Притеснена сте, напрегната и отчаяна. Дали причината е в хормоните на бременността, или постоянните проблеми с шефа си казват думата? Може би и двете. Бременността и стресът вървят ръка за ръка. За съжаление бъдещата майка не може да избяга от постоянното нервно напрежение, колкото и да й се иска. А ако живее в голям град, положението става още по-лошо. “Стресът е част от ежедневието ни”, убедена е проф. д-р Стефка Янчева, завеждащ Първа клиника по неврология към Университетската болница “Св. Наум” в София. “Хората са свикнали да живеят с него и понякога не му обръщат внимание, докато не стане прекалено късно. За бременните обаче той е още по-страшен, защото се отразява върху плода. Ако бъдещата майка е подложена на постоянен стрес, бебето реагира на нейното емоционално състояние. Детето усеща напрежението и много често след раждането е по-нервно, повече плаче, по-уязвимо е, а и по-податливо на различни заболявания. Няма възрастова граница за обектите на стреса. Дори малкото дете, което тръгва на ясла, трябва да се пребори с нервното напрежение, страха и напрежението. То реагира с плач и неспокоен сън. За него това е стрес.”


Според дебелите книги стресът е ответна реакция на организма, чрез която той мобилизира защитните си сили и се справя с критични ситуации. В такъв момент се отделят хормони, които изострят сетивата, притъпяват усещането за болка и повишават концентрацията. Пулсът се ускорява и кръвното налягане се повишава. Кръвният поток се насочва към сърцето, мускулите и мозъка. Така вие сте напълно готова да избягате от опасната ситуация или да се преборите с нея. Когато обаче носите бебе под сърцето си, високото кръвно налягане, повишената кръвна захар, липсата на сън са опасни.

Застрашена ли съм?
Учените са установили четири стадия при стресова ситуация. Всеки следващ е по-тежък от предходния.
Първи стадий. При него стресовата ситуация стимулира организма и предизвиква положителни емоции. Спомнете си как се почувствахте, когато разбрахте, че ще ставате майка. На този етап стресът повишава имунната защита на организма, човек е по-устойчив на болести и дори на травми. Втори стадий. Ако обаче през 9-те месеца постоянно ви се гади или имате проблеми в работата, а стресът продължи прекалено дълго, еуфорията се превръща в т.нар. дистрес, при който има свръхнатоварване на организма.


Трети стадий. Напрежението, избухливостта, главоболието са симптоми на хроничния стрес. Помислете дали можете да спите нощем.
Четвърти стадий. В този период се проявяват и заболявания като гастрит, колит, диабет, имунната система отслабва, а емоционалното изтощение е пълно.

Стрес за удоволствие
Годежът, сватбата, появата на бебето – това са все прекрасни събития в живота на човека, които той посреща с усмивка. Факт обаче е, че приготовленията и суетнята около тях са свързани с нервно напрежение.
Ситуативен стрес. Той е най-безобидният според специалистите. Бременността и раждането на детето попадат в тази категория. При него за кратък период от време жената е подложена на напрежение, но след това то отминава без сериозни последствия.
Хроничен стрес. Ако напрежението и психичното изтощение ви преследват в работата месеци, дори години наред, вие сте подложена на хроничен стрес. Обикновено той води до заболявания на стомашно-чревния такт като гастрит, колит и язва или невроза.
Посттравматичен стрес. Той се появява 24 часа след събитието, предизвикало ответна реакция на организма. Различните хора имат различни реакции. Специалистите са категорични, че хора с по-нисък праг на чувствителност трябва да потърсят помощ, ако са преживели травматично събитие. Понякога стресът може да доведе дори до смърт.

Време за почивка
Не е трудно да се прецени дали сте подложена на силен стрес. Ако изпитвате нервност, неудовлетворение, страдате от безсъние и депресия, това са първите симптоми. Т.нар. дистрес разболява не само психиката, но и тялото. Факт е, че до 75% от заболяванията са свързани именно със стреса. Той не е болест, но трябва да се контролира. “Бременните трябва да обърнат особено внимание на това състояние и да се опитат да намалят напрежението през 9-те месеца”, съветва проф. Янчева. На първо място в борбата с него е хобито. Играта с домашния любимец също успокоява. Колкото и банално да звучи, разходките, спортът, здравословното хранене и масажите са най-добрата алтернатива. За съжаление много хора ги подценяват, докато не стане прекалено късно.”

Ароматерапия срещу стрес
Български невролози са доказали, че при вдъхване на аромата на розите кръвният поток в мозъка се засилва и човек се чувства по-бодър и отпочинал, изчезват следите от стрес. Някои хора дори само си представят как ухаят розите. Така те стимулират центровете на мозъка, свързани със зрението. Ето защо ароматерапията се препоръчва като средство за преодоляване на стреса. Според проф. Янчева не само ароматът на рози, но и другите благоухания могат да увеличат притока на кръв в мозъка ви и да ви ободрят. Трябва само да намерите своя аромат.

Мая Ковачева