бебето. Не се отказвайте от игрите, защото те ще са полезни за момента, в който мъничето ще се изправи и ще започне да ходи. Ако все пак то плаче и не иска да седи, не го насилвайте. Може би трябва да мине още малко време, за да усвои тези умения.

Теодора Хараламбиева
кинезитерапевт